Έντονη η προκλητικότητα και των Τούρκων πολιτών. Έκαναν πάρτι με Dj στην Παναγία Σουμελά! (Βίντεο)

Ο Αχμέτ Σετερτζί δεν είναι γνωστός στην πόλη του (και στην Τουρκία) ως Dj, αλλά όλοι τον ξέρουν λόγω του εστιατορίου που διατηρεί στην Τραπεζούντα.

Τώρα έχει γίνει διάσημος με αφορμή την βεβήλωση της Παναγίας Σουμελά, την οποία μετέτρεψε σε κλαμπ, επειδή ήθελε λέει, να κάνει την Παναγία Σουμελά γνωστή σε όλο τον κόσμο. Αυτό ισχυρίζεται ο ίδιος, προσπαθώντας να δικαιολογήσει το προσβλητικό πάρτι που έστησε στο χριστιανικό μνημείο και σύμβολο του Ποντιακού Ελληνισμού. Σημειώνεται ότι η Μονή Σουμελά σήμερα λειτουργεί ως μουσείο, με το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας να φέρει την ευθύνη καλής διαχείρισης και προστασίας της από κάθε άποψη.

Όμως, μάλλον τον εαυτό του προσπάθησε ο Αχμέτ Σετερτζί να κάνει γνωστό μέσα από αυτή την προκλητική πρωτοβουλία του. Γιατί σήμερα, σε δηλώσεις του, κομπάζει ότι το βίντεο κλιπ που ανέβασε σε social media έχει πάνω από 20 εκατομμύρια views.

“Να κάνουμε γνωστή τη Σουμελά…” δήλωσε ο Dj.

“Ο σκοπός του σχεδίου για τη Σουμελά είναι να την κάνουμε γνωστή στον κόσμο με μια διαφορετική ματιά και μέσω της μουσικής. Κι αυτό το έκανα με αυτό που κάνω καλά. Με τη μουσική. Και στον κόσμο και στη χώρα μας υπάρχουν τέτοια παραδείγματα”, δήλωσε ο Dj.

Η Παναγία Σουμελά μετατράπηκε σε υπαίθριο κλαμπ με την άδεια των τουρικικών Αρχών πριν από δέκα ημέρες, οπότε και γυρίστηκε το βίντεο κλιπ.

Οι εικόνες οι οποίες προβλήθηκαν στα social media προκάλεσαν έντονα σχόλια για τη βεβήλωση του μνημείου, καθώς οι πρωταγωνιστές χορεύουν υπό τους ήχους ηλεκτρονικής μουσικής που μιξάρεται με τους ήχους της καμπάνας. Λένε ότι το βίντεο κλιπ γυρίστηκε με σκοπό την προβολή της μονής της Παναγίας Σουμελά ως τουριστικού προορισμού. Το εν λόγω γκρουπ είχε κάνει στο παρελθόν ανάλογα γυρίσματα στην Καππαδοκία.

Παρέμβαση ΥΠΕΞ και Βαρθολομαίου

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος απέστειλε προς τον υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκικής Δημοκρατίας, Mehmet Nuri Ersoy, επιστολή διαμαρτυρίας για την προσβολή “της Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Παναγίας Σουμελά της Τραπεζούντος, πανίερου σεβάσματος του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Ρωμιοσύνης του Πόντου, αλλά και μνημείου της παγκόσμιας θρησκευτικής και πολιτιστικής κληρονομιάς”, από τη διάθεση χώρων αυτής, σύμφωνα με το οπτικό υλικό που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο, για σκοπούς που δεν συνάδουν με τον θρησκευτικό χαρακτήρα και την ιστορία της.

Υπενθυμίζεται ακόμη ότι προ ετών σε παραμονή Πρωτοχρονιάς σε ανάλογη περίπτωση προσβολής της Αγίας Σοφίας στην Πόλη, που τότε λειτουργούσε επίσημα ως Μουσείο, ο Παναγιώτατος είχε αποστείλει έντονη διαμαρτυρία προς τον τότε αρμόδιο υπουργό, ο οποίος έσπευσε να αποκαταστήσει την απαράδεκτη ενέργεια, αίροντας τη σχετική άδεια.

“Οι πρόσφατες εικόνες που προβλήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στις οποίες ξένο συγκρότημα φαίνεται να χορεύει ντίσκο στον χώρο της Ιστορικής Μονής Παναγίας Σουμελά, αποτελούν βεβήλωση του Μνημείου αυτού, υποψήφιου για την ανακήρυξή του σε Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO” αναφέρει ακόμα το ελληνικό ΥΠΕΞ, σε ανακοίνωσή του. Το υπουργείο σημειώνει πως προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι δόθηκε η άδεια στο εν λόγω συγκρότημα, καθώς η Μονή της Παναγίας Σουμελά ανοίγει μόνο για προσκυνηματικούς λόγους.

Οι εικόνες αυτές είναι προσβλητικές και έρχονται να προστεθούν σε σειρά ενεργειών των τουρκικών Αρχών εις βάρος Μνημείων της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, τονίζει το υπουργείο Εξωτερικών και καταλήγει: Καλούμε τις αρμόδιες τουρκικές Αρχές να πράξουν τα δέοντα για να μην επαναληφθούν τέτοιες πράξεις και να γίνει σεβαστός ο ιερός χώρος της Μονής.

Exit mobile version