Συνέντευξη του προέδρου του κόμματος “Ενώνω” Ν. Μαυραγάνη
Πυρετωδώς φαίνεται πως ετοιμάζει η Φινλανδία τον φάκελο ο οποίος θα περιέχει το αίτημα ένταξής της στο ΝΑΤΟ. Ο πόλεμος στην Ουκρανία αναγκάζει την κυβέρνηση της χώρας που παρέμεινε (έστω και τυπικά) ουδέτερη μετά το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου να επιλέξει οριστικά στρατόπεδο.
Αυτό άφησε να εννοηθεί σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της, Πέκα Χααβίστο, ο οποίος ήταν παρατηρητής στη σύνοδο των ομολόγων του από τα κράτη-μέλη της Συμμαχίας που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες. Εκεί όπου βρέθηκαν και εκπρόσωποι άλλων κρατών τα οποία δεν ανήκουν στο ΝΑΤΟ, από την Ευρώπη και τη ΝΑ Ασία, αναδεικνύοντας σχέδια κάθε άλλο παρά καθησυχαστικά για την επόμενη ημέρα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι παρόμοια πορεία έχει χαράξει και η Σουηδία, η έτερη σκανδιναβική χώρα η οποία παρέμενε κατ’ επιλογή εκτός του Βορειοατλαντικού Συμφώνου. Μάλιστα, δεν αποκλείεται τα σχετικά αιτήματα, τόσο της ίδιας όσο και της Φινλανδίας, να κατατεθούν πριν την επόμενη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, που έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί τον Ιούνιο στη Μαδρίτη.
Οι κινήσεις της Μόσχας
Τι θα κάνει, άραγε, ο Βλαντιμίρ Πούτιν σε περίπτωση που οι δύο σκανδιναβικές χώρες ανοίξουν την πόρτα του ΝΑΤΟ;
Ρωτήσαμε για το θέμα της ένταξης Φινλανδίας – Σουηδίας στο ΝΑΤΟ τον κ. Νίκο Μαυραγάνη, πρώην πρόεδρο ΙΓΜΕΑ “Ινστιτούτο Γεωπολιτικών Μελετών” και πρόεδρο του πολιτικού κόμματος “Ενώνω”, ο οποίος μας απάντησε:
«Η Ρωσία θεωρεί ότι η ζώνη ασφαλείας της που περιβάλλει τη Μόσχα και την Πετρούπολη, φθάνει κατά το βόρειο τμήμα των Συνόρων της μέχρι και τη Σουηδία. Αυτό ήταν μία θέση της Ρωσίας και πριν τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο. Γι’ αυτό και από το 1939 αλλά και πιο πριν πολλές φορές η Ρωσία είχε βρεθεί αντιμέτωπη με τη Φινλανδία και είχε εισβάλει σε αύτη, οπότε μετά το τέλος του Β ΄Παγκοσμίου Πολέμου και αφού ήταν με τις νικήτριες δυνάμεις, πέτυχε στη Συνθήκη των Παρισίων του 1947 να γίνει δήλωση από πλευράς της Φινλανδίας – προκειμένου να ανακτήσει μέρος των εδαφών που είχαν καταληφθεί από τα Ρωσικά στρατεύματα – “Αυστηρής ουδετερότητας” δηλαδή ότι η Φινλανδία δεν θα πάρει το μέρος ούτε του τότε Σοβιετικού μπλοκ ούτε των Δυτικών.
Η Σουηδία επέλεξε από το Β’ Παγκόσμιο πόλεμο και συνεχίζει μέχρι σήμερα από μόνη της μία πολιτική ουδετερότητα προκειμένου να εξασφαλίζει καθ΄εκείνη την ειρηνική διαβίωση των πολιτών της μέσα στο κράτος»
ΕΡ: Πως πιστεύετε ότι θα αντιδράσει η Ρωσία απέναντι στα δύο κράτη;
Σίγουρα η Φινλανδία αποτελεί ποιο επικίνδυνη περίπτωση διότι έχει άμεσα σύνορα με τη Ρωσία και διότι έχει κάνει – ως προϊόν του Σοβιετικό-Φινλανδικού πολέμου – “Δήλωση αυστηρής ουδετερότητας”.
Η Σουηδία επίσης αποτελεί μία περίπτωση που κατά τη Ρωσία επίπτει στη ζώνη ασφαλείας της στο ζωτικό της χώρο, διότι η θαλάσσια περιοχή δυτικά και μπροστά από την Πετρούπολη εκτείνετε μέχρι τη Σουηδία και βρίσκετε σε αρκετή εγγύτητα με αυτήν.
Αυτοί είναι οι λόγοι που η Ρωσία θεωρεί επιθετική ενέργεια την υποβολή αίτησης από πλευράς Φινλανδίας και Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ.
ΕΡ: Που πιστεύετε ότι είναι πιο πιθανό να γίνει μία στρατιωτική εισβολή;
ΑΠ: Εφ’ όσον προχωρήσουν οι αιτήσεις αυτές, δεν αποκλείεται να δούμε κλιμάκωση της έντασης ακόμα και με εχθροπραξίες και πολεμικές επιχειρήσεις αρχικά στη Φινλανδία αλλά και από θαλάσσης στη Σουηδία. Σε κάθε περίπτωση ο Ρωσοουκρανικός πόλεμος απλώς επιβεβαιώνει ότι ο κόσμος μας 77 χρόνια μετά τη Συνθήκη της Γιάλτας του 1945, ξαναμοιράζεται και ίσως το Covid Bussiness που προηγήθηκε αποδυναμώνει οικονομίες και κοινωνίες, διευκολύνει ακριβώς αυτήν την αναδιανομή και άρα οι όποιες στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ρωσοουκρανικού πολέμου, σίγουρα μπορούν να επεκταθούν είτε προς βορρά, είτε προς Νότο, γιατί η άλλη ευαίσθητη περιοχή είναι η ανατολική Μεσόγειος και η Μέση Ανατολή.
Reporter724.com