Τα βρετανικά στρατεύματα δεν θα σταλούν στην Ουκρανία για να πολεμήσουν τη Ρωσία, επιβεβαίωσε ο υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας.
Μιλώντας στο BBC, ο κ. Γουάλας είπε ότι η Ουκρανία θα υποστηριχθεί αντ’ αυτού για να «πολεμήσει κάθε δρόμο με κάθε εξοπλισμό που μπορούμε να φτάσουμε σε αυτήν».
Η Ρωσία ξεκίνησε την εισβολή της στην Ουκρανία το πρωί της Πέμπτης και οι δυνάμεις της έχουν προχωρήσει τώρα στην πρωτεύουσα Κίεβο .
Ο Γουάλας είπε ότι η Ρωσία απέτυχε στους κύριους στόχους της την πρώτη ημέρα της επίθεσης, χάνοντας 450 στρατιώτες της.
Τον περασμένο μήνα, οι υπουργοί της βρετανικής κυβέρνησης τόνισαν επανειλημμένα ότι τα βρετανικά στρατεύματα είναι απίθανο να λάβουν μέρος σε δράση εντός της Ουκρανίας.
Ο κ. Wallace εξήγησε ότι η αποστολή βρετανικών στρατευμάτων για να πολεμήσουν στην Ουκρανία – σύμμαχος του Ηνωμένου Βασιλείου αλλά όχι μέλος της στρατιωτικής συμμαχίας του ΝΑΤΟ στην οποία είναι μέρος – θα πυροδοτούσε έναν ευρωπαϊκό πόλεμο.
Είπε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο «έκανε το επόμενο καλύτερο πράγμα, που είναι να εκπαιδεύσει περισσότερους από 20.000 Ουκρανούς, τους παρείχε θανατηφόρες ικανότητες, τις οποίες χρησιμοποιούν αυτή τη στιγμή».
Από την έναρξη της εισβολής τα ξημερώματα της Πέμπτης, 194 Ουκρανοί – μεταξύ των οποίων 57 άμαχοι – έχουν σκοτωθεί, δήλωσε ο υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων Τζέιμς Χίππεϊ.
Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον μίλησε με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι το πρωί της Παρασκευής, δεσμεύοντας περισσότερη υποστήριξη τις επόμενες ημέρες.
Ο Ζελένσκι είπε ότι η Ουκρανία «χρειάζεται την υποστήριξη των εταίρων περισσότερο από ποτέ» και ζήτησε αυστηρότερες κυρώσεις.
Το Κίεβο επλήγη από εκρήξεις κατά τη διάρκεια της νύχτας και τανκς έχουν μαγνητοσκοπηθεί να εισέρχονται στην πόλη για πρώτη φορά.
Μάχες μαίνονται επίσης σε αεροδρόμιο στα περίχωρα του Κιέβου και έχουν αναφερθεί πυροβολισμοί μέσα στην πόλη. Ο Ζελένσκι απηύθυνε έκκληση στη Ρωσία για κατάπαυση του πυρός.
Εν τω μεταξύ, εκτιμήσεις του ΟΗΕ αναφέρουν ότι περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι έχουν ήδη εγκαταλείψει τα σπίτια τους στην Ουκρανία. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, τουλάχιστον 1.000 Ουκρανοί έφτασαν με τρένο μόνο στη νοτιοανατολική πόλη Przemysl της Πολωνίας.
Ο κ. Heappey είπε στη Βουλή των Κοινοτήτων ότι περισσότερα στρατεύματα αποστέλλονταν στην Εσθονία νωρίτερα από το προγραμματισμένο για να βοηθήσουν τον σύμμαχο του ΝΑΤΟ. Συνολικά 1.000 στρατιώτες βρίσκονται σε ετοιμότητα για να βοηθήσουν τις γειτονικές χώρες της Ουκρανίας να χειριστούν τους πρόσφυγες που φεύγουν από την Ουκρανία.
Ένα αντιτορπιλικό του Βασιλικού Ναυτικού, το HMS Diamond, απέπλευσε για να βρίσκεται σε ετοιμότητα στην ανατολική Μεσόγειο. Το αντιτορπιλικό Type 45 εντάσσεται στο υπεράκτιο περιπολικό σκάφος HMS Trent, με τέσσερα επιπλέον αεροσκάφη RAF Typhoon να αναπτύσσονται στην Κύπρο για να λάβουν μέρος σε περιπολίες.
Το HMS Diamond έχει επίσης εγκαταλείψει τη ναυτική βάση του Πόρτσμουθ ως μέρος της απάντησης του Ηνωμένου Βασιλείου για την υποστήριξη των χωρών του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη.
Ο κ. Heappey είπε ότι «τα βρετανικά στρατεύματα και τα στρατεύματα του ΝΑΤΟ δεν πρέπει [και] να διαδραματίσουν ενεργό ρόλο» και ότι κάθε λάθος υπολογισμός θα μπορούσε να κλιμακωθεί γρήγορα.
Ο Γουάλας προειδοποίησε ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δεν θα σταματήσει μετά την εισβολή στην Ουκρανία.
Ωστόσο, είπε ότι η απόφαση να μην «βάλουμε το βρετανικό στρατιωτικό προσωπικό σε άμεσες μάχες» δεν αφορούσε τον κίνδυνο.
Ο υπουργός Άμυνας είπε: “Δεν βάζω τα βρετανικά στρατεύματα απευθείας να πολεμήσουν τα ρωσικά στρατεύματα. Αυτό θα πυροδοτούσε έναν ευρωπαϊκό πόλεμο επειδή είμαστε χώρα του ΝΑΤΟ και επομένως η Ρωσία θα επιτεθεί στο ΝΑΤΟ”.
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο μιας ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη Ρωσία, απάντησε ότι αυτό θα σήμαινε την τοποθέτηση «βρετανικών μαχητικών αεροσκαφών απευθείας εναντίον ρωσικών μαχητικών», προσθέτοντας: «Το ΝΑΤΟ θα έπρεπε να κηρύξει ουσιαστικά τον πόλεμο στη Ρωσία γιατί αυτό θα κάνατε».
Ο ίδιος χαρακτήρισε την επίθεση της Ρωσίας «γυμνή, επιθετική, στρατιωτική εισβολή» και είπε ότι πιστεύει ότι η διπλωματία αυτή τη στιγμή είναι «εντελώς εκτός τραπεζιού».
Το ΝΑΤΟ – ο Οργανισμός του Βορειοατλαντικού Συμφώνου – είναι μια στρατιωτική συμμαχία που σχηματίστηκε το 1949 από 12 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, του Καναδά, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γαλλίας.
Τα μέλη συμφωνούν να βοηθήσουν το ένα το άλλο σε περίπτωση ένοπλης επίθεσης εναντίον οποιουδήποτε κράτους μέλους, σύμφωνα με το άρθρο 5 του . Η Ουκρανία δεν είναι μέλος, αλλά θέλει να είναι – αυτή τη στιγμή είναι χώρα εταίρος του ΝΑΤΟ, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχει κατανόηση ότι θα μπορούσε να της επιτραπεί να ενταχθεί στο μέλλον.
Η Ρωσία ήθελε διαβεβαιώσεις ότι αυτό δεν θα επιτρεπόταν ποτέ να συμβεί.
Το Ηνωμένο Βασίλειο επέβαλε νέες κυρώσεις στη Ρωσία την Πέμπτη, συμπεριλαμβανομένων των μεγάλων ρωσικών τραπεζών και ολιγαρχών.
Κυρώσεις θα επιβληθούν επίσης στη Λευκορωσία, μακροπρόθεσμο σύμμαχο της Ρωσίας, για τον ρόλο της στην επίθεση στην Ουκρανία. Ρωσικές στρατιωτικές νηοπομπές πέρασαν από τη Λευκορωσία στη βόρεια περιοχή Chernihiv της Ουκρανίας.
Ο πρεσβευτής της Λευκορωσίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, Maxim Yermalovich, κλήθηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου για την εισβολή.
Ο υπουργός για την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική Τζέιμς Κλέβερλι κατέστησε σαφές ότι η Λευκορωσία «βοήθησε και υποκίνησε» την «απερίσκεπτη επιθετικότητα» της Ρωσίας, ανέφερε το Φόρεϊν Όφις.
Το Κοινοβούλιο σε επιφυλακή
Ο Γουάλας είπε επίσης ότι βρίσκονται σε εξέλιξη εργασίες για να προσπαθήσει να «απενεργοποιήσει» το διεθνές σύστημα πληρωμών Swift για τη Ρωσία. Αν και αυτός είναι ο στόχος του Ηνωμένου Βασιλείου, ο υπουργός Άμυνας είπε ότι «όπως πολλά πράγματα, αυτοί είναι διεθνείς οργανισμοί, και αν δεν θέλουν όλες οι χώρες να πεταχτούν έξω από το σύστημα Swift, θα είναι δύσκολο».
Ο πρωθυπουργός πρόκειται να χρησιμοποιήσει μια έκτακτη σύνοδο κορυφής των ηγετών του ΝΑΤΟ το απόγευμα της Παρασκευής για να πιέσει ώστε η Ρωσία να αποκλειστεί από τη Swift, η οποία επιτρέπει τη διενέργεια οικονομικών συναλλαγών σε όλο τον κόσμο.
Το κοινοβούλιο του Ηνωμένου Βασιλείου βρίσκεται σε ετοιμότητα για να ανακληθεί το Σαββατοκύριακο καθώς απαιτούνται «περαιτέρω μέτρα» και «περισσότερες κυρώσεις», δήλωσε ο πρόεδρος Sir Lindsay Hoyle.