Το μίνι ασφαλιστικό νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, που παρουσιάστηκε χθες στο υπουργικό συμβούλιο προβλέπει πλαφόν στις επικουρικές συντάξεις
Στο νομοσχέδιο «Ρυθμίσεις εξορθολογισμού του ασφαλιστικού συστήματος» του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, το οποίο περιλαμβάνει σωρεία διατάξεων για τους ασφαλισμένους και ειδικότερα για τους οφειλέτες του ΕΦΚΑ, προβλέπεται πλαφόν στο ύψος των επικουρικών συντάξεων στα 1.382,40 ευρώ (στα 6/20 του πλαφόν των κύριων συντάξεων).
Ειδικότερα, με βάση τη νομοθεσία του 2015-2016 οι επικουρικές συντάξεις υπολογίζονται, κατά ένα μέρος τους, με βάση τις εισφορές που είχαν καταβληθεί κατά το χρονικό διάστημα 2002- 2014. Όμως σε κάποιες περιπτώσεις οι εισφορές αυτές ενσωμάτωναν και κοινωνικούς πόρους, με αποτέλεσμα να καταλήγουν θεωρητικά σε πάρα πολύ υψηλές επικουρικές συντάξεις. Μάλιστα σε ορισμένες κατηγορίες αυτοαπασχολούμενων (όπως π.χ. οι συμβολαιογράφοι) οι επικουρικές τους συντάξεις έφταναν ή και ξεπερνούσαν τα 15.000 ευρώ το μήνα.
Σημειώνεται πως η μέση επικουρική μικτή σύνταξη ανέρχεται σε 290,84 ευρώ και το καθαρό ποσό σε 195,12 ευρώ.
Με το πλαφόν περιορίζεται το ανώτατο ύψος των επικουρικών συντάξεων σε αυτό, που αντιστοιχεί στις νόμιμες προσδοκίες που είχαν δημιουργηθεί στους ασφαλισμένους κατά τον καιρό που κατέβαλαν τις εισφορές, οι οποίες ενσωμάτωναν και κοινωνικούς πόρους. Η επιβολή πλαφόν (που εφαρμόζεται ήδη στις κύριες συντάξεις, αλλά όχι στις επικουρικές) σε αυτές τις προκλητικά υψηλές επικουρικές συντάξεις καθίσταται επιβεβλημένη, σύμφωνα με το υπουργείο, για να αποκατασταθεί η ισορροπία μεταξύ παλαιών και νέων ασφαλισμένων. Παράλληλα ικανοποιείται το περί δικαίου αίσθημα ανάμεσα σε όλους τους συνταξιούχους σε σχέση με το θεμιτό ύψος των επικουρικών συντάξεων και το τι πράγματι είναι εισφορές.
«Κάποιοι λίγοι συμβολαιογράφοι ενώ με το προηγούμενο καθεστώς θα λάμβαναν επικουρική σύνταξη της τάξης των 450 ευρώ το μήνα, με την ασάφεια του νόμου εμφανίζονται να διεκδικούν επικουρικές συντάξεις που υπερβαίνουν τα 15.000 έως 20.000 ευρώ το μήνα» παραδέχτηκε ο υφυπουργός Εργασίας Πάνος Τσακλόγλου. «Ο λόγος ήταν γιατί κάποιος κοινωνικός πόρος αναγνωρίστηκε ως ασφαλιστική εισφορά».
Καθυστερήσεις εξαετίας
Για τον λόγο αυτόν άλλωστε, ο ΕΦΚΑ δεν έχει δώσει συντάξεις σε ορισμένες επαγγελματικές ομάδες από τον Ιούνιο του 2016, προκειμένου να επιλυθεί το ζήτημα και να λάβουν οι δικαιούχοι την σύνταξη που αναμένουν εδώ και μια εξαετία.
Στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ λιμνάζουν εκκρεμότητες από το μακρινό 2016, οι οποίες αφορούν περιπτώσεις διαδοχικής αλλά και παράλληλης απασχόλησης. Πρόκειται για συντάξεις κυρίως μηχανικών, γιατρών, δικαστικών, συμβολαιογράφων κ.α.
Οι περισσότερες καθυστερήσεις εμφανίζονται στο ΤΑΣ (Τομέας Ασφάλισης Συμβολαιογράφων), και στο ΤΕΑΠΥΚ (Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Πρατηριούχων Υγρών Καυσίμων).
Αναλυτικά οι εκκρεμότητες ανά Ταμείο αφορούν:
- τ. ΙΚΑ: Σε εκκρεμότητα 66.323, εκ των οποίων οι 49.841 ληξιπρόθεσμες.
- ΔΕΚΟ (τ.ΤΕΑΠ ΟΤΕ, τ.ΕΛΤΑ, τ.ΔΕΗ, τ.ΕΡΤ-Τουρισμού, τ.ΕΤΒΑ): Σε εκκρεμότητα 6.810 αιτήσεις, εκ των οποίων οι 6.229 είναι ληξιπρόθεσμες.
- Μηχανικοί και Εργολήπτες Δημοσίων Έργων (ΤΣΜΕΔΕ), Συμβολαιογράφοι (ΤΑΣ) και Δικηγόροι (ΤΕΑΔ) του Κλάδου Επικουρικής Ασφάλισης του τ. ΕΤΑΑ: Σε εκκρεμότητα 5.418 αιτήματα εκ των οποίων 4.727 ληξιπρόθεσμες.
- ΝΑΤ (ναυτικοί): Σε εκκρεμότητα 3.583 αιτήσεις εκ των οποίων 3.087 ληξιπρόθεσμες.
- εμποροϋπάλληλοι: Σε εκκρεμότητα 2.475 αιτήσεις, εκ των οποίων οι 2.050 είναι ληξιπρόθεσμες.
- εκπαιδευτικοί Ιδιωτικής Εκπαίδευσης (ΤΕΑΕΙΓΕ), προσωπικό Ανώνυμων Εταιρειών Οινοποιίας Ζυθοποιίας και Οινοπνευματοποιίας (ΤΕΑΠΟΖΟ), χημικοί (τ. ΤΕΑΧ), ναυτικοί και τουριστικοί πράκτορες (ΤΕΑΥΝΤΠ), ναυτικοί (ΚΕΑΝ) και ΤΕΑΠΙΕΝ: Σε εκκρεμότητα 1.899 αιτήσεις εκ των οποίων οι 1.675 είναι ληξιπρόθεσμες.
- τραπεζοϋπάλληλοι και δημοσιογράφοι: Σε εκκρεμότητα 1.123 αιτήσεις, εκ των οποίων 884 είναι ληξιπρόθεσμες.
Απονομή 126.000 επικουρικών
Σε εκκρεμότητα βρίσκονται σήμερα περισσότερες από 126.000 αιτήσεις επικουρικής σύνταξης, εκ των οποίων οι 98.000 είναι ληξιπρόθεσμες, με ορίζοντα απονομής τους τον Μάρτιο του 2023. «Κλειδί» για την ταχύτερη απονομή τους θεωρείται η μετακίνηση περίπου 300 εισηγητών από τον κλάδο της κύριας σύνταξης στον κλάδο της επικουρικής, καθώς και η δυνατότητα έκδοσης επικουρικών συντάξεων από τους πιστοποιημένους λογιστές και δικηγόρους.
Το γεγονός ότι έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής των αιτήσεων για χορήγηση επικουρικής σύνταξης, αναμένεται να βοηθήσει στην ροή των απονομών, ενώ το fast track μοντέλο που τέθηκε σε ισχύ από τον ΕΦΚΑ για τις κύριες συντάξεις («στρατηγείο» στο πράσινο κτίριο της Κηφισίας), θα συνεχίσει να εφαρμόζεται και στις επικουρικές.
Προτεραιότητα αναμένεται να δοθεί στην έκδοση επικουρικών συντάξεων στους κλάδους των μετάλλων και άλλων παλαιών ταμείων, ενώ αμέσως μετά θα ακολουθήσουν οι συντάξεις του τέως ΙΚΑ. Στις αρχές του 2023 θα πάρουν σειρά οι εκκρεμείς επικουρικές του Δημοσίου.