Αρχές Ιουνίου ξεκινά το ενδιάμεσο πρόγραμμα προστασίας α’ κατοικίας των ευάλωτων νοικοκυριών. Ανεβάζει στροφές ο εξωδικαστικός μηχανισμός. Μικρό ακόμη το ενδιαφέρον για την 2η ευκαιρία.
Καρπούς φαίνεται να αποδίδουν οι πρόσφατες νομοθετικές παρεμβάσεις του υπουργείου Δικαιοσύνης για την βελτίωση του πλαισίου που διέπει τον νόμο Κατσέλη και την κατανομή των υποθέσεων στα δικαστήρια.
Έπειτα από δέκα και πλέον χρόνια ο «νόμος Κατσέλη», στον οποίο είχαν προσφύγει περισσότεροι από 50.000 υπερχρεωμένοι δανειολήπτες, με στόχο τη ρύθμιση, το κούρεμα και την προστασία της πρώτης τους κατοικίας, φαίνεται επιτέλους να «ξεκολλάει».
Μέχρι την τελευταία νομοθετική παρέμβαση του Υπουργείου Δικαιοσύνης ο αριθμός των υποθέσεων που έχουν λάβει ημερομηνία ανέρχονταν μόλις στις 13.000 σε σύνολο 50.000. Έκτοτε ο αριθμός ξεπέρασε τις 30.000 και σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών με την μέση ροή απόδοσης ημερομηνίας ακρόασης να κυμαίνεται γύρω στις 4.000 υποθέσεις τον μήνα, όλες οι υποθέσεις θα έχουν λάβει ημερομηνία μέχρι το τέλος του έτους.
Έτσι, σχεδόν το σύνολο των υποθέσεων του ν. Κατσέλη έχει πλέον επικυρωθεί και το 70% έχει λάβει ήδη δικάσιμο, ενώ οι περισσότερες επικυρωμένες υποθέσεις θα δικαστούν μέσα στο έτος.
Οχυρό στρατηγικών κακοπληρωτών
Καλά πληροφορημένες πηγές τονίζουν ότι από την πορεία των υποθέσεων στα Ειρηνοδικεία επιβεβαιώνεται δυστυχώς ότι στον νόμο Κατσέλη, έσπευσαν να βρουν προστασία πλήθος στρατηγικών κακοπληρωτών.
Για παράδειγμα με την επανέναρξη της διαδικασίας περίπου 5.000 υποθέσεις αποσύρθηκαν ή ακυρώθηκαν, ενώ από τις υπόλοιπες υποθέσεις, μία στις δύο που εκδικάζονται είναι αρνητικές και ουσιαστικά δεν επιδικάζεται ρύθμιση και προστασία. Ένα ακόμη ενδιαφέρον στοιχείο δείχνει ότι οι αιτήσεις που απορρίπτονται δεν πληρούν τα κριτήρια του ευάλωτου δανειολήπτη (εισόδημα κάτω των 7.000 ευρώ προσαυξανόμενο κατά 3.500 για κάθε μέλος νοικοκυριού με πλαφόν τις 21.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία 120.000 ευρώ προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε μέλος με πλαφόν τις 180.000 ευρώ).
Εγκρίνονται όλοι οι “πραγματικά” ευάλωτοι
Η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την πιστοποίηση των ευάλωτων οφειλετών του υπ. Οικονομικών έχει δεχθεί περίπου 3.500 αιτήσεις, αλλά μέχρι τώρα έχουν πιστοποιηθεί μόλις 150 άτομα. Σχεδόν 1 στις 4 αιτήσεις που εκκρεμεί έχει κολλήσει στο στάδιο της άρσης του τραπεζικού και φορολογικού απορρήτου. Η πιστοποίηση αυτή είναι απαραίτητη καθώς από τις αρχές Ιουνίου ξεκινά το ενδιάμεσο πρόγραμμα προστασίας α’ κατοικίας ευάλωτων νοικοκυριών, οι οποίοι θα δικαιούνται στεγαστικό επίδομα για 15 μήνες και μέχρι να ξεκινήσει ο Φορέας Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων. Εκτιμάται ότι η πλειονότητα των 3.500 αιτήσεων θα εγκριθεί εφόσον υποβληθούν οριστικά και γίνουν οι διασταυρώσεις στοιχείων. Εξάλλου, το ποσοστό απόρριψης σήμερα κυμαίνεται γύρω στο 1%-2%.
Σε ότι αφορά στον Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων, που αποτελεί το τελευταίο κομμάτι και βασικό πυλώνα του Πτωχευτικού Κώδικα, θέμα ημερών είναι η δημοσίευση της πρόσκλησης ενδιαφέροντος. Το επενδυτικό ενδιαφέρον που αναμένεται να εκδηλωθεί για τον Φορέα που θα επαναμισθώνει τα ακίνητα των «ευάλωτων» οφειλετών, κρίνεται μέχρι στιγμής εντυπωσιακό, καθώς περισσότεροι από δέκα επενδυτές έχουν εκδηλώσει αρχικό ενδιαφέρον. Σε ότι αφορά στο χρονοδιάγραμμα, προβλέπεται ότι η διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου, αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές του φθινοπώρου και κατά την διάρκεια της οποίας θα οριστικοποιηθεί το σύνολο των παραμέτρων λειτουργίας του Φορέα προκειμένου να καταστεί πιο «ελκυστικός» για τους επενδυτές.
Εν αναμονή των αποτελεσμάτων του Εξωδικαστικού μηχανισμού
Με περίπου 1.500 νέες αιτήσεις και με αυξανόμενο ρυθμό προχωρά ο εξωδικαστικός μηχανισμός του νέου πτωχευτικού, όπου έχουν συγκεντρωθεί 52.000 υποθέσεις που αναζητούν ρύθμιση, συνολικών οφειλών 18 δισ. (14 δισ. προς τράπεζες και 4 δισ. προς Δημόσιο). Οι υποθέσεις που έχουν φτάσει στο τελικό στάδιο της οριστικής υποβολής ξεπερνούν τις 5.000 που αντιστοιχούν σε χρέος σχεδόν 2 δισ. ευρώ.
Η πλατφόρμα του εξωδικαστικού άνοιξε τον περασμένο Νοέμβριο με μικρά αρχικά αποτελέσματα σε επίπεδο ρυθμίσεων. Οι Τράπεζες και οι Εταιρείες Διαχείρισης υποστηρίζουν την πλατφόρμα για τη ρύθμιση των οφειλών και πιστεύουν στα αποτελέσματα που μπορεί να φέρει στο άμεσο μέλλον παρά την αρχική διστακτικότητα των ενδιαφερομένων. Ήδη τα πρώτα δείγματα γραφής του νέου πτωχευτικού νόμου, καταδεικνύουν την αύξηση των περιπτώσεων επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων που κατέφυγαν στην πτώχευση προκειμένου να απαλλαγούν από τα χρέη τους ή στη διαδικασία της εξυγίανσης προκειμένου να ρυθμίσουν τις οφειλές τους.
Μικρό ακόμη το ενδιαφέρον για την 2η Ευκαιρία
Κινητικότητα παρατηρήθηκε και στις αιτήσεις πτώχευσης και 2ης Ευκαιρίας του νέου πτωχευτικού, χωρίς, όμως να κρίνονται ακόμα τα στοιχεία ικανοποιητικά ή να δείχνουν τη δυναμική του εξωδικαστικού μηχανισμού, ο οποίος και αυτός απαιτεί περαιτέρω επιτάχυνση. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αιτήσεις για πτώχευση έχουν φτάσει τις 1.200, εκ των οποίων σχεδόν οι 1.000 έχουν μείνει στο στάδιο της άρσης του απορρήτου. Σχεδόν 300 υποθέσεις βρίσκονται στο δικαστήριο με συνολικές οφειλές περίπου 300 εκατ. ευρώ, ενώ έχουν εκδοθεί 10 αποφάσεις για εξυγίανση.
Υπουργείο Οικονομικών και Τράπεζα της Ελλάδος ασκούν πιέσεις για επιτάχυνση των διαδικασιών που θα οδηγούν σε αποτελεσματικές λύσεις καθώς μολονότι καταγράφεται βελτίωση, δεν θεωρούν ότι σύστημα έχει φτάσει σε ικανοποιητικά επίπεδα.
Πηγή: NEWS 24/7