Την ώρα δηλαδή που ο τούρκος ΥΠΕΞ επιχειρεί να θέσει ως βασικό ζήτημα συζήτησης με την Ελλάδα και με τρόπο εκβιαστικό την αναγνώριση τουρκικής μειονότητας στη Θράκη, ενώ ως γνωστόν η Συνθήκη της Λωζάνης προβλέπει την ύπαρξη θρησκευτικών και όχι εθνικών μειονοτήτων εκατέρωθεν, ο Ατζούν Ιλιτζαλί με έντεχνα αφελή τρόπο επιχειρεί με την σειρά του να περάσει το μήνυμα πως «η θάλασσα (δηλαδή το Αιγαίο) που βρίσκεται μεταξύ μας δεν έχει καμία απολύτως σημασία».
Οι Έλληνες και οι Τούρκοι είναι τόσο «καρντάσια» που το Αιγαίο μεταξύ τους δεν έχει σημασία. Το μόνο που έχει σημασία είναι πως οι Έλληνες και οι Τούρκοι είναι θερμοί άνθρωποι που περνούν καλά και διασκεδάζουν μεταξύ τους. Πρόκειται για μία εξαιρετικά πρωτότυπη εκδοχή των διεθνών και των διμερών σχέσεων που είναι εμποτισμένη με μία σοφά υπολογισμένη δόση αφέλειας και ασχετοσύνης ώστε να γίνεται πιστευτή από τους πολίτες εκείνους που ασχολούνται ενίοτε με την Πολιτική όταν έχουμε εκλογές αν και αυτό ακόμη είναι αμφίβολο.
Το αποκρουστικά ενδιαφέρον σε αυτήν την υπόθεση ωστόσο, είναι ότι ο Τούρκος τηλεοπτικός παραγωγός βρίσκει και τα κάνει. Βλέπετε χρησιμοποιεί ως όχημα το reality και ως λεωφόρο διακίνησης «των ιδεών του» τον τηλεοπτικό σταθμό του Έλληνα επιχειρηματία Γιάννη Αλαφούζου. Τον ΣΚΑΪ. Είναι μάλιστα η δεύτερη φορά που ο συγκεκριμένος τηλεοπτικός σταθμός επιχειρεί να παίξει περίεργα παιγνίδια σε θολά νερά. Προηγήθηκε μία άκρως αμφιλεγόμενη δημοσιογραφική πιρουέτα του Μανώλη Κωστίδη με φόντο τα Βαρώσια της Αμμοχώστου.
Ο Ατζούν Ιλιτζαλί είναι τηλεοπτικός παραγωγός στην Τουρκία, εδώ όμως και πολλά χρόνια συνεργάζεται με τον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ. Είναι ο παραγωγός, δηλαδή ο απόλυτος άρχων, του περιβόητου Survivor. Όπως το συνηθίζει ο Ατζούν παίζει σε δύο επαγγελματικά ταμπλό ταυτοχρόνως. Εκτελεί τα γυρίσματα της ελληνικής και της τουρκικής εκδοχής του reality στον Άγιο Δομίνικο.
Έτσι, τα λειτουργικά έξοδα μοιράζονται σε δύο παραγωγές. Κατά καιρούς ο Ατζούν Ιλιτζαλί παρεμβαίνει απευθυνόμενος στους παίκτες. Άλλοτε σε σπαστά ελληνικά για να γίνει συμπαθής στο ελληνικό κοινό, που τα γυρίζει αμέσως στα αγγλικά βεβαίως. Άλλοτε, με αφορμή την ελληνοτουρκική αντιπαράθεση σε εθνικό επίπεδο εντός του reality, ο Ατζούν απευθύνεται και στις δύο εθνικές οντότητες, τους Έλληνες και τους Τούρκους, ασκώντας μία ιδιότυπη και προσωπική εξωτερική πολιτική αλλά σε … ξένο αχυρώνα. Παραμονές λοιπόν της έλευσης στην Αθήνα του Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας κ. Τσαβούσογλου (30-31 Μαΐου) και ενώ τα τουρκικά ΜΜΕ επιχειρούν ήδη με ένταση να δημιουργήσουν κλίμα αντιπαράθεσης με επίκεντρο την μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη, ο Ατζούν αποφάσισε να παρέμβει στα διπλωματικά αδιέξοδα των ελληνοτουρκικών σχέσεων διαδραματίζοντας ρόλο αυτόκλητου «ειρηνοποιού» αλλά με «τουρκικό σαρίκι» και «οθωμανικό φερετζέ».