Σύγκρουση αναμένεται να διεξαχθεί στις 10 το πρωί της Δευτέρας στη Βουλή ανάμεσα στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα. Κεντρικό θέμα θα είναι η διαχείριση της επιδημίας του κορονοϊού, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας έχει καταθέσει επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό για την πανδημία.
Η εν λόγω επίκαιρη ερώτηση είχε προγραμματιστεί να απαντηθεί την περασμένη Παρασκευή στην «Ωρα του Πρωθυπουργού», όμως αναβλήθηκε για σήμερα Δευτέρα, εξαιτίας της κακοκαιρία Μπάλλος.
Η συζήτηση όμως δεν θα περιοριστεί στον κορονοϊό και πιθανότατα θα επεκταθεί και σε άλλα ζητήματα όπως οι πλημμύρες που προκλήθηκαν από την κακοκαιρία, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένει απαντήσεις και για την εξεταστική επιτροπή που θα διερευνήσει τον τρόπο με τον οποίο διεξάγονταν δημοσκοπήσεις αλλά και οι «λίστες Πέτσα». Σημειώνεται ότι την συγκρότηση αυτής της επιτροπής στηρίζουν εκτός από τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ, το ΚΚΕ, το ΜέΡΑ25 και η Ελληνική Λύση.
Αντιπρόταση από τη Νέα Δημοκρατία
Η κυβέρνηση αναμένεται να περάσει στην αντεπίθεσηγια δημοσκοπήσεις και «τρόπους ποδογέτησης» των ΜΜΕ, καταθέτοντας πρόταση για σύσταση εξεταστικής η οποία θα ερευνήσει συγκεκριμένες υποθέσεις που αφορούν στην περίοδο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ (2015 – 2019).
Σημειώνεται ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να καταθέσει πρόταση η ΝΔ για διεύρυνση την εξεταστικής επιτροπής. «Η Νέα Δημοκρατία, η Κυβέρνηση, έχει αυτή την πρόθεση, να μπει στη συζήτηση και να δούμε όλα όσα έχουν συμβεί γύρω από τα ζητήματα αυτά από το 2015 και μετά» ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
«Εμείς δεν έχουμε κανένα λόγο ν’ αρνηθούμε τη συζήτηση σε οποιοδήποτε επίπεδο, για θέματα που αφορούν τον τρόπο λειτουργίας του Πολιτεύματος και της Δημοκρατίας, σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης ή τον τρόπο με τον οποίο διενεργούνται και προβάλλονται οι δημοσκοπήσεις» έχει δηλώσει ο κ. Οικονόμου.
Η επίκαιρη ερώτηση από τον Αλέξη Τσίπρα
Θέμα: Θα αναλάβει ο Πρωθυπουργός την ευθύνη για τα καταστροφικά αποτελέσματα της κυβέρνησής του στη διαχείριση της πανδημίας;
Από τον Αύγουστο και μετά η χώρα μας διαρκώς βρίσκεται στις χειρότερες θέσεις στην Ευρώπη σε θύματα ανά εκατομμύριο πληθυσμού.
Την ίδια στιγμή ούτε το εμβολιαστικό πρόγραμμα προχωράει, αφού είμαστε 20η σε ποσοστά εμβολιασμού ανάμεσα σε 30 ευρωπαϊκές χώρες, με ποσοστό εδώ και πολύ καιρό καθηλωμένο γύρω στο 55%.
Πέρυσι αρχές Οκτώβρη είχαμε συνολικό αριθμό θυμάτων 400 και σχεδόν σε μηνιαία βάση η Βουλή συζητούσε την εξέλιξη και τη διαχείριση της πανδημίας. Φέτος αρχές Οκτώβρη, μέσα σε έναν χρόνο έχουμε φτάσει από τους 400 στους 15.000 συμπολίτες μας που έχουν χάσει τη ζωή τους.
Τις μέρες αυτές μάλιστα η χώρα μας ξεπέρασε σε αριθμό θυμάτων ακόμη και τη Σουηδία, με πληθυσμό αντίστοιχο της χώρας μας, που από την αρχή της πανδημίας αποτελούσε παράδειγμα προς αποφυγή για τον τρόπο διαχείρισης της πανδημίας.
Σχεδόν σε εβδομαδιαία βάση έχουμε πλέον περίπου 300 συμπολίτες μας που χάνουν τη ζωή τους από κορονοϊό, αριθμό εξαιρετικά υψηλό. Η κυβέρνηση προσποιείται πως τα πράγματα κυλούν ομαλά και την ίδια στιγμή ο κύριος Μητσοτάκης έπαυσε από τα καθήκοντά τους την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, της Πολιτικής Προστασίας και τον πρόεδρο του ΕΟΔΔΥ.
Τα δεδομένα και οι αριθμοί αποδεικνύουν ότι η χώρα βρίσκεται σε εξαιρετικά αρνητικό σημείο σε σχέση με τη διαχείριση της πανδημίας. Ερωτάται ο κ. Πρωθυπουργός :
- Συναισθάνεται την κυβερνητική ευθύνη για τη κατάταξη της χώρας μας στις χειρότερες θέσεις της Ευρώπης σε θύματα αναλογικά με τον πληθυσμό και ποιες αξιολογεί ως αιτίες αυτής της αρνητικής εξέλιξης;
- Έχει σχέδιο αντιμετώπισης της οδυνηρής κατάστασης, με ενδυνάμωση του ΕΣΥ και της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, αποτελεσματική επιδημιολογική επιτήρηση, ενίσχυση του εμβολιασμού και του φαρμακευτικού προγράμματος ή η χώρα θα συνεχίζει να θρηνεί θύματα και η κυβέρνηση θα ομιλεί για κανονικότητα;
Ο Ερωτών
Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης
Τσίπρας Αλέξης