Σκληρές οι εικόνες που έρχονται από τη Σανγκάη που συνεχίζει να τελεί υπό καθεστώς σκληρού lockdown λόγω του κορονοϊού.
Είναι η πρώτη φορά που η Σαγκάη επιβάλλει τόσο αυστηρούς περιορισμούς – μέχρι τον περασμένο μήνα, είχε μάλιστα υιοθετήσει μια πιο χαλαρή προσέγγιση από άλλες κινεζικές πόλεις, προχωρώντας σε έκτακτους τοπικούς περιορισμούς.
Αυτή τη στιγμή οι άνθρωποι στη Σαγκάη της Κίνας είναι περιορισμένοι στα σπίτια τους και πρέπει να παραγγείλουν φαγητό και νερό και να περιμένουν την κυβέρνηση να παραδώσει λαχανικά, κρέας και αυγά.
Τα βίντεο που κοινοποιήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι αποκαλυπτικά, και θυμίζουν δυστοπικές ταινίες θρίλερ. Ταυτόχρονα πληθαίνουν οι διαμαρτυρίες για ελλείψεις τροφίμων και ανεπαρκείς ιατρικές προμήθειες.
Οπλισμένοι άντρες με στολές προστασίας κατά του κορονοϊού να εισβάλουν στο σπίτι ενός θετικού στον ιό πολίτη στη Σανγκάη και να θέλουν να τον μεταφέρουν σε «στρατόπεδο καραντίνας». Τέτοια στρατόπεδα έχει δημιουργήσει η κυβέρνηση για να περιοριστεί τη μετάδοση της COVID-19.
Οι αρχές προσπαθούν με κάθε μέσο να περιορίσουν την εξάπλωση του κορονοϊού, χωρίς σεβασμό σε βασικά ανθρώπινα δικαιώματα.
Ένας άνδρας είναι ένας από τους πολλούς που αρνούνται να μεταβούν στα στρατόπεδα καραντίνας. Μάλιστα, πληροφορίες φέρουν να μεταφέρονται εκεί και πολίτες που έχουν αρνητικό τεστ.
«Είστε όλοι γκάγκστερς… Ξέρετε το αποτέλεσμα του τεστ μου. Είστε ο γ@@@ υπόκοσμος. Σας λέω βγείτε έξω», ακούγεται να λέει ενώ βρίσκεται στο μπαλκόνι του σπιτιού του. Στη συνέχεια, ακούγεται κάτι σαν πυροβολισμός. Οπλισμένοι άνδρες βγαίνουν στο μπαλκόνι με ασπίδες προκειμένου να τον ακινητοποιήσουν.
Ως τώρα οι τοπικές Αρχές περιόριζαν μεμονωμένα συγκροτήματα κατοικιών, το καθένα από τα οποία στέγαζε αρκετές εκατοντάδες άτομα, με τη μέθοδο να δείχνει πως λειτουργεί.
Ακόμη και όταν οι αριθμοί των κρουσμάτων αυξήθηκαν σε σχεδόν 1.800 τον Μάρτιο του 2021, η Σαγκάη δεν επέβαλε πλήρες lockdown. Είναι χαρακτηριστικό πως η Xi’an (Σιάν), η οποία φιλοξενεί σχεδόν 13 εκατομμύρια ανθρώπους, προχώρησε σε καθολικό lockdown με λιγότερα από 100 κρούσματα τον Δεκέμβριο του 2021. Η πόλη Yuzhou, στην επαρχία Henan, “κλείδωσε” 1,1 εκ. ανθρώπων στα σπίτια τους μετά από μόλις τρία κρούσματα Covid-19.
Ελληνίδα περιγράφει το σκληρό lockdown
Μία Ελληνίδα, η Ελένη Οικονόμου, μίλησε για τα αυστηρότατα κυβερνητικά μέτρα που έχουν τεθεί από κινεζική κυβέρνηση, αλλά και για το πώς βιώνουν το πρωτοφανές αυτό lockdown οι κάτοικοι της πόλης.
«Για εμάς δεν είναι τόσο πρωτόγνωρο γιατί εμείς είχαμε ξαναπεράσει και την πρώτη καραντίνα, πριν από δύο χρόνια. Έχουμε μια εμπειρία, είμαστε πιο εξοικειωμένοι και μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε πιο ψύχραιμα», δήλωσε στην ΕΡΤ.
Η ίδια, περιγράφοντας τα όσα βιώνει στην κινεζική μεγαλούπολη, όπου οι κάτοικοι μετά από παρατεταμένο εγκλεισμό, δείχνουν να αντιδρούν έντονα, μη έχοντας πλέον τα απαραίτητα στα σπίτια τους. «Ξέραμε αρχικά ότι η καραντίνα θα κρατούσε από τις αρχές του μήνα μέχρι τις 5 Απριλίου» είπε περιγράφοντας ότι οι κάτοικοι δεν ήταν προετοιμασμένοι για τόσο μεγάλο lockdown, ενώ είπε πως οι τοπικές αρχές δεν επιτρέπουν στον κόσμο να βγουν ούτε καν στον κήπο των σπιτιών όπου διαμένουν.
«Όλα τα μαγαζιά είναι κλειστά. Κάθε πολυκατοικία έχει έναν ή δύο εθελοντές που βγάζουν τα πακέτα τα οποία είναι διαθέσιμα και περιέχουν φαγητά και είδη πρώτης ανάγκης. Διαλέγεις τι θέλεις και πληρώνεις τον εθελοντή, που στέλνει ηλεκτρονικά την μαζική παραγγελία της πολυκατοικίας», περιέγραψε τη διαδικασία αυτοδιαχείρισης που ακολουθείται στην πολυκατοικία που διαμένει.
Γιατί όμως η Σαγκάη διέφερε από την υπόλοιπη Κίνα μέχρι τώρα στη προσέγγιση για την αντιμετώπιση του κορονοϊού;
Ο κύριος λόγος είναι η σημασία της για την κινεζική οικονομία. Η Σαγκάη συνεισφέρει πάνω από το 3% του ΑΕΠ της Κίνας και συγκεντρώνει πάνω από το 10% του συνολικού εμπορίου της Κίνας από το 2018. Από τα αεροδρόμιά της επίσης περνούν πάνω από τα μισά φάρμακα που χρειάζεται η Κίνα για την πανδημία. Το 2020 στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Σαγκάης έφτασαν 3,4 εκ. τόνοι εμπορευμάτων, ένα εκατομμύριο περισσότερο από τα αεροδρόμια του Πεκίνου, και των Guangzhou (Γκουανγκτζόου ή Καντόνα) και Shenzhen (Σεντσέν ή Σεντζέν) μαζί.
Την ίδια ώρα, μελέτη του Κινεζικού Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ, ανέφερε πως ένα lockdown δύο εβδομάδων σε πόλεις σαν το Πεκίνο ή τη Σαγκάη, μπορεί να κοστίσει στην Κίνα το 2% του μηνιαίου ΑΕΠ της. Το μηνιαίο ΑΕΠ της Κίνας το 2021 ήταν 9,5 τρισεκατομμύρια γουάν (1,4 τρισεκατομμύρια δολάρια) κατά μέσο όρο.
Ο καθηγητής Martin Hibberd του London School of Hygiene & Tropical Medicine εκτιμά πως αυτά τα σκληρά μέτρα στη Σαγκάη, μπορεί να μην είναι αρκετά για να αντιμετωπίσουν το ξέσπασμα μιας εξαιρετικά μεταδοτικής παραλλαγής όπως η Όμικρον. Αντιθέτως, επιμένει πως η μόνη λύση είναι η ενθάρρυνση των εμβολιασμών, ειδικά για τις ευάλωτες ομάδες.