Ο Γιώργος Αβραμίδης είναι πρόεδρος της Πανελλήνιας Συνδικαλιστικής Νοσηλευτικής Ομοσπονδίας του ΕΣΥ (ΠΑΣΥΝΟ-ΕΣΥ).
Σε μια συνέντευξη- κόλαφο που παραχώρησε με τους συναδέλφους του χθες ενόψει της σημερινής στάσης εργασίας 12-3 των νοσηλευτών στα δημόσια νοσοκομεία, μίλησε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος με την παρούσα και προηγούμενες κυβερνήσεις να τους αγνοούν…
«Οι νοσηλευτές είναι ιδιαίτερα απογοητευμένοι από την κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας, διαχρονικά, όμως ακόμη περισσότερο τώρα», μάς λέει θυμίζοντας ότι τόσο τα αιτήματα για προσλήψεις μόνιμων νοσηλευτών όσο και η ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά είναι αιτήματα πολλών χρόνων και κυβερνήσεων που υπόσχονται προεκλογικά και δεν τηρούν μετε-κλογικά…
«Η στελέχωση στα ελληνικά νοσοκομεία είναι ιδιαίτερα απογοητευτική. Έχουμε το χαμηλότερο δείκτη στελέχωσης σε νοσηλευτές ανά 1.000 κατοίκους σε όλη την Ευρώπη. Στην Ελλάδα το νοσηλευτικό προσωπικό ανά 1.000 κατοίκους είναι κοντά στο 3,4/1000 κατοίκους, ενώ ο μέσος όρος στην Ευρώπη ξεπερνάει το 8,2/1000 κατοίκους. Αν θέλουμε να μιλήσουμε για νοσηλευτές, ο δείκτης είναι ακόμη χαμηλότερος, δηλαδή, από το 3,4/1.000 κατοίκους όσον αφορά τους νοσηλευτές και όχι γενικά νοσηλευτικό προσωπικό, ο δείκτης πέφτει στο 1,8/1.000 κατοίκους. Τραγική κατάσταση. Επισφαλής και επικίνδυνη», τονίζει.
Αλλά του θυμίζουμε ότι έχουν γίνει προσλήψεις νοσηλευτών από την παρούσα κυβέρνηση με αφορμή αν μη τι άλλο την πανδημία. Για να λάβουμε την απάντηση ότι πρόκειται για επικουρικούς ενώ χρειάζεται μονιμοποίηση των συμβασιούχων ώστε να υπάρξει μια σταθερότητα και ομαλοποίηση στο σύστημα…
«Υπάρχει δέσμευση από την κυβέρνηση στα λόγια, αλλά όχι στην πράξη, έχουμε συνηθίσει σε αυτές τις πολιτικές πρακτικές, όπου δεσμεύονται για προσλήψεις νοσηλευτών, αλλά μάς έχουν στην αναμονή. Τόσο ο πρωθυπουργός της χώρας, όσο και ο υπουργός Υγείας, ένα χρόνο τώρα μιλούν για μονιμοποίηση των συμβασιούχων. Δυστυχώς, δεν το έκαναν πράξη. Εφαρμόζουν πολιτικές υποσχέσεων και ομηρίας».
Και ποια είναι η αλήθεια για τις θέσεις που έχουν προκηρυχθεί ή καλυφθεί το τελευταίο διάστημα, τον ρωτάμε…
«Επί Νέας Δημοκρατίας δεν έχει προκηρυχθεί καμία θέση μόνιμου νοσηλευτή.
Μας θέλουν αναλώσιμους. Έχουμε ανάγκη για πάνω από 10.000 νοσηλευτές να ενταχθούν στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας. Όμως, η Πολιτεία, μάς χρησιμοποιεί ως «επικουρικούς», ενώ οι ανάγκες είναι μεγάλες, πάγιες και διαρκείς. Ψηφοθηρικά, η κυβέρνηση, επιδιώκει μέσω των συμβάσεων να διατηρεί μία κατάσταση με «όμηρους» τους συμβασιούχους νοσηλευτές, ενώ αυτοί καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες».
Και περνάμε στο θέμα των ΒΑΕ η ένταξη στα οποία χρονίζει επί πολλές κυβερνήσεις…
«Η ένταξη των νοσηλευτών στο ασφαλιστικό καθεστώς των ΒΑΕ είναι κάτι το υποστηρίζουν όλα τα κόμματα. Δυστυχώς, όμως, όλα τα κόμματα τα οποία έχουν κυβερνήσει διαχρονικά, κανένα, δεν έχει υλοποιήσει αυτή τη δέσμευσή τους. Δηλαδή, οι νοσηλευτές να ανήκουν στο ασφαλιστικό καθεστώς των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων. Τόσο ο πρωθυπουργός της χώρας, όσο και ο υπουργός Υγείας, ενώ έχουν δεσμευθεί δημόσια για τη δίκαιη ένταξη των νοσηλευτών, στο ασφαλιστικό καθεστώς των ΒΑΕ, δεν το έχουν υλοποιήσει στην πράξη. Καμία νομοθετική πρόβλεψη. Μας κοροϊδεύουν κανονικά», λέει χωρίς να έχει καμία αμφιβολία.
Και μάς εξηγεί ότι οι νοσηλευτές, οι οποίοι δουλεύουν κυκλικό ωράριο μια ζωή, «χωρίς Σαββατοκύριακα, αργίες, απογεύματα και νύχτες, μέσα σε ένα ιδιαίτερο τοξικό περιβάλλον, νοσηρό, διαχειριζόμενοι την ασθένεια, τον πόνο και τον θάνατο, καθημερινά, σύμφωνα, με την κυβέρνηση δεν πρέπει να ανήκουν στα ΒΑΕ».
Τι γίνεται όμως με το επάγγελμα του νοσηλευτή και τα δικαιώματά του (ρωτάμε τον πρόεδρο της ΠΑΣΥΝΟ-ΕΣΥ που εκπροσωπεί τους πτυχιούχους νοσηλευτές δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που εργάζονται στα δημόσια νοσοκομεία…
«Για το επάγγελμα του νοσηλευτή απαιτούνται ευνοϊκές ρυθμίσεις. Είναι ένα εξαιρετικά ιδιαίτερο επάγγελμα και δεν μπορεί να ρυθμίζεται όπως και τα υπόλοιπα επαγγέλματα του δημόσιου τομέα. Εξάλλου, αντίστοιχες ρυθμίσεις υπάρχουν για του ιατρούς, τους φαρμακοποιούς, τους ψυχολόγους κ.ά. Έτσι, για να μπορεί το επάγγελμα του Επιστήμονα Νοσηλευτή να είναι ελκυστικό, ώστε ο νοσηλευτής να παραμένει στο Σύστημα Υγείας, θα πρέπει να υπάρχουν ειδικές ευνοϊκές ρυθμίσεις, ειδικά κίνητρα.Μέχρι τώρα, όλες οι κυβερνήσεις έχουν θεσπίσει δυσμενείς ρυθμίσεις για τους νοσηλευτές (κυκλικό ωράριο, εργασία σε ΣΚ Αργίες, περιορισμούς σε κινητικότητα, μετατάξεις, αποσπάσεις κλπ). Ας έρθει επιτέλους η στιγμή, τώρα, η κυβέρνηση να διαφέρει για μια φορά και να θεσπίσει όχι αρνητικές ρυθμίσεις αλλά ευνοϊκές, εξάλλου, μας το οφείλει» σημειώνει.
Και το iEidiseis περνάει σε μια ερώτηση ουσίας ρωτώντας ποιες είναι κατά τους νοσηλευτές οι ευνοϊκές ρυθμίσεις που θα κάνουν την διαφορά και τώρα δεν υπάρχουν;
«Είναι το Ειδικό Μισθολόγιο όπως έχουν οι ιατροί του ΕΣΥ, Ειδικό Σύστημα Προσλήψεων, ώστε οι διαδικασίες κάλυψης των θέσεων να είναι άμεσες, Ειδικό Σύστημα Αξιολόγησης επειδή το περιβάλλον εργασίας των νοσηλευτών δεν έχει καμία σχέση με το αντίστοιχο των άλλων Δημοσίων Υπαλλήλων, Ειδικό Σύστημα Συνταξιοδότησης, επειδή οι νοσηλευτές προφανώς, δεν μπορούν να εργάζονται μέχρι τα 67 τους χρόνια σε αυτό το νοσηρό εργασιακό περιβάλλον, χωρίς κοινωνική ζωή, χωρίς Σαββατοκύριακα και αργίες, μέσα στην αρρώστια, στο πένθος, στο επείγον. Η Κυβέρνηση και όλα τα πολιτικά κόμματα μας οφείλουν.
Κάποια στιγμή πρέπει να ξεχρεώσουν, αλλιώς θα βρεθούν προ εκπλήξεων, που δεν θα μπορούν να διαχειριστούν, επειδή το ποτήρι ήδη ξεχείλισε».
Και καταλήγει: «Ας προετοιμαστούν για τα δυσάρεστα!!!».
Πηγή: ieidiseis.gr