Αναστάτωση έχει φέρει σε ιδρύματα που φιλοξενούν παιδιά ανά την Ελλάδα η νέα κοινή Υπουργική Απόφαση 40494/3.5.2022 και ο Νόμος 4921/2022 (Άρθρο 67) του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων που θέτει προδιαγραφές λειτουργίας στις μονάδες παιδικής προστασίας και στα ορφανοτροφεία. Σε τοπικό επίπεδο φαίνεται πως τα Ιδρύματα που φιλοξενούν παιδιά δεν έχουν λάβει την απαιτούμενη ενημέρωση και βρίσκονται στο …περίμενε των αλλαγών. Βέβαια, σε πανελλαδικό επίπεδο το ζήτημα το γνωστοποίησε το Χαμόγελο του Παιδιού, το οποίο τάσσεται κατά των αλλαγών, καθώς όπως τονίζει το Υπουργείο με τις αποφάσεις του κλείνει το Χαμόγελο.
«Δεν γνωρίζω γιατί το Χαμόγελο έχει «σηκώσει» τόσο ψηλά τον πήχη. Ίσως έχει καλύτερη πληροφόρηση», είπε χαρακτηριστικά στη ΜΑΓΝΗΣΙΑ ο πρόεδρος του Ορφανοτροφείου Βόλου κ. Κώστας Θεοδώρου, επισημαίνοντας πως ο ίδιος δεν έχει ακόμη πληροφόρηση, εάν και το Ορφανοτροφείο θα επηρεαστεί από την υπουργική απόφαση.
Σύμφωνα με τον κ. Θεοδώρου, έχει πάρει το εν λόγω άρθρο του νόμου που έχει προκαλέσει αντιδράσεις και το έχει αποστείλει προς επεξεργασία στο νομικό του σύμβουλο, ενώ έχει ζητήσει και από το γραφείο της Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Δόμνας Μιχαηλίδου να αναλυθεί το άρθρο 67.
Ο κ. Θεοδώρου σημείωσε πως το Ορφανοτροφείο Βόλου λειτουργεί με κανόνες και ελέγχεται από την Περιφέρεια. «Πρέπει να έχουμε πυρασφάλεια, να τηρούμε κανόνες υγιεινής, να έχουμε συγκεκριμένα τετραγωνικά στα δωμάτια των παιδιών. Μας κάνει έλεγχο η Περιφέρεια και ό,τι μας το ζητά το κάνουμε. Έχουμε 20 χαρτιά- πιστοποιήσεις. Ό,τι χρειάζεται να κάνουμε, όπως να «βάλουμε» τα παιδιά στη Διαύγεια, το κάνουμε», τόνισε ο ίδιος.
Βέβαια επεσήμανε πως τα παιδιά δεν μπορούν να ζουν σε συνθήκες μη οριζόμενες. Πρέπει να υπάρχει ένα πρόγραμμα, προδιαγραφές και να τηρούνται. Όμως, σημείωσε και η πολιτεία θα πρέπει να δει και άλλα ζητήματα, όπως τους φόρους που πληρώνουμε. «Πληρώνουμε για ΕΝΦΙΑ 20.000 ευρώ. Ένας δωρητής αφήνει το σπίτι του στο Ίδρυμα για να βοηθήσει τα παιδιά, να έχουν ένα καλύτερο περιβάλλον με τα χρήματα από το ακίνητό του, να έχουν καλύτερα ρούχα και όχι να πληρώνονται υπέρογκοι φόροι», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Θεοδώρου.
Σημειώνεται πως αυτή τη στιγμή στο Ορφανοτροφείο φιλοξενούνται 18 παιδιά και αναμένονται κι άλλα με εισαγγελική εντολή, ενώ ζουν κάτω από τη στέγη του παιδιά που οι οικογένειές τους δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις οικονομικές τους ανάγκες.
«Η Κιβωτός του Κόσμου»
Μια μεγάλη κοινωνική δομή που λειτουργεί στον Βόλο είναι και η Κιβωτός του Κόσμου, με δύο σπίτια και πολλά παιδιά που φιλοξενούνται. Φαίνεται πως οι αλλαγές επηρεάζουν σημαντικά και την Κιβωτό, ωστόσο και σε αυτή την περίπτωση οι υπεύθυνοι ψάχνουν να βρουν τι αναφέρει το επίμαχο άρθρο 67. Σύμφωνα με την Διευθύντρια της Κιβωτού στον Βόλο κ. Εύα Καραβοσιάνη, η Κιβωτός ενημερώνεται σχετικά με το νομοσχέδιο, προκειμένου να έχει μία ολοκληρωμένη και εμπεριστατωμένη άποψη.
Σε ότι αφορά το Ίδρυμα Άσπρες Πεταλούδες, εδώ φαίνεται ότι το νομοσχέδιο δεν έχει ισχύ , καθώς το Ίδρυμα είναι δια βίου παραμονής των τροφίμων του και είναι κλειστή δομή φροντίδας, λειτουργεί δηλαδή ως κλινική και δεν αφορά σε δομές που παρέχουν προστασία σε παιδιά, τα οποία αποδεδειγμένα στερούνται προσωρινά ή οριστικά οικογενειακού περιβάλλοντος ή τα οποία για το δικό τους συμφέρον δεν δύναται να παραμείνουν σε αυτό. Οι άνθρωποι δε του Ιδρύματος σημειώνουν ότι στις Άσπρες Πεταλούδες μπορούν να φιλοξενηθούν και παιδιά, όμως κυρίως οι τρόφιμοι με βαριά νοητική υστέρηση.