To αμερικανικό fund CVC Capital που έχει καταστεί μεγαλύτερος ξένος επενδυτής στην Ελλάδα συνεχίζει την επέλαση στην ελληνική αγορά, βάζοντας τώρα στο στόχαστρο τον κλάδο λιανικής πώλησης τροφίμων και βασικών καταναλωτικών αγαθών.
Μετά τη συμφωνία για απόκτηση του 10% της ΔΕΗ μέσω ΑΜΚ, ετοιμάζει ένα ακόμη μεγάλο “χτύπημα”, που θα προκαλέσει ανατροπές στον επιχειρηματικό χάρτη, με αναδιανομή μεριδίων αγοράς και νέες εξαγορές.
Σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας και επιβεβαιώνονται από τραπεζικές πηγές, βρίσκεται στο τελκό στάδιο διαπραγματεύσεων για την εξαγορά της αλυσίδας σουπερμάρκετ “Μασούτης”, μιας από τις τρεις μεγαλύτερες επιχειρήσεις του κλάδου που παραμένουν σε ελληνικά χέρια.
Εάν οι διαπραγματεύσεις καταλήξουν σε deal- όπως αναμένεται, η CVC θα αποκτήσει σημαντικό μερίδιο αγοράς στον κλάδο και θα μπορέσει να πρωταγωνιστήσει στις επιταχυνόμενες διεργασίες συγκέντρωσης του λιανεμπορίου σε όλο και λιγότερες μεγάλες επιχειρήσεις. Η υπό εξαγορά εταιρεία εμφανίζει πολύ καλές επιδόσεις και θεωρείται ανερχόμενη δύναμη στον κλάδο. Πέρυσι είχε κύκλο εργασιών 882 εκατ ευρώ (+ 6,3% σε ετήσια βάση), λειτουργικά κέρδη 22,1 εκ. ευρώ και EBITDA 60,1 εκατ. ευρώ.
Προγεφύρωμα για περαιτέρω επέκταση
Επιχειρηματικοί παράγοντες εκτιμούν ότι η εξαγορά του “Μασούτη” θα είναι μόνον το πρώτο βήμα διείσδυσης του αμερικανικού fund σ’ αυτόν τον κλάδο. Θα ακολουθήσουν πιθανότατα εξαγορές μικρότερων αλυσίδων, χωρίς να αποκλείεται κι ένα εντυπωσιακό deal εξαγοράς ή συγχώνευσης με κάποια από τις μεγάλες ελληνικές αλυσίδες σουπερμάρκετ.
Σ’ αυτές τις βλέψεις συνηγορεί το γεγονός ότι ο βαθμός συγκέντρωσης του οργανωμένου λιανεμπορίου τροφίμων είναι στην Ελλάδα πολλυ χαμηλός σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες και υπάρχουν ακόμη μεγάλα περιθώρια για κινήσεις συγκέντρωσης.
Μετά τον “Μασούτη” επόμενοι στόχοι μπορεί να είναι οι αλυσίδες “Γαλαξίας”, “Κρητικός” και My Market. Σε σχετικά δημοσιεύματα έχει αναφερθεί και η AB Βασιλόπουλος, την οποία όμως δεν προτίθεται να πουλήσει η μητρική Ahold Delhaize Group.
Εν πάση περιπτώσει, το σημαντικό για την CVC Capital είναι να γίνει το πρώτο αποφασιστικό βήμα διείσδυσης με τον “Μασούτη”. Οι μέτοχοι του εμφανίζονται πρόθυμοι να πουλήσουν – υπό όρους και με ικανοποιητικό τίμημα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το συζητούμενο τίμημα είναι της τάξεως των 625 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του δανεισμού της εταιρείας.
Σαρώνει τα πάντα η CVC
Αν διαθέσει αυτό το ποσό για τον “Μασούτη”, συν τα περίπου 330 εκατ. ευρώ που θα βάλει στην ΑΜΚ της ΔΕΗ (για να αποκτήσει το 10%), συν το περίπου 1,1 δισ. που έχει ήδη δαπανήσει για εξαγορές άλλων ελληνικών επιχειρήσεων, η CVC θα γίνει κάτι σαν… “εθνικός ευεργέτης” (ή το “μεγάλο αφεντικό” της ελληνικής οικονομίας σε άλλη ανάγνωση), έχοντας επενδύσει συνολικά πάνω από 2,2 δισ. ευρώ σε ελληνικές επιχειρήσεις.
Σημειωτέον ότι είναι ήδη ο μεγαλύτερος ξένος επενδυτής στην Ελλάδα, με ηγετική παρουσία σε πολλούς κλάδους. Σύντομα θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο και στον ενεργειακό τομέα, καθώς θα αποκτήσει μέσω αύξησης κεφαλαίου το 10% της ΔΕΗ, όπου θα καταστεί δεύτερος βασικός μέτοχος και εταίρος του ελληνικού Δημοσίου.
Ο αμερικανικός επενδυτικός όμιλος πρωταγωνιστεί στην ελληνική αγορά υπηρεσιών υγείας, έχοντας εξαγοράσει μέσω της θυγατρικής Hellenic Healthcare Group έξι νοσοκομεία (“Υγεία”, “Μητέρα”, “Λητώ”, Metropolitan Hospital, Metropolitan General και Creta Interclinic), συνολικής δυναμικότητας 1.400 κλινών.
Εχει εξαγοράσει επίσης τις μεγαλύτερες ελληνικές εταιρείες ασφαλειών (Εθνική Ασφαλιστική) και τροφίμων (όμιλος Vivartia), καθώς και την εταιρεία που διαχειρίζεται τις μαρίνες Ζέας, Γουβιών Κέρκυρας και Λευκάδας. Εχει ακόμη σημαντική μειοψηφική συμμετοχή (26%) στην skroutz.gr που κυριαρχεί στην ελληνική αγορά ηλεκτρονικού εμπορίου.
Ποια είναι η CVC Capital
Η CVC Capital Partners με επικεφαλής τους Donald MacKenzie, Steve Koltes και Rolly Van Rappard (ΦΩΤΟ) είναι μία από τις μεγαλύτερες εταιρείας διαχειρίσεως κεφαλαίων (private equity) στον κόσμο και έχει προσλάβει ως επικεφαλής επενδυτικών σχέσεων την κόρη του πρωθυπουργού Σοφία Μητσοτάκη.
Ιδρύθηκε το 1981 επενδύοντας από τότε μέχρι σήμερα κεφάλαια άνω των 134 δισ. δολαρίων παγκοσμίως σε 300 επενδυτικά projects , ενώ διαχειρίζεται assets άξιας άνω των 80,5 δισ. δολαρίων. Έχει γραφεία σε 24 χώρες σε Ευρώπη, Ασία και Αμερική.
Την τελευταία διετία η CVC Capital Partners έχει προχωρήσει σε σημαντικές εξαγορές στο διαρκώς αναπτυσσόμενο κλάδο ιδιωτικής υγείας, εξαγοράζοντας σειρά θεραπευτικών κέντρων, φτάνοντας πλέον να ελέγχει περίπου το 30% αυτής της «πίτας»
Το 2017 είχε εξαγοράσει τα Metropolitan και Ιασώ General, ενώ το 2018 εξαγόρασε το 70,38% του θεραπευτηρίου Υγεία, έναντι 204,4 εκατ. ευρώ, στη σημαντικότερη εξέλιξη που έχει γίνει στον κλάδο εδώ και πολλά χρόνια.
Η CVC Capital Partners έτσι έγινε ο κυρίαρχος «παίκτης στο χώρο της ιδιωτικής υγείας, ενώ θυμίζουμε πως το Υγεία έχει υπό τη σκέπη του και τα μαιευτήρια Μητέρα και Λητώ δυναμικότητας 1261 κλινών.
Οι τοποθετήσεις του CVC στο χώρο της υγείας γίνονται μέσω της εταιρείας Hellenic Healthcare, στην οποία συμμετέχουν και οι κ.κ. Β. Θεοχαράκης και Δ. Σπυρίδης που αποτελούσαν βασικούς μετόχους και ιδρυτές του Metropolitan.
Τον περασμένο Ιανουάριο, με μια αιφνιδιαστική κίνηση, η CVC Capital Partners, μέσω της θυγατρικής Venilia Investments, ανοίχτηκε για πρώτη φορά σ’ ένα νέο χώρο, αυτόν της διαχείρισης μαρίνων και του yachting, εξαγοράζοντας τις μαρίνες της D-Marin, του τουρκικού ομίλου Dogus.
Μια κίνηση που αφενός δείχνει τις προοπτικές που έχει αυτός ο εντελώς ανεκμετάλλευτος στην Ελλάδα κλάδος, αφετέρου μαρτυρά τις προθέσεις του μεγάλου αμερικανικού επενδυτικού σχήματος, που βάζει πλώρη για να γίνει παγκόσμια δύναμη και στο θαλάσσιο τουρισμό.
Όπως το ίδιο το fund είχε ανακοινώσει, απέκτησε τις συμμετοχές της D-Marin του Τούρκου επιχειρηματία Φερίτ Σαχένκ σε Ελλάδα, Κροατία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Στην Ελλάδα, η εξαγορά αφορά τις μαρίνες του Φλοίσβου, της Ζέας, των Γουβιών στην Κέρκυρα και της Λευκάδας.
Με αφορμή την εξαγορά των μαρίνων ο István Szoke, Διευθύνων Σύμβουλος της CVC Capital Partners, δήλωσε:
«Με όχημα το παγκόσμιο δίκτυο και την εμπειρία της CVC, σκοπεύουμε να δημιουργήσουμε την κορυφαία εταιρεία εκμετάλλευσης μαρινών παγκοσμίως τόσο μέσω της οργανικής ανάπτυξης όσο και μέσω των εξαγορών».
Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος του fund είναι σταδιακά να «χτίσει» ένα χαρτοφυλάκιο 30 μαρινών σε Ελλάδα, Βαλκάνια και στην ευρύτερη μεσόγειο.