Ανατρέπονται και πάλι οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό. Ποιες θα είναι οι επιπτώσεις για τα εισοδήματα αλλά και για το ΑΕΠ της χώρας
Εκτός στόχου τίθεται ο πληθωρισμός για το 2022 αλλά και το 2023 με το υπουργείο Οικονομικών να προχωρά στην αναθεώρηση των προβλέψεων του στο τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού, που θα κατατεθεί στην Βουλή.
Από 9,1% που είχε καταγραφεί στο προσχέδιο του προϋπολογισμού θα διαμορφωθεί πέριξ της ζώνης του 9,8% με 10% για την τρέχουσα χρονιά ενώ οι προβλέψεις θα αναθεωρηθούν επί τα χείρω και για το 2023 αφού οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για διατήρηση του πληθωρισμού σε επίπεδα άνω του 3% κοντά 4,5% με 5%.
Μέχρι τώρα έχουν ανατραπεί όλες οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό, ενώ με βάση τα σημερινά δεδομένα η αποκλιμάκωσή του θα ξεκινήσει στο δεύτερο τρίμηνο του 2023, ενδέχεται όμως και να καθυστερήσει με πολύ σοβαρές συνέπειες και στη δημοσιονομική εικόνα.
Οι επιπτώσεις
Από την αύξηση του ετήσιου πληθωρισμού στο 10% θα υπάρξουν επιπτώσεις για την ελληνική οικονομία τόσο σε μακροοικονομικό αλλά και σε δημοσιονομικό επίπεδο. Μεγαλύτερες αυξήσεις στις συντάξεις και στις λειτουργικές δαπάνες του προϋπολογισμού, μεγαλύτερη επιβάρυνση από τις ασφαλιστικές εισφορές ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων αλλά και ταχύτερη μείωση της αναλογίας του χρέους της γενικής κυβέρνησης ως προς το ΑΕΠ.
O υψηλός πληθωρισμός και οι αυξήσεις επιτοκίων δημιουργούν ένα ασφυκτικό πλαίσιο για τα νοικοκυριά που πλήττονται από το τσουνάμι της ακρίβειας όχι μόνο στα μέτωπα της ενέργειας και των τροφίμων, καθώς διαχέεται στο σύνολο των προϊόντων και των υπηρεσιών. Ουδείς μπορεί να διαβεβαιώσει πώς τα χειρότερα έχουν περάσει καθώς η διεθνής εικόνα είναι εξαιρετικά εύθραυστη.
Θα γλιτώσουμε την ύφεση;
Για τη χώρα μας οι περισσότερες εκτιμήσεις συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι δεν θα υπάρξει ύφεση, αλλά υποχώρηση της ανάπτυξης, κάτι που επιβεβαιώνουν τα νεότερα στοιχεία του ΙΟΒΕ για την καταναλωτική εμπιστοσύνη, τα οποία δείχνουν ότι έχει υποχωρήσει στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2017 και οδηγούν στο συμπέρασμα ότι σύντομα θα μειωθεί ο ρυθμός αύξησης της ιδιωτικής κατανάλωσης, η οποία είχε συμβάλλει καθοριστικά στην ανάπτυξη.
Οι δύο όψεις του υψηλού πληθωρισμού
Μπορεί τα ελληνικά νοικοκυριά να δέχονται ασφυκτική πίεση από την έξαρση του πληθωρισμού, αλλά υπάρχει η άλλη πλευρά του νομίσματος: Ο πληθωρισμός θα μειώσει πέρα από κάθε προσδοκία τον εθνικό δείκτη χρέους.
Οι γενικευμένες ανατιμήσεις που έχουν ανεβάσει σε διψήφια ποσοστά τον πληθωρισμό, κυρίως ως αποτέλεσμα της ενεργειακής κρίσης, «φουσκώνουν» θεαματικά το ονομαστικό ΑΕΠ της χώρας, που αποτελεί τη βάση για τον υπολογισμό της σχέσης του προϊόντος της οικονομίας με το χρέος (χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ).
Ετσι, στις θετικές συνέπειες περιλαμβάνεται η αύξηση του ονομαστικού ΑΕΠ που διαμορφώνεται από το πραγματικό ΑΕΠ σε σταθερές τιμές συν τον πληθωρισμό σε επίπεδα πάνω από τα 210 δις ευρώ που αναφέρεται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού.
Αν μάλιστα και η πραγματική ανάπτυξη θα διαμορφωθεί κοντά στο 6%, το ονομαστικό ΑΕΠ θα έχει αύξηση μεγαλύτερη από 16%.
Αυτό, θα επηρεάσει αυτόματα το ύψος του χρέους ως προς το ΑΕΠ, το οποίο θα διαμορφωθεί σε ακόμα χαμηλότερα επίπεδα από το 169,1% του ΑΕΠ που προβλέπει το προσχέδιο του προϋπολογισμού.