Σε υψηλά επίπεδα τριών εβδομάδων αυξήθηκαν οι τιμές του πετρελαίου σήμερα καθώς η τελευταία χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων για τον κορονοϊό στην Κίνα προκάλεσε ελπίδες για αύξηση της ζήτησης καυσίμων.
Κοντά στα 85 δολάρια το μπρεντ
Η τιμή του μπρεντ σημείωνε αύξηση 52 σεντς ή 0,6% στα 84,44 δολάρια το βαρέλι στις 9.12, ενώ του αμερικανικού αργού (WTI) αυξανόταν 48 σεντς στα 80,04 δολάρια. Νωρίτερα είχαν σημειώσει τα υψηλότερα επίπεδα από τις 5 Δεκεμβρίου.
Την Παρασκευή, η τιμή του μπρεντ αυξήθηκε 3,6% και του WTI 2,7%, καταγράφοντας τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη από τον Οκτώβριο.
Κατάργηση της υποχρεώσης καραντίνας των ταξιδιωτών
Η Κίνα ανακοίνωσε ότι καταργεί από τις 8 Ιανουαρίου την υποχρέωση καραντίνας για τους ταξιδιώτες από το εξωτερικό, ένας περιορισμός που ίσχυε από την αρχή της πανδημίας πριν από τρία χρόνια. Η είδηση αυτή προκάλεσε αισιοδοξία για αύξηση της ζήτησης από τον μεγαλύτερο εισαγωγές αργού στον κόσμο.
«Η ανάκαμψη της ζήτησης πετρελαίου από την Κίνα είναι ορατή και αυτό είναι σπουδαίο νέο για τον τομέα της διύλισης», δήλωσε στέλεχος της Vortexa.
Εξασθένιση του δολαρίου
Το δολάριο εξασθένισε μετά την ανακοίνωση της Κίνας και αυτό κάνει φθηνότερο το πετρέλαιο για όσους το αγοράζουν με άλλα νομίσματα.
Οι ανησυχίες για πιθανό αντίκτυπο της κακοκαιρίας στις ΗΠΑ στην προσφορά αργού «προκάλεσαν αγορές, αν και οι συναλλαγές ήταν περιορισμένες καθώς πολλοί παράγοντες της αγοράς είναι σε διακοπές», δήλωσε αναλυτής της Fujitomi Securities.
«Ο καιρός στις ΗΠΑ, όμως, προβλέπεται να βελτιωθεί αυτή την εβδομάδα, κάτι που σημαίνει ότι το ράλι μπορεί να μη διαρκέσει πολύ», πρόσθεσε ο ίδιος.
H χιονοθύελλα που παρέλυσε τη δυτική Νέα Υόρκη στο Σαββατοκύριακο των Χριστουγέννων σκότωσε πάνω από 20 ανθρώπους, ενώ προκάλεσε χάος στον τομέα των ταξιδιών στις ΗΠΑ καθώς ακυρώθηκαν χιλιάδες πτήσεις.
Ο παγωμένος καιρό και οι ισχυροί άνεμοι την Παρασκευή οδήγησαν σε διακοπές ρεύματος και στην περικοπή της παραγωγής ενέργειας σε όλη τη χώρα, αυξάνοντας τις τιμές για τη θέρμανση και το ρεύμα.
Πιθανή μία μείωση της ρωσικής παραγωγής
Στην άνοδο των τιμών του αργού συνέβαλε και η πιθανή μείωση της ρωσικής παραγωγής. Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός, Αλεξάντερ Νόβακ, δήλωσε την Παρασκευή ότι η Ρωσία μπορεί να μειώσει την παραγωγή αργού κατά 5% έως 7% ως αντίδραση στο πλαφόν που έχει επιβάλει η Δύση.