Πορεία διαμαρτυρίας έχουν προγραμματίσει σήμερα το πρωί στις 8:30 η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ).
Στο πλαίσιο της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας που προκήρυξαν για σήμερα Τετάρτη οι δύο ομοσπονδίες, οι διαμαρτυρόμενοι συγκεντρώθηκαν αρχικά στις 8:30 στην πλατεία Μαβίλης και άρχισαν την πορεία προς τη Βουλή και το Υπουργείο Υγείας.
Υπενθυμίζεται, ότι η ΟΕΝΓΕ έχει προκηρύξει 24ωρη απεργία και η ΠΟΕΔΗΝ 24ωρη απεργία στα νοσοκομεία της περιφέρειας, και 7ωρη στάση εργασίας 8:00-15:00 για τα νοσοκομεία της Αττικής.
Θεσσαλονίκη: Συγκέντρωση στην Πλατεία Αριστοτέλους
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας θα πραγματοποιήσουν μέλη της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας υγειονομικών.
Τα μέλη της ΕΝΙΘ θα συγκεντρωθούν στις 10:00 έξω από τα γραφεία της 3ης και 4ης ΥΠΕ, στην Αριστοτέλους.
Τα αιτήματα των ΟΝΕΓΕ και ΠΟΕΔΗΝ
Η ΟΕΝΓΕ σε ανακοίνωσή της αναφέρει: «Το προσωπικό των νοσοκομείων έμεινε αβοήθητο να προσπαθεί να αποκρούσει το ένα μετά το άλλο πανδημικό κύμα, με τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό, υποδομές και εξοπλισμό».
Η ΠΟΕΔΗΝ, από την πλευρά της, κάνει λόγο για δυσμενή επιδημιολογικά δεδομένα που αναδεικνύουν τις παθογένειες του Εθνικού Συστήματος Υγείας σε πρωτοβάθμια και νοσοκομειακή περίθαλψη.
Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ αναφέρει: «Το προσωπικό γονάτισε από την κούραση. Δύο νοσηλευτές για 40 ασθενείς με κορωνοϊό. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των νοσοκομείων είναι 1 δισ. ευρώ και οι Δημόσιες Δαπάνες Υγείας 5%».
Όσον αφορά την ιχνηλάτηση, «αφέθηκε στην τύχη και στις τσέπες των πολιτών», ενώ για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού σημειώνει ότι «ξεκίνησε ως ένα αδιέξοδο, λάθος της κυβέρνησης και κατέληξε να είναι ένα “καπρίτσιο”, καθότι εφαρμόστηκε μόνο στο υγειονομικό προσωπικό που είναι εμβολιασμένο σε καθολικό ποσοστό 97%» και ζητάει να επιστρέψουν οι μη εμβολιασμένοι υγειονομικοί.
Οι δύο Ομοσπονδίες, μεταξύ άλλων, διεκδικούν μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, άμεση εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ για επαναφορά των μισθών, των συντάξεων και του εφάπαξ στα επίπεδα πριν από τις περικοπές του 2012, επαναφορά του 13ου – 14ου μισθού, επίδομα ανθυγιεινής εργασίας, άμεση ένταξη στα ΒΑΕ και αύξηση της χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό για το δημόσιο σύστημα υγείας.