Ο πυρηνικός σταθμός Zaporizhzhia της Ουκρανίας καταλήφθηκε από τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις, σύμφωνα με τις περιφερειακές αρχές, μετά από πυρκαγιά που προκλήθηκε από βομβαρδισμούς κατά τη διάρκεια της νύχτας και έκαιγε για αρκετές ώρες στη μεγαλύτερη εγκατάσταση του είδους της στην Ευρώπη.
Ο πυρηνικός σταθμός Zaporizhzhia της Ουκρανίας καταλήφθηκε από τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις, σύμφωνα με τις περιφερειακές αρχές, μετά από πυρκαγιά που προκλήθηκε από βομβαρδισμούς κατά τη διάρκεια της νύχτας και έκαιγε για αρκετές ώρες στη μεγαλύτερη εγκατάσταση του είδους της στην Ευρώπη.
Ο Πέτρο Κότιν, ο αναπληρωτής πρόεδρος της κρατικής εταιρείας πυρηνικής ενέργειας, Energoatom, είπε ότι οι ρωσικές δυνάμεις είχαν επιτρέψει στους εργαζόμενους να επιστρέψουν στις θέσεις τους στον πυρηνικό σταθμό, αλλά δούλευαν «κάτω από τις κάννες των πολυβόλων» και ήταν «σωματικά και ψυχικά εξαντλημένοι».
Η ουκρανική κρατική επιθεώρηση για την πυρηνική ρύθμιση ανέφερε σε δήλωση στη σελίδα της στο Facebook ότι το εργοστάσιο «καταλήφθηκε από τις στρατιωτικές δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας».
«Μεταβολές στην κατάσταση ακτινοβολίας για την τρέχουσα στιγμή δεν έχουν καταγραφεί», αναφέρεται στην ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι οι μονάδες ισχύος δύο και τρεις είχαν αποσυνδεθεί από το δίκτυο και οι πυρηνικές εγκαταστάσεις ψύχονταν.
Ωστόσο, προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε «απώλεια της δυνατότητας ψύξης του πυρηνικού καυσίμου θα οδηγήσει σε σημαντικές εκλύσεις ραδιενεργών στο περιβάλλον» που θα μπορούσαν «να ξεπεράσουν όλα τα προηγούμενα ατυχήματα σε πυρηνικούς σταθμούς, συμπεριλαμβανομένου του ατυχήματος του Τσόρνομπιλ και του ατυχήματος στην πυρηνική ενέργεια Fukushima Daiichi φυτό”.
Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ), ανέφερε ότι είχε ενημερωθεί ότι «ένα βλήμα έπληξε κατά τη διάρκεια της νύχτας ένα εκπαιδευτικό κτίριο κοντά σε μια από τις μονάδες αντιδραστήρα του εργοστασίου, προκαλώντας τοπική πυρκαγιά που αργότερα σβήστηκε».
Ο Kotin είπε ότι οι ρωσικές δυνάμεις διέρρηξαν ένα ουκρανικό οδόφραγμα το βράδυ της Πέμπτης με 100 τεθωρακισμένα οχήματα και άρχισαν να βομβαρδίζουν το εργοστάσιο. Είπε ότι στόχευσαν διοικητικά κτίρια και το σημείο ελέγχου στην είσοδο μέχρι να κερδίσουν τον έλεγχο του χώρου.
«Από τις 9 το πρωί της 4ης Μαρτίου, το προσωπικό του σταθμού είχε τη δυνατότητα να εργαστεί, αλλά εργαζόταν στο χώρο σχεδόν μια μέρα ήδη, οπότε ήταν σωματικά και ψυχικά εξαντλημένοι. Είναι απαραίτητο μια άλλη βάρδια να έρθει στη δουλειά», δήλωσε ο Kotin στο κανάλι Telegram της Energoatom.
«Η διοίκηση του σταθμού ήταν κάτω από τις κάνες των πολυβόλων». Υποστήριξε ότι υπήρχαν «νεκροί και τραυματίες» και η ΔΟΑΕ ανέφερε ότι δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν.
Ο ΔΟΑΕ επιβεβαίωσε ότι δεν υπήρξε έκλυση ραδιενέργειας, αλλά πρόσθεσε: «Ο χειριστής ανέφερε ότι η κατάσταση παραμένει πολύ προκλητική και ως εκ τούτου δεν ήταν ακόμη δυνατή η πρόσβαση σε ολόκληρο τον ιστότοπο για να εκτιμηθεί ότι όλα τα συστήματα ασφαλείας είναι πλήρως λειτουργικά».
Το πρακτορείο ανέφερε ότι, από τους έξι αντιδραστήρες του εργοστασίου, ένας είχε κλείσει για συντήρηση, δύο είχαν υποβληθεί σε ελεγχόμενη διακοπή λειτουργίας, δύο κρατούνταν «σε εφεδρεία» σε λειτουργία χαμηλότερης ισχύος και ένας λειτουργούσε με ισχύ 60%.
Ο Ραφαέλ Μαριάνο Γκρόσι, γενικός διευθυντής του ΔΟΑΕ, είπε ότι είχε προσφερθεί να ταξιδέψει στην τοποθεσία του Τσερνομπίλ για να διευκολύνει τις συνομιλίες μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας με στόχο τη συμφωνία ενός πλαισίου για την εγγύηση της ασφάλειας των πυρηνικών σταθμών κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου διασφάλισης της φυσικής ακεραιότητας των εγκαταστάσεις, διατήρηση της ισχύος, συστήματα παρακολούθησης της ασφάλειας και πλήρη στελέχωση, είπε. Και οι δύο πλευρές εξέταζαν την πρόταση.
«Η κατάσταση συνεχίζει να είναι εξαιρετικά τεταμένη και προκλητική», είπε ο Γκρόσι. «Η σωματική ακεραιότητα του φυτού έχει τεθεί σε κίνδυνο με αυτό που συνέβη χθες το βράδυ. Είμαστε τυχεροί που δεν υπήρξε έκλυση ακτινοβολίας και η ακεραιότητα των ίδιων των αντιδραστήρων δεν διακυβεύτηκε ».
Ο Ουκρανός πρόεδρος, Volodymyr Zelenskiy , απηύθυνε έκκληση απευθείας στους Ρώσους πολίτες την Παρασκευή να οργανώσουν διαμαρτυρίες για την κατάληψη της υποδομής πυρηνικής ενέργειας από τα ρωσικά στρατεύματα στην Ουκρανία.
«Ρώσοι, θέλω να σας απευθύνω έκκληση: πώς είναι δυνατόν; Εξάλλου, πολεμήσαμε μαζί το 1986 ενάντια στην καταστροφή του Τσερνομπίλ», είπε σε τηλεοπτικό διάγγελμα. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας κατηγόρησε την επίθεση σε Ουκρανούς σαμποτέρ, χαρακτηρίζοντάς την τερατώδη πρόκληση.
Ο Ζελένσκι είπε νωρίτερα την Παρασκευή, ενώ η φωτιά ακόμα φλεγόταν ότι η Ευρώπη «πρέπει να ξυπνήσει τώρα. Ο μεγαλύτερος πυρηνικός σταθμός στην Ευρώπη καίγεται. Αυτή τη στιγμή, ρωσικά τανκς βομβαρδίζουν πυρηνικές μονάδες. Αυτές είναι οι δεξαμενές που έχουν θερμική όραση, ώστε να ξέρουν πού βομβαρδίζουν».
«Αν υπάρξει μια έκρηξη, θα είναι το τέλος για όλους μας: το τέλος της Ευρώπης, η εκκένωση της Ευρώπης», πρόσθεσε ο Ζελένσκι. «Μόνο η άμεση δράση της Ευρώπης μπορεί να σταματήσει τα ρωσικά στρατεύματα και να αποτρέψει τον θάνατο της Ευρώπης από την καταστροφή σε έναν πυρηνικό σταθμό».
Κατηγόρησε τη Ρωσία ότι καταφεύγει στην «πυρηνική τρομοκρατία». «Καμία άλλη χώρα εκτός από τη Ρωσία δεν έχει πυροβολήσει ποτέ πυρηνικές μονάδες», είπε. «Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία μας, στην ιστορία της ανθρωπότητας, το τρομοκρατικό κράτος καταφεύγει τώρα στον πυρηνικό τρόμο».
Περίπου στις 6 το πρωί της Παρασκευής, οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης ώρας Ουκρανίας δήλωσαν ότι η φωτιά στο κτήριο εκπαίδευσης «εντοπίστηκε». Η φωτιά κατασβέστηκε λίγο αργότερα και δεν υπήρξαν τραυματισμοί στο προσωπικό του εργοστασίου, ανέφεραν οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης.
Ο Τζο Μπάιντεν τηλεφώνησε στον Ουκρανό πρόεδρο περίπου στις 3.40 π.μ. ώρα Κιέβου. Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, ο Ζελένσκι ενημέρωσε τον Πρόεδρο των ΗΠΑ για το περιστατικό και οι δύο ηγέτες προέτρεψαν τη Ρωσία «να σταματήσει τις στρατιωτικές της δραστηριότητες στην περιοχή και να επιτρέψει στους πυροσβέστες και τους ανταποκριτές έκτακτης ανάγκης να έχουν πρόσβαση στην τοποθεσία».
Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, μίλησε επίσης με τον Ζελένσκι μετά την είδηση της πυρκαγιάς. Ένας εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ χαρακτήρισε την κατάσταση «σοβαρά ανησυχητική», προσθέτοντας: «Ο πρωθυπουργός είπε ότι οι απερίσκεπτες ενέργειες του Προέδρου Πούτιν θα μπορούσαν τώρα να απειλήσουν άμεσα την ασφάλεια όλης της Ευρώπης. Είπε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα κάνει ό,τι μπορεί για να διασφαλίσει ότι η κατάσταση δεν θα επιδεινωθεί περαιτέρω.
«Ο πρωθυπουργός είπε ότι θα ζητήσει έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ τις επόμενες ώρες και ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα θέσει αμέσως αυτό το θέμα στη Ρωσία και τους στενούς εταίρους. Και οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι η κατάπαυση του πυρός ήταν ζωτικής σημασίας».
Οι θάλαμοι περιορισμού ενός πυρηνικού αντιδραστήρα είναι κατασκευασμένοι για να αντέχουν σε έντονες κρούσεις και ακόμη και βομβαρδισμούς, ενώ ο ίδιος ο αντιδραστήρας νερού υπό πίεση VVER έχει σχεδιαστεί για να κλείνει σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Οι αντιδραστήρες VVER θεωρούνται πολύ πιο ασφαλείς από τον τύπο του αντιδραστήρα που ανατινάχτηκε στο Τσερνόμπιλ το 1986, για παράδειγμα.
Το εργοστάσιο Zaporizhzhia στη νοτιοανατολική Ουκρανία – το οποίο στεγάζει έξι από τους 15 πυρηνικούς αντιδραστήρες της χώρας – καθώς και η γειτονική πόλη Energodar, έχουν περικυκλωθεί από ρωσικά στρατεύματα από την αρχή της εβδομάδας.
Πλήθη ντόπιων είχαν σταθεί στο δρόμο που οδηγεί στο εργοστάσιο, σχηματίζοντας ένα ανθρώπινο φράγμα στη δύναμη εισβολής.
Η Mariana Budjeryn, μια Ουκρανή εμπειρογνώμονας στο έργο για τη διαχείριση του ατόμου στο Belfer Center του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, είπε ότι το πιο ευάλωτο μέρος ενός πυρηνικού σταθμού ήταν η παροχή ρεύματος και νερού.
«Αν αφαιρεθεί το ηλεκτρικό ρεύμα, οι εφεδρικές γεννήτριες μπαίνουν μέσα, αλλά αν αυτές δεν μπουν μέσα ή το καύσιμο ντίζελ τους καεί, για παράδειγμα, οι αντλίες δεν μπορούν να αντλήσουν κρύο νερό στον αντιδραστήρα και στο δεξαμενές αναλωμένων καυσίμων. Αυτό είναι απαραίτητο για να μετριαστεί η πυρηνική αντίδραση. Διαφορετικά το νερό θα βράσει και ο πυρήνας θα γίνει κρίσιμος και θα εκραγεί».
Είπε ότι οι θάλαμοι εγκλεισμού σχεδιάστηκαν για να αντέχουν σε κάποιο επίπεδο κρούσης και θα μπορούσαν να σταματήσουν την απελευθέρωση ακτινοβολίας ακόμη και αν ο πυρήνας εκραγεί.
Προειδοποίησε, ωστόσο, ότι οι πισίνες που περιέχουν ράβδους αναλωμένου καυσίμου θα μπορούσαν να είναι περισσότερο ανησυχητικές. «Τα καύσιμα εκεί δεν είναι τόσο ενεργά, αλλά συνήθως είναι υπεργεμισμένα», είπε ο Budjeryn. Λιγότερο ενεργό αλλά πιο σφιχτά συσκευασμένο υλικό ήταν επίσης επικίνδυνο εάν το σύστημα ψύξης αποτύχει, είπε.
«Και οι δεξαμενές αναλωμένου καυσίμου δεν καλύπτονται από θαλάμους περιορισμού από σκληρυσμένο σκυρόδεμα», πρόσθεσε ο Budjeryn.
theguardian.com