Η αντιπαράθεση μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας για τη σύγκρουση στην Ουκρανία έχει μέχρι στιγμής εκδηλωθεί κυρίως σε διπλωματικά και οικονομικά μέτωπα.
Όμως τώρα, καθώς η Ρωσία εισβάλλει στην Ουκρανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες επιβάλλουν νέες κυρώσεις στη Ρωσία, υπάρχουν ανησυχίες που μπορεί να αλλάξουν. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ βρίσκεται σε εγρήγορση για την πιθανότητα να επεκταθεί η σύγκρουση στον κυβερνοχώρο, όπου η Ρωσία έχει επιδείξει την ικανότητα να προκαλεί σημαντική αναστάτωση και ζημιά στο παρελθόν. Την Τρίτη, ανώτερος αξιωματούχος του FBI στον κυβερνοχώρο προειδοποίησε τις αμερικανικές επιχειρήσεις και τις τοπικές κυβερνήσεις ότι θα πρέπει να είναι σε επαγρύπνηση έναντι πιθανών επιθέσεων ransomware, λίγες ημέρες αφότου πολλές αμερικανικές υπηρεσίες εξέδωσαν παρόμοια προειδοποίηση σε στελέχη μεγάλων τραπεζών των ΗΠΑ , σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν και τις δύο συναντήσεις.
Εάν το πρόσφατο παρελθόν αποτελεί ένδειξη, υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους Ρώσοι χάκερ θα μπορούσαν να διαταράξουν τις αμερικανικές επιχειρήσεις και το ευρύ κοινό.
Προηγούμενο για ρωσικές κυβερνοεπιθέσεις
Μερικές από τις μεγαλύτερες κυβερνοεπιθέσεις κατά των αμερικανικών υποδομών τα τελευταία δύο χρόνια έχουν συνδεθεί με ύποπτους Ρώσους χάκερ. Η λίστα περιλαμβάνει το hack της SolarWinds που διείσδυσε σε πολλές κυβερνητικές υπηρεσίες το 2020, την επίθεση ransomware που ανάγκασε τον τερματισμό λειτουργίας ενός από τους μεγαλύτερους αγωγούς καυσίμων της Αμερικής για αρκετές ημέρες πέρυσι και μια άλλη επίθεση σε έναν από τους μεγαλύτερους παραγωγούς κρέατος στον κόσμο, την JBS.
Η Ρωσία έχει επίσης κατηγορηθεί επανειλημμένα ότι διαπράττει διαδικτυακές εκστρατείες παραπληροφόρησης που στοχεύουν τις Ηνωμένες Πολιτείες, συμπεριλαμβανομένων, κυρίως, των προσπαθειών να παρέμβει στις αμερικανικές εκλογές και να σπείρει διχόνοια. Αμερικανοί αξιωματούχοι κατηγόρησαν επίσης αυτή την εβδομάδα τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες για διάδοση παραπληροφόρησης για την Ουκρανία .
Αν και πολλές διαδικτυακές επιθέσεις δεν μπορούν να συνδεθούν άμεσα με το ρωσικό κράτος, υπάρχει μια ευρέως διαδεδομένη πεποίθηση ότι οι χάκερ λειτουργούν με την ευλογία της Ρωσίας, σύμφωνα με τον Herb Lin, ανώτερο ερευνητή για την πολιτική και την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο στο Κέντρο Διεθνούς Ασφάλειας και Συνεργασίας του Πανεπιστημίου Στάνφορντ.«Δεν λειτουργούν απευθείας για τη ρωσική κυβέρνηση, αλλά λειτουργούν σύμφωνα με ένα σύνολο κανόνων που λέει: «κάντε ό,τι θέλετε… μην στοχεύετε τα ρωσικά πράγματα και δεν θα σας ενοχλήσουμε»», είπε ο Λιν. είπε στο CNN Business.
Spillover από την Ουκρανία
Η Ουκρανία έχει ήδη αντιμετωπίσει πολλαπλές κυβερνοεπιθέσεις από την έναρξη της σύγκρουσης με τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένης μιας την Τετάρτη που στόχευσε τον ιστότοπο του κοινοβουλίου της χώρας καθώς και αρκετές τράπεζες και κυβερνητικές υπηρεσίες. Οι αναλυτές λένε ότι ακόμη και οι στοχευμένες επιθέσεις στον κυβερνοχώρο κατά της Ουκρανίας θα μπορούσαν ενδεχομένως να έχουν επιπτώσεις πέρα από τα σύνορα της χώρας (τόσο φυσικές όσο και εικονικές). Σε έκθεσή τους την Τρίτη, αναλυτές της S&P Global Ratings επισήμαναν «αυξημένο κίνδυνο κυβερνοεπιθέσεων στην Ουκρανία… που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν αρνητικά αποτελέσματα για εταιρείες, κυβερνήσεις και άλλα μέρη στην περιοχή και πέρα από αυτήν». Οι εταιρείες σε όλο τον κόσμο που συνεργάζονται με οργανισμούς στην Ουκρανία πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές, πρόσθεσαν οι αναλυτές, «καθώς οι συνδέσεις με ουκρανικά συστήματα μπορεί να χρησιμοποιηθούν ως σημείο αναφοράς για άλλους στόχους».
Στρατιωτικοί στόχοι
Ακόμη και αν οι Ρώσοι χάκερ δεν στοχεύουν απευθείας σε αμερικανικές οντότητες, η εξάρτηση της Ουκρανίας από ξένη τεχνολογία μπορεί να δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα για τις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με τον Lin.”Για παράδειγμα, η Ουκρανία δεν έχει δικούς της κατασκοπευτικούς δορυφόρους, άρα από πού αντλεί τις κατασκοπευτικές της εικόνες; Τις λαμβάνει από εμπορικούς δορυφόρους”, είπε ο Λιν, ενώ ορισμένες από τις εταιρείες πίσω από αυτούς τους εμπορικούς δορυφόρους ενδέχεται να βρίσκονται στις Ηνωμένες Πολιτείες. “Αυτό είναι ένα προφανές μέρος όπου θα περίμενε κανείς να στοχεύουν ρωσικές κυβερνοεπιθέσεις. Και αυτό είναι μόνο ένα παράδειγμα του τι θα μπορούσε να είναι δυνατό.” Εάν η σύγκρουση στην Ουκρανία κλιμακωθεί περαιτέρω, πρόσθεσε ο Λιν, «όλα τα πράγματα στις Ηνωμένες Πολιτείες που βοηθούν άμεσα την ουκρανική στρατιωτική μηχανή… γίνονται δίκαιο παιχνίδι για να στοχεύουν οι Ρώσοι».
Εσωτερικοί στόχοι
Όπως έχει δείξει το προηγούμενο προηγούμενο, οι Ρώσοι κυβερνοεπιθέσεις φαίνεται ότι στοχεύουν όλο και περισσότερο σε μεγάλης κλίμακας αμερικανική υποδομή — και υπάρχουν τόσα πολλά που μπορούν να κάνουν οι καταναλωτές για αυτό, παρά την επακόλουθη διαταραχή στη ζωή τους.Για τα άτομα, η πιο σημαντική άμυνα είναι να διασφαλίσετε ότι τυχόν επιδιορθώνονται τυχόν ευπάθειες στις συσκευές σας , είτε μέσω ενημερώσεων λογισμικού είτε μέσω πρόσθετων μέτρων ασφαλείας, όπως ο έλεγχος ταυτότητας δύο παραγόντων, όπου χρησιμοποιείται ένας κωδικός από μια εξωτερική συσκευή ή εφαρμογή επιπλέον του Κωδικός πρόσβασης.
Το βάρος είναι αναμφισβήτητα στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα να προετοιμαστούν. Ο Λιν σημειώνει ότι το αμερικανικό τραπεζικό σύστημα μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευάλωτο σε επιθέσεις, με τις κυρώσεις του Μπάιντεν που στοχεύουν να ακρωτηριάσουν το ρωσικό χρηματοπιστωτικό σύστημα καθιστώντας τις αμερικανικές τράπεζες ώριμο στόχο για αντίποινα – ιδιαίτερα εάν οι ΗΠΑ κινηθούν να αποκόψουν περαιτέρω τη Ρωσία από τα παγκόσμια χρηματοπιστωτικά δίκτυα. Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει επικεντρωθεί στη στήριξη της αμερικανικής άμυνας στον κυβερνοχώρο τους τελευταίους μήνες για την προστασία από επιθέσεις στο εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένων κυβερνητικών φορέων και μεγάλων επιχειρήσεων. Αλλά τα τρωτά σημεία υπάρχουν πάντα και το μόνο που χρειάζεται είναι μια παραβίαση.
“Θα έχουν μεγαλύτερη δυσκολία [οι κυβερνοεπιθέσεις] να είναι επιτυχημένοι; Ναι, αλλά το πρόβλημα είναι ότι δεν τα βλέπουμε αυτά”, είπε ο Lin. “Ας πούμε ότι είναι επιτυχημένοι μία στις δέκα φορές αντί για μία στις πέντε φορές. Εξακολουθεί να είναι μία στις δέκα, κανείς δεν προσέχει τους άλλους που έχουν αποτύχει.”
Πηγή: CNN Business