Ο υπουργός ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης και ο ιατρός Θεόδωρος Βασιλακόπουλος επισήμαναν του κινδύνους για την δημόσια Υγεία, αλλά και για την Οικονομία, στο ενδεχόμενο που Ελλάδα δεν έχει καταφέρει να χτίσει τείχος ανοσίας μέσω των εμβολιασμών κατά τους θερινούς μήνες.
Γεωργιάδης: Εγώ φταίω που δεν πάει ο άλλος να εμβολιαστεί; Αν έρθει πανδημία τον χειμώνα, τελειώσαμε οικονομικά
Γεωργιάδης: «Έχει έρθει η ώρα να ωριμάσουμε. Δεν υπάρχουν άλλα λεφτά», το μήνυμα του υπουργού Ανάπτυξης στους πολίτες
Στα νέα προνόμια για εμβολιασμένους και τις αντιδράσεις που έχουν προκληθεί στην ελληνική κοινωνία, αναφέρθηκε ο Άδωνις Γεωργιάδης. Αρχικά, ο υπουργός Ανάπτυξης ανέφερε πως τα μέτρα της κυβέρνησης εδώ και μερικές ημέρες έχουν γίνει πρώτα trends στo Twitter αλλά όχι για καλούς λόγους. Υποστήριξε, δε, πως δεν είναι ο ίδιος και η κυβέρνηση που κάνουν διακρίσεις σε εμβολιασμένους και μη αλλά ο ιός.
«Ο εμβολιασμένος κινδυνεύει λιγότερο. Η πολιτεία ρυθμίζει τα της ανθρώπινης κυκλοφορίας και κανονικότητας. Να μην υπήρχε καμία διάκριση, ούτε ιός, ούτε πόλεμος», υπογράμμισε στο ΟΡΕΝ. Παράλληλα, σημείωσε πως ο καθένας έχει την ελευθερία να κάνει την επιλογή του, δηλαδή: εάν κάνει εμβόλιο αποφασίζει και πόσο ρίσκο ή κίνδυνο θα πάρει, αντίστοιχα. Εξέφρασε τη βεβαιότητα πως θα φτάσουμε το 50 με 60% εμβολιασμών στο τέλους του καλοκαιριού, ωστόσο «θέλει πάνω από 75%».
Μιλώντας σε επιχειρηματίες με νυχτερινά κέντρα εστίασης για τους μικτούς και αμιγείς χώρους, ρώτησε: «Θέλετε χειμώνα να σας ξανακλείσουμε και τώρα πια που δεν υπάρχουν και λεφτά να χρεοκοπήσετε ή όχι; Αντί να φωνάζεις σε μας, να πεις σε καλλιτέχνες να κάνουν δηλώσεις να πάμε να εμβολιαστούν οι άνθρωποι, να μην έχουμε πανδημία τον χειμώνα».
«Έχει έρθει η ώρα να ωριμάσουμε. Δεν υπάρχουν άλλα λεφτά. Αν έρθει πανδημία τον χειμώνα, τελειώσαμε οικονομικά ή θέλετε να σας το πω πιο απλά;» είπε ακόμη.
Μάλιστα, διερωτήθηκε: «εγώ φταίω που δεν πάει ο άλλος να εμβολιαστεί; Ούτε εσείς ούτε εγώ ούτε ο επιχειρηματίας φταίει. Ο ιός είναι μια πραγματικότητα που γεννήθηκε στη ζωή μας». «Δεν μπορώ να πείσω τον καθένα, ούτε κηδεμόνας είμαι ούτε τίποτα» πρόσθεσε χαρακτηριστικά.
Ακόμη, τόνισε πως αντιλαμβάνεται την κριτική, ωστόσο δεν έχει καταλάβει ποια είναι η αντιπρόταση από όσους αντιδρούν. «Δεν μπορούμε να τα έχουμε όλα στη ζωή ταυτόχρονα, το κράτος δίνει ένα εμβόλιο δωρεάν και κάνεις τα κουμάντα σου στη ζωή. Αν δεν θες εμβόλιο, κάνε rapid test» ανέφερε.
Βασιλακόπουλος: Νέο lockdown το φθινόπωρο αν δεν προχωρήσουν οι εμβολιασμοί
Τον κίνδυνο του lockdown σε περίπτωση που δεν προχωρήσουν οι εμβολιασμοί επισήμανε ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος Προειδοποίηση ότι αν συνεχιστεί αυτός ο ρυθμός των εμβολιασμών και έρθει το φθινόπωρο «θα ξαναπάμε σε lockdown» απηύθυνε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.
Όπως εξήγησε το lockdown θα έρθει «διότι το ποσοστό αυτών που θα είναι ευπαθείς θα είναι μεγάλο και το κράτος θα αναγκαστεί να πάρει μέτρα που θα μας ταλαιπωρήσουν όλους».Όσον αφορά το μοίρασμα των χώρων ψυχαγωγίας και διασκέδασης σε αμιγείς και σε μεικτούς ο κ. Βασιλακόπουλος είπε στον ΑΝΤ1 ότι «η συγκεκριμένη διαδικασία αποδίδει τα υγειονομικά μέτρα προστασίας που αντιστοιχούν στον εμβολιασμένο σε αντιδιαστολή με τον μη εμβολιασμένο».
Κατά τον ίδιο, μάλιστα, δεν στερείται κάποιος συμπολίτης μας του δικαιώματος να βγει να φάει σε μια ταβέρνα, καθώς θα υπάρχουν πολλά μεικτά καταστήματα, αλλά με πιο αυστηρά μέτρα.
Σημείωσε, δε, ότι τα μέτρα αυτά αφορούν σε εσωτερικούς χώρους λειτουργίας, εκεί όπου η μεταδοτικότητα του ιού είναι μεγαλύτερη.
«Πρέπει να λειτουργήσουμε με δύο βασικούς πυλώνες: πώς θα προστατευτούμε από την εξάπλωση της επιδημίας, δεδομένου και του φόβου για τη μετάλλαξη Δέλτα, και πώς θα δώσουμε κίνητρο στους ανθρώπους να εμβολιαστούν» πρόσθεσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας.
Πρόσθεσε ότι θεωρεί δεδομένο ότι στα μαγαζιά για εμβολιασμένους το προσωπικό θα έχει κάνει τα εμβόλια και τόνισε ότι για να λειτουργήσει η κοινωνία με ασφάλεια θα πρέπει να υπάρχουν κάποιες ασφαλιστικές δικλείδες ενώ εξέφρασε τον φόβο του ότι «μεγάλο μέρος των καταστηματαρχών θα επιλέξουν να είναι μεικτής λειτουργίας στο βωμό του να έχουν μεγαλύτερη γκάμα πελατών».