Σεισμός μεγέθους 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 9:38 το πρωί της Τρίτης στη Λέσβο.
Σύμφωνα με την αναθεωρημένη λύση του Γεωδυναμικού Ινσιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται στα 5 χλμ ανατολικά, νοτιοανατολικά του Μολύβου.
Το εστιακό βάθος της δόνησης υπολογίζεται στα 12,4 χλμ.
Σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο ο σεισμός ήταν μεγέθους 5 Ρίχτερ.
Αναφορές για ζημιές
Ο σεισμός είχε μεγάλη διάρκεια και συνοδεύτηκε από δυνατή βοή που αναστάτωσε ακόμα περισσότερο τους κατοίκους, ενώ λόγω του χαμηλού εστιακού βάθους, η δόνηση έγινε αισθητή σε ολόκληρο το νησί.
Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, υπάρχουν αναφορές για ζημιές σε σπίτια ενώ φαίνεται πως έχουν σημειωθεί και πτώσεις βράχων σε διάφορα σημεία.
Σεισμική ακολουθία
Ο νέος σεισμός έρχεται μετά από τους δύο 4,7 και 4,9 βαθμών που έπληξαν το Σάββατο το νησί της Λέσβου. Για προληπτικούς λόγους και με τις σχετικές αυτοψίες των μηχανικών στα σχολικά κτήρια να βρίσκονται ακόμα σε εξέλιξη, με Απόφαση Δημάρχου και έπειτα από συνεννόηση με την Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου Κατερίνα Στρατάκη, τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Δυτικής Λέσβου, παρέμειναν κλειστά Δευτέρα και Τρίτη, ενώ αναμένεται να δούμε πώς θα επηρεαστεί η λειτουργία τους από την νέα δόνηση.
Ο καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας νωρίτερα στην ΕΡΤ τόνισε ότι η σεισμική ακολουθία στη Λέσβο εξελίσσεται ομαλά.
Σε εφαρμογή το σχέδιο “Εγκέλαδος”
Ήδη μετά τους σεισμούς του Σαββάτου, σε εγρήγορση τέθηκε ο κρατικός μηχανισμός με τις τοπικές αρχές να θέτουν σε εφαρμογή το σχέδιο “Εγκέλαδος”.
Μάλιστα, την Κυριακή, στον ορεινό όγκο του Λεπετύμνου στη βόρεια Λέσβο βρέθηκαν, προκειμένου να εξετάσουν τα αποτελέσματα μέχρι στιγμής της σεισμικής διεργασίας ο δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος και ο καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, Ευθύμης Λέκκας, όπως και ο καθηγητής Νίκος Ζούρος από την ερευνητική ομάδα του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Γεωμορφολογίας και Περιβαλλοντικής Γεωλογίας του Τμήματος Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
“Κίτρινα” 9 σπίτια από τα 46 που εμφάνισαν προβλήματα
Εννέα σπίτια στην περιοχή του Μολύβου, σε σύνολο 46 που εμφάνισαν προβλήματα από τον σεισμό της 7ης Ιανουαρίου στο νησί της Λέσβου, χαρακτηρίστηκαν «κίτρινα» δηλαδή τέτοια που χρειάζονται επισκευή, την πρώτη ημέρα των αυτοψιών που πραγματοποιήθηκαν από κλιμάκια μηχανικών της ΚΤΥΠ και της ΔΑΕΦΚ.
Οι αυτοψίες των κλιμακίων της ΚΤΥΠ και της ΔΑΕΦΚ που βρίσκονται στη Λέσβο από τη Δευτέρα, θα συνεχιστούν την Τρίτη, σε κτίσματα στα χωριά Λεπέτυμνος, ‘Αργενος και Πελόπη, ενώ παράλληλα δύο συνεργεία των μηχανικών του Δήμου Δυτικής Λέσβου, συνεχίζουν τις δικές τους αυτοψίες σε κτίσματα και σε σχολικά και άλλα δημόσια κτήρια σε όλη την επικράτεια του Δήμου.