Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι θα αξιοποιηθεί η ακίνητη περιουσία 1,5 δισ. του ΟΑΕΔ για φθηνή στέγη σε εργαζόμενους. Πάνω από ένα δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης για “πράσινη” και ψηφιακή κατάρτιση.
Την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του ΟΑΕΔ, ύψους 1,5 δισ ευρώ, με στόχο την παροχή φθηνής στέγης για εργαζόμενους προανήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στη Βουλή για το νομοσχέδιο “δουλειές ξανά” του υπουργείου Εργασίας.
Σχολίασε ειδικότερα ότι η ακίνητη αυτή περιουσία του ΟΑΕΔ παραμένει αυτή τη στιγμή στην κυριολεξία ακίνητη και δήλωσε ότι θα μπορεί ο ίδιος ο ΟΑΕΔ να συμπράττει με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς για την ανέγερση νέων κτιρίων και θα μπορούσε με τον τρόπο αυτό να αποτελέσει σημαντικό πυλώνα της νέας πολιτικής για τη φθηνή στέγη που πρέπει να αποκτήσουν οι Έλληνες εργαζόμενοι.
Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι ο ΟΑΕΔ θα γίνει “Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης”, που θα προσφέρει εφόδια, με ψηφιακό ατομικό σχέδιο δράσης για κάθε άνεργο. Τόνισε επίσης ότι πάνω από 1 δισ ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης θα διοχετευθούν για την κατάρτιση 500.000 ωφελούμενων σε ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες.
“Δίδυμος στόχος μας είναι η συρρίκνωση της ανεργίας και η αύξηση των μισθών”, τόνισε ο κ.Μητσοτάκης, ο οποίος αναφέρθηκε στην αύξηση του κατώτατου μισθού από την 1 Μαϊου και εκτίμησε γενικότερα πως: “Η αύξηση του μισθού είναι ο καλύτερος τρόπος για να βρουν οι επιχειρήσεις εργαζόμενους”.
Την ίδια στιγμή πάντως ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι δουλειές υπάρχουν. Ανέφερε ειδικότερα ότι το δομικό πρόβλημα μακροχρόνιας ανεργίας συνυπάρχει με κενές θέσεις εργασίας, όχι μόνο σε εξειδικευμένους δουλειές όπως στους κλάδους τεχνολογίας, αλλά και δουλειές που θα μπορούσαν να καλυφθούν, εάν όπως είπε οι εργαζόμενοι διέθεταν βασικές δεξιότητες.
Επικαλέστηκε μάλιστα ότι με την ανεργία στο 12,8%, επτά στους δέκα εργοδότες δηλώνουν ότι δυσκολεύονται να κάνουν προσλήψεις σε κλάδους ανταγωνιστικούς, όπως ο τουρισμός.
Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας που ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή προβλέπει ότι σε συνεργασία με ειδικούς συμβούλους, κάθε μακροχρόνια άνεργος θα καταρτίσει το δικό του ψηφιακό ατομικό σχέδιο δράσης.
Έκανε μάλιστα λόγο για “αδράνεια και παραλυτική κατάσταση” των ανέργων εξαιτίας μίας τακτικής επιδότησης και στήριξης από το κράτος. Και εκτίμησε ότι αυτό θα αντιμετωπιστεί με την πρόβλεψη που εισηγείται το υπουργείο Εργασίας ότι εάν ο άνεργος βρει δουλειά θα λαμβάνει το 50% του επιδόματος ανεργίας για όσους μήνες θα το εδικαιούτο εάν παρέμενε εκτός αγοράς εργασίας και το ποσό αυτό θα προστίθεται στο μισθό του.
“Δε θέλουμε μόνιμους επαγγελματίες ανέργους, που θα επιδοτούνται από το κράτος”
Ο κ.Μητσοτάκης υποστήριξε επίσης ουσιαστικά ότι υπάρχουν “μαϊμού” άνεργοι και δήλωσε ότι θα κοπούν προνόμια όπως η δωρεάν μετακίνηση με τα ΜΜΜ ή η μοριοδότηση για το δημόσιο σε όσους δεν είναι “κανονικοί άνεργοι”.
Συγκεκριμένα είπε ότι: “Τα προνόμια αυτά απολαμβάνουν πολλοί συμπολίτες μας που απλά δεν το δικαιούνται και όλα αυτά εις βάρος των πραγματικά ανέργων. 55.000 φυσικά πρόσωπα με ετήσιο εισόδημα άνω των 20.000 ευρώ είναι εγγεγραμμένα στον ΟΑΕΔ για ένα έως πέντε χρόνια. Υπάρχουν και κάποιες μεμονωμένες, εξωφρενικές, περιπτώσεις δήθεν δικαιούχων, που αν και είχαν έσοδα 100.000, 200.000 και 250.000 ευρώ και διαμένουν σε ακριβές περιοχές, παραταύτα διατηρούσαν την ιδιότητα του ανέργου”.
Ο κ.Μητσοτάκης δήλωσε ότι η εκκαθάριση του μητρώου του ΟΑΕΔ θα ξεκαθαρίσει το τοπίο, καθώς όπως είπε “θα διαγραφούν όσοι παραμένουν εγγεγραμμένοι για χρόνια χωρίς να το δικαιολογεί η πραγματική τους εικόνα, αλλά και όσοι επί τρεις φορές αρνούνται να απασχοληθούν σε κατάλληλες θέσεις, που έχουν βρεθεί ειδικά για αυτούς.”
Ο πρωθυπουργός υποστήριξε μάλιστα ότι: “Οι άνεργοι έχουν δικαιώματα, έχουν όμως και υποχρεώσεις. Αυτές δεν είναι τόσο προς την πολιτεία, είναι πρωτίστως προς τον εαυτό τους, γιατί οφείλουν και αυτοί να ενταχθούν στην αγορά εργασίας και μαζί στον κόσμο της ενεργής κοινωνικής ζωής”.
Απέδωσε έτσι ουσιαστικά ευθύνη στους ίδιους τους ανέργους σε ένα βαθμό, υιοθετώντας μία ρητορική περί ανέργων που εκμεταλλεύονται τα επιδόματα.
Ο κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε συνεπώς ότι “θα καταγράφονται όσοι ζητούν εργασία με τα ατομικά σχέδια δράσης, ώστε να διασταυρώνουμε συναφείς προτάσεις απασχόλησης και ταυτόχρονα αυτό θα αποτελεί προϋπόθεση για την πρόσβαση στις παροχές, που δικαιούται ο άνεργος”.
Ο πρωθυπουργός δήλωσε μάλιστα χαρακτηριστικά: “Δε θέλουμε μόνιμους επαγγελματίες ανέργους, που θα επιδοτούνται από το κράτος”, ενώ κατηγόρησε το ΣΥΡΙΖΑ ότι θέλει τους ανέργους εξαρτημένους από τα επιδόματα και να επιδοτούνται μη κανονικοί άνεργοι με εισοδήματα 100.000 ευρώ, στερώντας όπως είπε τους πόρους από τους πραγματικούς ανέργους.