Μητσοτάκης: Το ΕΣΥ να βρει τρόπους συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα – Το εθνικό δεν είναι υποχρεωτικά κρατικό – Λόγω Covid κάναμε τα πρώτα βήματα
Στην παραδοχή ότι η πανδημία του κορωνοϊού έφερε στο προσκήνιο υποχρεωτικά τις πρώτες συμπράξεις μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιου τομέα προχώρησε σήμερα νωρίτερα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στην εισαγωγική του παρέμβαση στο πλαίσιο των εργασιών του συνεδρίου «Το Σύστημα Υγείας στην COVID-19 και στη μετά-COVID-19 εποχή».
«Κάναμε και κάποια πρώτα βήματα υποχρεωτικής, όπως απεδείχθη λόγω των συγκυριών, συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα, σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες. Το γεγονός ότι ιδιωτικά νοσοκομεία μπήκαν πια σε τακτικές εφημερίες του Εθνικού Συστήματος Υγείας είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα παρακαταθήκη για την επόμενη μέρα του ΕΣΥ», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.
Και συνέχισε λέγοντας ότι θα πρέπει με πολύ προσοχή «να αξιολογήσουμε τον τρόπο με τον οποίο δουλέψαμε, το Εθνικό Σύστημα Υγείας μαζί με τον ιδιωτικό τομέα, διότι δεν θα κουραστώ να λέω ότι υποχρέωση του κράτους είναι να παρέχει ποιοτική δωρεάν περίθαλψη, αυτή είναι μια υποχρέωση του κράτους, η δημόσια υγεία».
Είπε ωστόσο με νόημα ότι «το Εθνικό Σύστημα Υγείας δεν είναι υποχρεωτικά κρατικό σύστημα υγείας».
Και προχώρησε τη σκέψη του διευκρινίζοντας ότι το ΕΣΥ θα «πρέπει να βρει νέους τρόπους, νέες δυνατότητες συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα, ώστε να μπορεί να προσφέρει την καλύτερη δυνατή περίθαλψη, ναι, στο καλύτερο δυνατό κόστος».
Για το ζήτημα του κόστους, μάλιστα, πρόσθεσε ότι «είναι κάτι το οποίο προφανώς θα μας προβληματίζει ολοένα και περισσότερο, καθώς η επιστήμη κάνει άλματα και καθώς πολλές από τις νέες θεραπείες, στοχευμένες και τόσο αποτελεσματικές, είναι ταυτόχρονα και εξαιρετικά κοστοβόρες».
Πεδίο έντονης αντιπαράθεσης προκαλούν τα όσα προανήγγειλε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφορικά με τις αλλαγές που σχεδιάζει η κυβέρνηση στο χάρτη του
«Το ΕΣΥ δεν είναι υποχρεωτικά κρατικό. Πρέπει να βρει τρόπους συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα, να γίνει πιλοτικό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
Επίσης, υπογράμμισε ότι ο νέος χάρτης θα κινείται στη λογική «hub and spoke» (κεντρικό σημείο και χτύπημα), πρόκειται δηλαδή για έναν τρόπο να δημιουργούνται clusters (συστάδες) νοσοκομείων τα οποία θα συνεργάζονται με μεγαλύτερα τριτοβάθμια νοσοκομεία, έτσι ώστε να γνωρίζει ο καθένας ποιες υπηρεσίες μπορεί να παρέχει το περιφερειακό νοσοκομείο και για ποιες υπηρεσίες θα πρέπει ο ασθενής να απευθυνθεί ή να διακομιστεί σε ένα μεγαλύτερο, πιο οργανωμένο νοσοκομείο.
Την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης προκάλεσαν τα όσα δήλωσε ο πρωθυπουργός με τον πρώην υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό να κάνει λόγο για άνοιγμα του ΕΣΥ στην αγορά ενώ παράλληλα επεσήμανε ότι η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη «ότι “το ΕΣΥ δεν μπορεί να είναι υποχρεωτικά κρατικό”, στην ουσία αναιρεί τον ιδρυτικό νόμο του ΕΣΥ, τον οποίο φυσικά η ΝΔ καταψήφισε». Μάλιστα, ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ – Προδευτική Συμμαχία στράφηκε προσωπικά εναντίον του πρωθυπουργού αναφέροντας ότι «δυστυχώς ο κ. Μητσοτάκης δεν κατάλαβε τίποτα από την υγειονομική κρίση».
Αντίθετη στην κυβερνητική διαχείριση εμφανίστηκε και από το βήμα του συνεδρίου η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά σημειώνοντας ότι, «η κυβέρνηση παραιτήθηκε ουσιαστικά από την ευθύνη που έχει να προστατεύσει τη δημόσια υγεία και τη μετέθεσε στον ελληνικό λαό». Μάλιστα, αναφερόμενη στο Εθνικό Σύστημα Υγείας η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ επισήμανε ότι, «κάθε φορά που μιλώ για το ΕΣΥ είμαι συναισθηματικά φορτισμένη, δεν το κρύβω. Έζησα τον αγώνα και την αγωνία του πατέρα μου, του Γιώργου Γεννηματά, να στήσει το ΕΣΥ και τα Κέντρα Υγείας, τη μάχη του κατά ιδιωτικών συμφερόντων που πάντα υπήρχαν και θα υπάρχουν».
Ξανθός: Ο πρωθυπουργός εξακολουθεί να έχει νεοφιλελεύθερες εμμονές
«Δυστυχώς ο κ. Μητσοτάκης δεν κατάλαβε τίποτα από την υγειονομική κρίση», δήλωσε ο πρώην υπουργός Υγείας και τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Ανδρέας Ξανθός, σε συνέντευξη του στο «Κανάλι1».
Σχολιάζοντας τη χθεσινή ομιλία του πρωθυπουργού για την Υγεία στο συνέδριο του ιστότοπου ygeiamou.gr, είπε ότι οι αναφορές του «αποδεικνύουν ότι εξακολουθεί να έχει νεοφιλελεύθερες εμμονές για το Δημόσιο Σύστημα Υγείας». Ανέφερε ότι η δήλωση του «ότι “το ΕΣΥ δεν μπορεί να είναι υποχρεωτικά κρατικό”, στην ουσία αναιρεί τον ιδρυτικό νόμο του ΕΣΥ, τον οποίο φυσικά η ΝΔ καταψήφισε». Είπε επίσης πως «θα έπρεπε να γνωρίζει ο κ. Μητσοτάκης ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας, που ήταν η μεγάλη κοινωνική τομή της μεταπολίτευσης, αποτελείται αποκλειστικά από δημόσιες δομές (νοσοκομεία-Κέντρα Υγείας-ΠΙ), είναι “ενιαίο, αποκεντρωμένο και οργανώνεται με ευθύνη του Κράτους”, όπως ρητά αναφέρει ο ν. 1397/1983».
Ο κ. Ξανθός τόνισε ότι «πριν καλά – καλά υποχωρήσει η οξεία φάση της πανδημίας, η κυβέρνηση διά του πρωθυπουργού παρουσιάζει το βασικό πολιτικό της σχέδιο για την Υγεία, που είναι το άνοιγμα του ΕΣΥ στην αγορά και οι Συμπράξεις Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ)». Υποστήριξε πως «το ΕΣΥ έχει ήδη αποδιοργανωθεί λόγω της “κοβιντοποίησής” του επί ένα χρόνο» και ότι «η στρατηγική των ΣΔΙΤ θα του δώσει τη “χαριστική βολή”». Κατηγόρησε την κυβέρνηση πως «αντί να δεσμευτεί για τη σοβαρή ενίσχυση των δημόσιων δομών με επιπλέον πόρους (ανθρώπινους και υλικούς), αντί να παρουσιάσει ένα πολυετές πλάνο μαζικών μόνιμων προσλήψεων και μια σοβαρή αναβάθμιση του ιατρικού μισθολογίου και των αποδοχών των εργαζομένων του ΕΣΥ, επανέφερε για άλλη μια φορά την ατζέντα της σταδιακής ιδιωτικοποίησης του Δημόσιου Συστήματος Υγείας». «Ο κ. Μητσοτάκης», δήλωσε ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, «δεν έχει ούτε όραμα για τη στήριξη του ΕΣΥ, ούτε σχέδιο γενναίας επένδυσης στις δημόσιες δομές υγείας, στροφής στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και στην κοινοτική φροντίδα και αναδιοργάνωσης των Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας της χώρας». Κάτι που, όπως τόνισε, «είναι το καθολικό κοινωνικό αίτημα μετά τη πανδημία».
Γεννηματά: Η κυβέρνηση δεν στήριξε το ΕΣΥ και τους ανθρώπους του
«Η κυβέρνηση παραιτήθηκε ουσιαστικά από την ευθύνη που έχει να προστατεύσει τη δημόσια υγεία και τη μετέθεσε στον ελληνικό λαό», τόνισε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά, μιλώντας στο συνέδριο του ygeiamou.gr.
Η Φώφη Γεννηματά κατέθεσε τις προτάσεις του Κινήματος Αλλαγής για την αναγέννηση και την ανασυγκρότηση του ΕΣΥ και έκανε λόγο για την ανάγκη σημαντικών αλλαγών, που θα καλύπτουν τη νέα πραγματικότητα της ψηφιακής εποχής, δίνοντας έμφαση στην ανάλυση των προτάσεων για το πεδίο της πρόληψης.
Παράλληλα, διεξοδικά στο αποτύπωμα της πανδημίας και στην προετοιμασία του Εθνικού Συστήματος Υγείας για την επόμενη μέρα της επιδημιολογικής κρίσης, ενώ άσκησε έντονη κριτική στην κυβέρνηση για τη διαχείριση της κατάστασης, το άνοιγμα δραστηριοτήτων και το εμβολιαστικό πλάνο και περιέγραψε τις προτεραιότητες που θέτει το ΚΙΝΑΛ για την ενίσχυση του Συστήματος Δημόσιας Υγείας.