Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, οι περισσότεροι ασθενείς έχουν ήπια συμπτώματα και θεραπεύονται μέσα σε μερικές εβδομάδες. Ωστόσο, υπάρχουν και σπάνιες περιπτώσεις με ανθρώπους που αντιμετωπίζουν σοβαρά υποκείμενα νοσήματα και οδηγούνται στον θάνατο.
Ποια είναι τα συμπτώματα
Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν δύο βασικά στελέχη του ιού. Το πιο απειλητικό είναι το στέλεχος του Κονγκό, με θνησιμότητα έως και 10%. Το δεύτερο είναι το στέλεχος της Δυτικής Αφρικής, του οποίου η θνησιμότητα κυμαίνεται γύρω στο 1%.
Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πυρετό, πονοκέφαλο, μυϊκούς πόνους, πρήξιμο στους λεμφαδένες, ρίγη και κόπωση. Επίσης, οι ασθενείς μπορεί να εμφανίσουν δερματικά εξανθήματα, τα οποία συχνά ξεκινούν από το πρόσωπο και εξαπλώνονται σε άλλα σημεία του σώματος, περιλαμβανομένων των γεννητικών οργάνων.
Δεν υπάρχει θεραπεία για την ευλογιά των πιθήκων, η οποία μεταδίδεται από την επαφή με τον μολυσμένο ασθενή ή με τα σωματικά υγρά του, περιλαμβανομένου του σάλιου. Η ασθένεια συνήθως υποχωρεί από μόνη της.
«Εγείρονται πολλά ερωτήματα σχετικά με τη δημόσια υγεία»
«Στη διάρκεια αυτής της πανδημίας (Covid-19) υπήρξαν αρκετά ξεσπάσματα ευλογιάς των πιθήκων στην Αφρική. Επίσης, αναμένουμε και άλλα, τα οποία θα αντιμετωπίσουμε με τον συνηθισμένο τρόπο», δήλωσε ο εκτελών χρέη διευθυντή του Αφρικανικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC), Άχμεντ Όγκγουελ Ούμα.
Ο κ. Όγκγουελ Ούμα διευκρίνισε ότι από το 2020 επιδημίες της ιογενούς ασθένειας αυτής τέθηκαν υπό έλεγχο στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, στη Νιγηρία, στο Καμερούν και στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία.
«Ωστόσο, ανησυχούμε για τις άλλες χώρες, κυρίως στην Ευρώπη, που αντιμετωπίζουν τέτοια ξεσπάσματα ευλογιάς των πιθήκων. Θα ήταν πολύ χρήσιμο να μοιραστούν τις πληροφορίες τους σχετικά με την πηγή τους», τόνισε.
«Βρισκόμαστε σε στενή επαφή με τους ομολόγους μας στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών (ECDC) προκειμένου να κατανοήσουμε από πού προήλθε. Γιατί, όταν βλέπουμε ευλογιά των πιθήκων σε περιβάλλοντα μακριά από δασώδεις περιοχές, τότε σίγουρα εγείρονται πολλά ερωτήματα σχετικά με τη δημόσια υγεία», πρόσθεσε.
Πού εντοπίστηκαν τα πρώτα περιστατικά
– Βρετανία
Η πρώτη χώρα που ανέφερε περιστατικά της ευλογιάς των πιθήκων ήταν η Βρετανία, στις 6 Μαΐου. Το απόγευμα της περασμένης Τετάρτης η χώρα ανέβασε τον συνολικό αριθμό των ατόμων που μολύνθηκαν σε εννέα.
– Ιταλία
Το πρώτο περιστατικό ευλογιάς των πιθήκων στην Ιταλία εντόπισαν οι γιατροί του νοσοκομείου λοιμωδών νοσημάτων της Ρώμης «Λάτζαρο Σπαλαντσάνι». Πρόκειται για νεαρό άνδρα ο οποίος επέστρεψε πρόσφατα στη χώρα αφού έκανε διακοπές στις Κανάριες Νήσους.
Ο ασθενής έχει εισαχθεί στο νοσοκομείο της ιταλικής πρωτεύουσας, βρίσκεται σε απομόνωση και η γενική κατάσταση της υγείας του στη φάση αυτή δεν προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία. Την ίδια ώρα, καταβάλλεται προσπάθεια ώστε να ειδοποιηθούν όλοι όσοι είχαν έρθει σε επαφή με τον νέο τις ημέρες πριν διαγνωστεί με την ασθένεια.
– Γαλλία
Ένα πιθανό πρώτο περιστατικό ευλογιάς των πιθήκων, σύμφωνα με το Reuters, εντοπίστηκε στη Γαλλία. Το πιθανό περιστατικό βρέθηκε στην ευρύτερη περιοχή του Παρισιού, όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη το υπουργείο Υγείας της Γαλλίας.
– Πορτογαλία, Ισπανία, Βρετανία, Σουηδία, Καναδάς και ΗΠΑ
Η ευλογιά των πιθήκων, καθώς φαίνεται, δεν κοιτά σύνορα. Δεκατέσσερα περιστατικά επιβεβαιώθηκαν στην Πορτογαλία, επτά καταγράφηκαν στην Ισπανία και ένα εντοπίστηκε στη Σουηδία, το οποίο διαμένει στη Στοκχόλμη.
Ένα περιστατικό βρέθηκε στις ΗΠΑ, στην Πολιτεία της Μασαχουσέτης, το οποίο είχε πρόσφατα επισκεφθεί τον Καναδά. Η Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας του Καναδά ανακοίνωσε την Πέμπτη το βράδυ τα δύο πρώτα επιβεβαιωμένα περιστατικά, αφού οι Αρχές του Κεμπέκ επισήμαναν ότι ερευνούν δεκαεπτά ύποπτα.
Ο ΕΟΔΥ έστειλε εγκύκλιο στα νοσοκομεία
Εγκύκλιο στα νοσοκομεία της χώρας φέρεται να έχει ήδη αποστείλει ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας, σύμφωνα με όσα μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός της ΕΡΤ, αναφορικά με την ευλογιά των πιθήκων.
Στόχος της εγκυκλίου είναι η προετοιμασία των δημόσιων δομών υγείας ώστε να αντιμετωπίσουν εξαρχής και ριζικά το όποιο περιστατικό προκύψει με στόχο τον περιορισμό της διάδοσης, αλλά και την ίαση των ασθενών.
Έκθεση του ECDC την επόμενη εβδομάδα
Από την πλευρά του, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) αναμένεται να δημοσιεύσει την πρώτη του έκθεση αξιολόγησης κινδύνου στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.
Το ECDC μέχρι στιγμής παρακολουθεί στενά την κατάσταση και συνιστά την απομόνωση και τον έλεγχο των ύποπτων κρουσμάτων και την έγκαιρη αναφορά τους.