Οι “Φρουροί της Επανάστασης” ανέλαβαν την ευθύνη για το περιστατικό.
Στην Αθήνα επικρατεί οργή για το γεγονός, με το ΥΠΕΞ να προχωράει σε έντονο διάβημα, ενώ έχουν ενημερωθεί σχετικά και οι εταίροι της χώρας, όπως επίσης και οι αμερικανικές Ένοπλες Δυνάμεις.
Πρόκειται για τα δύο Ελληνικά πλοία Delta Poseidon και Prudent Warrior
Όπως αναφέρει το Associated Press, Αμερικανός αξιωματούχος Άμυνας που μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας, ανέφερε ότι τα δύο πλοία προσέγγισαν τα χωρικά ύδατα του Ιράν χωρίς ωστόσο να εισέλθουν σε αυτά. Στη συνέχεια, όπως σημείωσε, τα πλοία κινήθηκαν προς τη θαλάσσια περιοχή του Ιράν. Οι κινήσεις αυτές θεωρήθηκαν ύποπτες, αλλά κανένα από τα δύο πλοία δεν είχε προχωρήσει σε έκκληση για βοήθεια.
Σύμφωνα με το ΥΠΕΞ, ελικόπτερο του ιρανικού πολεμικού ναυτικού προσγειώθηκε, το μεσημέρι της Παρασκευής, στο ελληνικής σημαίας πλοίο Delta Poseidon το οποίο έπλεε σε διεθνή ύδατα (22 ναυτικά μίλια από τις ακτές του Ιράν) στον Κόλπο. Στη συνέχεια, ένοπλοι αιχμαλώτισαν το πλήρωμα, μεταξύ των οποίων βρίσκονται δύο Έλληνες.
Αντίστοιχο συμβάν αναφέρθηκε ότι συνέβη και σε άλλο πλοίο ελληνικής σημαίας, στο οποίο επέβαιναν επτά Έλληνες, και που ευρίσκετο πλησίον των ιρανικών ακτών.
Η κίνηση του Ιράν αποδίδεται σε αντίποινα προς την Αθήνα για την κατάσχεση φορτίου αργού ιρανικού πετρελαίου που μεταφερόταν από ρωσικό δεξαμενόπλοιο στις 15 Απριλίου στα ανοιχτά της Εύβοιας και την απόφαση της Ελλάδας την Πέμπτη 26 Μαΐου να αποστείλει το φορτίο στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Όπως μεταδίδει το Lloyd’s List, εκπρόσωπος της πλοιοκτήτριας εταιρείας, Polembros Shipping και διαχειριστής του τάνκερ Prudent Warrior, είπε ότι η εταιρεία είχε χάσει την επικοινωνία με το πλοίο. Το πλήρωμα του πλοίου αποτελείται από 24 άτομα, Έλληνες και Φιλιππινέζους. Είπε, επίσης, ότι η Polembros έμαθε από άλλα ελληνικά πλοία στην περιοχή ότι το δεξαμενόπλοιο βρίσκεται σε αγκυροβόλιο περίπου 11 μίλια μακριά από τις ιρανικές ακτές. Το πλοίο είχε φορτώσει στη Βασόρα του Ιράκ και μεταφέρει πετρέλαιο για τις ΗΠΑ.
Στο ίδιο λιμάνι του Ιράκ είχε φορτώσει και το πλοίο Delta Poseidon. Σύμφωνα με το Lloyd’s List, προορισμός του ήταν οι Αγιοι Θεόδωροι. Το πλοίο Delta Poseidon έχει πλήρωμα 25 άτομα και ανήκει στην εταιρεία Delta Tankers με έδρα την Ελλάδα. Πηγή ανέφερα στο Lloyd’s List ότι «πρέπει να περιμένουμε να δούμε τι θέλουν οι Ιρανοί, αλλά όλοι, συμπεριλαμβανομένων των δυνάμεων ασφαλείας στην περιοχή, πιστεύουν ότι πρόκειται για αντίποινα».
Αντίποινα για την κατάσχεση ρωσικού πετρελαίου
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, το ρεσάλτο στα δυο ελληνικά πλοία από Ιρανούς κομάντο φαίνεται πως ήταν αντίποινα για το συμβάν στην Κάρυστο με την κατάσχεση μεγάλου φορτίου ιρανικού πετρελαίου το οποίο μεταφερόταν με ρωσικό πλοίο και το οποίο σταμάτησαν λόγω των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Μόσχα από την ΕΕ.
Καλά στην υγεία τους τα πληρώματα, λέει το Ιράν. «Δεν κρατούνται, είναι στα πλοία»
«Το πλήρωμα των δύο ελληνικών τάνκερ δεν έχει συλληφθεί και όλα τα μέλη του πληρώματος… είναι καλά στην υγεία τους και προστατεύονται και τους παρέχονται οι απαραίτητες υπηρεσίες ενώ βρίσκονται επί των πλοίων, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο», αναφέρει ο κρατικός Οργανισμός Λιμένων και Ναυτιλίας του Ιράν σε σχετική ανακοίνωση.
Η κάλυψη από τα διεθνή ΜΜΕ
«Οι ιρανικές δυνάμεις κατέλαβαν δύο ελληνικά δεξαμενόπλοια στον Περσικό Κόλπο την Παρασκευή, αμέσως μετά την προειδοποίηση της Τεχεράνης ότι θα λάβει “τιμωρητικά μέτρα” κατά της Αθήνας για την κατάσχεση, από πλευράς ΗΠΑ, φορτίου ιρανικού πετρελαίου στα ανοικτά ελληνικών ακτών, αναφέρει το Reuters.
«Η κατάσχεση δύο δεξαμενόπλοιων υπό ελληνική σημαία είναι πιθανό να προκαλέσει αναστάτωση στην αγορά πετρελαίου και στη ναυτιλιακή βιομηχανία, με τις τιμές να βρίσκονται κοντά στα 120 δολάρια το βαρέλι» γράφουν οι FT.
Το Al Jazeera αναφέρεται στην αντίδραση των ελληνικών αρχών οι οποίες τόνισαν πως οι εν λόγω πράξεις «ισοδυναμούν ουσιαστικά με πράξεις πειρατείας» και πως αυτές θα έχουν ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις στις διμερείς σχέσεις, καθώς και στις σχέσεις ΕΕ-Ιράν.
«Η επιδρομή σηματοδοτεί το πρώτο σοβαρό περιστατικό στη θάλασσα εδώ και μήνες, καθώς η ένταση μεταξύ του Ιράν και της Δύσης παραμένει σε υψηλά επίπεδα λόγω της πυρηνική συμφωνία του με τις παγκόσμιες δυνάμεις. Καθώς η Τεχεράνη εμπλουτίζει περισσότερο ουράνιο, αυξάνονται οι ανησυχίες για μη επιστροφή στη συμφωνία, αυξάνοντας τον κίνδυνο ενός ευρύτερου πολέμου», σημειώνει το abcnews.
«Οι ιρανικές στρατιωτικές δυνάμεις κατέλαβαν δύο πετρελαιοφόρα υπό ελληνική σημαία στον Περσικό Κόλπο την Παρασκευή, λίγες μέρες μετά την κατάσχεση φορτίου ιρανικού πετρελαίου στα ελληνικά ύδατα. Τα επεισόδια αυξάνουν την ένταση στη Μέση Ανατολή εν μέσω των τελματωμένων διαπραγματεύσεων για την πυρηνική συμφωνία και τη δολοφονία ενός αξιωματικού του Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης την περασμένη Κυριακή», γράφει η Wall Street Journal.
H Jerusalem Post υπενθυμίζει την κατάληψη από το Ιράν βρετανικoύ τάνκερ κοντά στα Στενά του Ορμούζ το 2019 για υποτιθέμενες θαλάσσιες παραβιάσεις, δύο εβδομάδες αφότου οι βρετανικές δυνάμεις κατέλαβαν ιρανικό δεξαμενόπλοιο κοντά στο Γιβραλτάρ, καθώς, όπως ανέφεραν, μετέφερε πετρέλαιο στη Συρία, παραβιάζοντας τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Η DW υπογραμμίζει ότι έχουν καταγραφεί πολυάριθμες επιθέσεις στον Περσικό Κόλπο, από τη στιγμή που ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, αποσύρθηκε μονομερώς το 2018 από την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν, γνωστή ως Κοινό Συνολικό Σχέδιο Δράσης (JCPOA)». Προσθέτει, ωστόσο, πως «εδώ και μήνες δεν έχει σημειωθεί κάποιο σημαντικό περιστατικό».
Δραματική έκκληση από την ΠΝΟ
Kάλεσμα προς την ελληνική κυβέρνηση και όλα τα εμπλεκόμενα διεθνή fora, να προβούν επειγόντως σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες ώστε να αφεθούν άμεσα ελεύθεροι όλοι οι ναυτικοί των δύο πλοίων που καταλήφθηκαν στον Περσικό Κόλπο από τις ιρανικές δυνάμεις, απευθύνει με σημερινή της ανακοίνωση η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία.
«Ανεξάρτητα από την όποια επικαλούμενη αιτιολογία η κατάληψη εμπορικών πλοίων και η ομηρία πληρωμάτων αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και συνιστά επικίνδυνη εξέλιξη για τη διεθνή ναυσιπλοΐα, τα πληρώματα και το διεθνές εμπόριο», τονίσει η ΠΝΟ.
Παράλληλα καταδικάζει την βίαιη κατάληψη των δύο Ελληνόκτητων και υπό Ελληνική σημαία δεξαμενοπλοίων
Οι διάλογοι μεταξύ των στρατιωτών και των Ελλήνων ναυτικών.
Την ώρα που οι Ιρανοί κομάντος εφόρμησαν στα ελληνικά πλοία, ακολούθησαν σύμφωνα με όσα μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός Star, έντονοι διάλογοι μεταξύ των στρατιωτών και των Ελλήνων ναυτικών.
Οι Ιρανοί κομάντος σημάδεψαν με τα όπλα τους τους Έλληνες ναύτες και τους είπαν να μείνουν ακίνητοι και να παραδώσουν τον έλεγχο του πλοίου.
Ακολουθεί ο συγκλονιστικός διάλογος μεταξύ των Ελλήνων ναυτικών και των Ιρανών κομάντος:
- Iρανοί: Μην κουνηθεί κάνεις. Αν έχετε όπλα παραδώστε τα τώρα.
- Πλήρωμα: Δεν είμαστε οπλισμένοι. Είμαστε ένα εμπορικό πλοίο. Τι είστε εσείς; Κατάπατάτε τους νόμους.
- Ιρανοί: Εμείς είμαστε ο νόμος εδώ. Συγκεντρωθεί τε όλοι στην γέφυρα και ακινητοποιήστε το πλοίο. Παραδώστε τα κινητά σας. Κλείστε τον ασύρματο. Η μόνη επικοινωνία σας θα είμαστε εμείς.
- Πλήρωμα: Έχουμε οικογένειες. Μη μας κάνετε κακό. Είμαστε νόμιμοι.
- Ιρανοί: Δε θα πάθει κάνεις κακό. Αρκεί να μη δημιουργήσετε πρόβλημα. Είμαστε ο στρατός του Ιράν.