China builds coalition to counter America’s ‘barbaric and bloody’ leadership
Μια διπλωματική κίνηση συσπείρωσης χωρών, μεταξύ των οποίων και των μελών του Brics, (Βραζιλία, Ινδία, Νότια Αφρική Ρωσία), απέναντι στον ηγεμονισμό των ΗΠΑ, επιχειρεί η Κίνα.
Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, το Πεκίνο δεν θα μπορούσε να έχει εκφράσει με πιο σκληρό τρόπο τη δυσαρέσκειά του για την εξωτερική πολιτική του Τζο Μπάιντεν και την πρόσφατη επίσκεψή του στην Ασία.
Καθ΄όλη τη διάρκεια της παρουσίας του Αμερικανού προέδρου στην Ιαπωνία, το Πεκίνο εξαπέλυε σκληρές δηλώσεις ενώ ρωσικά βομβαρδιστικά με πυρηνικές κεφαλές πετούσαν πάνω από τη Θάλασσα της Ιαπωνίας όταν ο Αμερικανός πρόεδρος συναντήθηκε με τους ηγέτες της ομάδας ασφάλειας Quad (Ιαπωνία, Αυστραλία, Ινδία, ΗΠΑ) στο Τόκιο.
Ως απάντηση στην περιοδεία Μπάιντεν στην Ασία, το Πεκίνο άρχισε να προωθεί εντατικά πλέον την «Πρωτοβουλία για την παγκόσμια Ασφάλεια» το International Safety Initiative (GSI) σε χώρες όπως η Ουρουγουάη, τη Νικαράγουα, η Κούβα και το Πακιστάν ενώ Ινδονησία και Συρία έχουν ήδη συμφωνήσει σε αυτό.
Κινεζική πρωτοβουλία για την παγκόσμια Ασφάλεια
Η «Πρωτοβουλία για την Παγκόσμια Ασφάλεια» παρουσιάστηκε από τον κινέζο πρόεδρο Σι Τζιπινγκ στο Φόρουμ του Μποάο, όπου χαρακτηρίζει τη νοοτροπία του Ψυχρού Πολέμου, τον ηγεμονισμό και την πολιτική εξουσία των ΗΠΑ ως ζητήματα που θέτουν σε κίνδυνο την παγκόσμια ειρήνη και την ασφαλεία στον 21ο αιώνα .»
Σύμφωνα με τον Σι, η πρωτοβουλία έχει σκοπό να «υποστηρίξει την αρχή της αδιαίρετης ασφάλειας, να οικοδομήσει μια ισορροπημένη, αποτελεσματική και βιώσιμη αρχιτεκτονική ασφάλειας και να αντιταχθεί στην οικοδόμηση της εθνικής ασφάλειας στη βάση της ανασφάλειας σε άλλες χώρες.
Με λίγα λόγια, στόχος της Κίνας είναι να προσεγγίσει κι άλλες χώρες ώστε να δημιουργήσει ένα αντίπαλος δέος απέναντι στις ΗΠΑ.
Σε μια διαδικτυακή ομιλία με τους υπουργούς εξωτερικών των χωρών του Brics στις 19 Μαΐου, ο κινέζος ΥΠΕΞ Wang Yi, κάλεσε τις κυβερνήσεις να «ενισχύουν την πολιτική αμοιβαίας πίστης και τη συνεργασία για την ασφάλεια» λέγοντας χαρακτηριστικά:
«Συμφιλιωθείτε ο ένας με τις βασικές επιδιώξεις και τα βασικά ζητήματα του άλλου, σεβαστείτε ο ένας την κυριαρχία του άλλου, την ασφάλεια και την ανάπτυξη του και αντιταχθείτε στον ηγεμονισμό και την ενεργειακή πολιτική των ΗΠΑ.
Απορρίψτε την ψυχρή νοοτροπία του πολέμου και τη μάχη των μπλοκ και εργαστείτε συλλογικά για να οικοδομήσουμε μια παγκόσμια γειτονιά ασφάλειας για όλους.
Ο Tian Wenlin, καθηγητής παγκόσμιων σχέσεων στο Renmin College του Πεκίνου, περιέγραψε την Αμερικανική ηγεσία στην παγκόσμια σκακιέρα ως «βάρβαρη και αιματηρή» και κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι παρασύρουν διαφορετικά έθνη σε πολέμους.
«Η προσοχή του Πεκίνου στην παγκόσμια ασφάλεια ωστόσο, φαίνεται ότι αποκλίνει από τη συμβατική στρατηγική του στις παγκόσμιες σχέσεις» σχολιάζoυν οι FT.
Κι αυτό γιατί ενώ προτάσσει την προάσπιση της «ευημερίας σε περιοχές του πλανήτη που αντιμετωπίζουν πολεμικές καταστάσεις στην περιοχή του Ειρηνικού, όπως η Ταιβάν, επιδιώκει να αυξήσει την επιρροή της απέναντι στην αμερικανική κυριαρχία στην περιοχή» υποστηρίζουν.
Την τελευταία εβδομάδα ο κινέζος υπουργός Εξωτερικών επισκέφθηκε τα οκτώ νησιωτικά έθνη του Ειρηνικού προτείνοντας τους μια συμφωνία με την Κίνα για θέματα εμπορικών συναλλαγών και δασμων έως και την αλιεία. Ωστόσο, ένα από τα βασικά σημεία του σχεδίου είναι η ασφάλεια και η επιβολή κοινών κανόνων σε θέματα κυβερνοασφάλειας.
Ο M Taylor Fravel, διευθυντής του προγράμματος MIT Safety Research, ανέφερε ότι η πρωτοβουλία αποτελεί μέρος της προσπάθειας της Κίνας να αποδημήσει την παγκόσμια επιρροή των ΗΠΑ κυρίως στις χώρες του ανεπτυγμένου κόσμου και κυρίως στην Ευρώπη.
Κινέζοι διπλωμάτες έχουν προωθήσει το GSI σε αναπτυσσόμενες χώρες, όπως η Ινδία, οι Φιλιππίνες, η Ουγκάντα, η Σομαλία και η Κένυα μέσω του Τύπου και των πρεσβειών της. Κι ενώ η Κίνα έχει ξεκινήσει την προώθηση του GSI πολύ πριν από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, μετά από αυτήν οι διαδικασίες έχουν επισπευστεί.
Πηγή: ft.com