Η συμφωνία αυτή κινείται στο πλαίσιο της τουρκικής επέμβασης στη Λιβύη και η ενεργοποίησή της έγινε περίπου στα κρυφά, ενώ επικυρώθηκε από το Eθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας της Τουρκίας την Τετάρτη 9 Ιουνίου, ενώ την επόμενη ημέρα 10 Ιουνίου, δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Η συγκεκριμένη συμφωνία προσφέρει στην Τουρκία τη δυνατότητα εκπαίδευσης των παλαιστινιακών δυνάμεων ασφαλείας από την τουρκική Στρατοχωροφυλακή καθώς και την τουρκική Ακτοφυλακή. Παράλληλα, προβλέπει projects βραχυπρόθεσμου και μακροπρόθεσμου χαρακτήρα με στόχο την ενίσχυση των παλαιστινιακών δυνάμεων ασφαλείας και επιβολή της τάξης.
Η τουρκική πλευρά αναλαμβάνει τους τομείς εκπαίδευσης, παροχής τεχνικής βοήθειας και παροχής συμβουλών σε όλα τα επίπεδα, συμπεριλαμβανομένου και του τομέα της ανταλλαγής πληροφοριών σε επίπεδο μυστικών υπηρεσιών μεταξύ της τουρκικής ΜΙΤ και της αντίστοιχης υπηρεσίας της Παλαιστινιακής Αρχής.
Η συμφωνία όμως επεκτείνεται και σε έναν εξαιρετικά ευαίσθητο τομέα που αφορά τις αποκλειστικές οικονομικές ζώνες των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου.
Η παλαιστινιακή πλευρά δεσμεύεται να αποδεχθεί το αντίστοιχο πλαίσιο συμφωνίας που ανακοινώθηκε μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, η οποία όπως επισημαίνουν τα ισραηλινά ΜΜΕ αλλά και εξειδικευμένες ισραηλινές ιστοσελίδες οι οποίες κινούνται στον κόσμο των υπηρεσιών ασφαλείας, δεν έχει γίνει αποδεκτό το πλαίσιο από τη διεθνή κοινότητα.
Το γεγονός ότι οι Παλαιστίνιοι συμμετέχουν σε μια τέτοιου είδους συμφωνία, σημαίνει ότι σε βάθος χρόνου η Τουρκία προσβλέπει στη δημιουργία συνθηκών τέτοιων που θα επιτρέψουν την αμφισβήτηση από την Παλαιστινιακή Αρχή της ισραηλινής ΑΟΖ, κατά μήκος της Λωρίδας της Γάζας, που σημαίνει πως δυνητικά το Ισραήλ θα πιεστεί να εγκαταλείψει την υλοποίηση των σχεδίων του για την εκμετάλλευση των offshore κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου.
Στρατιωτικές πηγές του Ισραήλ αναφέρουν πως στο πλαίσιο της συμφωνίας της Τουρκίας με τη Λιβύη, η Άγκυρα δεσμεύτηκε να παρέχει στην τότε κυβέρνηση εθνικής ενότητας της Λιβύης στρατιωτική υποστήριξη με την αποστολή στρατιωτικών συμβούλων, αλλά και την παροχή στρατιωτικής βοήθειας στον τομέα του πυροβολικού, στην προμήθεια αναλωσίμων και κυρίως στην αποστολή επιθετικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών.
Αυτή η δέσμευση της Τουρκίας καθώς και το πλαίσιο συμφωνίας με τη Λιβύη παραμένουν ενεργά.
Το Σάββατο 12 Ιουνίου, λίγο πριν την έναρξη της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, συνοδευόμενος από τον αρχηγό του τουρκικού ΓΕΕΘΑ, στρατηγό Μοχάμαντ Αλί Χαντάντ, αλλά και από τον διοικητή της τουρκικής ΜΙΤ, βρέθηκαν στη Λιβύη.
Οι ίδιες στρατιωτικές πηγές αφήνουν να εννοηθεί πως θα πρέπει να δοθεί μια ξεκάθαρη απάντηση από την ισραηλινή πλευρά προς την Άγκυρα και μάλιστα σύντομα, προκειμένου να «παγώσουν» τα όποια σχέδια στρατιωτικής εμπλοκής στης Τουρκίας στο Παλαιστινιακό ζήτημα.