Η κίνηση έρχεται ώρες αφότου οι χώρες της G-7 συμφώνησαν να επιβάλουν ανώτατο όριο τιμών για το ρωσικό αργό και αυξάνει την πίεση στην Ευρώπη καθώς οι κυβερνήσεις αγωνίζονται να αποφύγουν τις ελλείψεις ενέργειας αυτόν τον χειμώνα
Η Ρωσία ανέστειλε επ’ αόριστον τις ροές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω ενός βασικού αγωγού λίγες ώρες αφότου η Ομάδα των Επτά συμφώνησε σε ανώτατο όριο στην τιμή του πετρελαίου για το ρωσικό αργό – δύο αντίθετα χτυπήματα που ανταλλάσσονται μεταξύ Μόσχας και Δύσης σε έναν οικονομικό πόλεμο που εκτελείται παράλληλα με τη στρατιωτική σύγκρουση στην Ουκρανία.
Η εταιρεία ενέργειας Gazprom PJSC που ελέγχεται από το Κρεμλίνο ανακοίνωσε αργά την Παρασκευή ότι θα αναστείλει τις προμήθειες φυσικού αερίου στη Γερμανία μέσω του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream μέχρι νεωτέρας, αυξάνοντας την πίεση στην Ευρώπη καθώς οι κυβερνήσεις αγωνίζονται να αποφύγουν τις ελλείψεις ενέργειας αυτόν τον χειμώνα .
Η Gazprom είπε ότι βρήκε ένα τεχνικό σφάλμα κατά τη συντήρηση του αγωγού, που συνδέει τη Ρωσία με τη Γερμανία κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα. Η εταιρεία είπε ότι ο αγωγός θα παραμείνει κλειστός μέχρι να επιλυθεί το πρόβλημα, χωρίς να δώσει κανένα χρονοδιάγραμμα.
Ο αγωγός επρόκειτο να επαναλειτουργήσει νωρίς το Σάββατο μετά από τριήμερη συντήρηση . Πριν από τη συντήρηση ο αγωγός λειτουργούσε στο 20% της χωρητικότητάς του.
Η Ρωσία άρχισε για πρώτη φορά να περιορίζει τις προμήθειες μέσω του Nord Stream τον Ιούνιο, λέγοντας ότι η απαραίτητη συντήρηση αποτρέπεται από τις δυτικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία . Η ιδέα απορρίφθηκε από ευρωπαίους αξιωματούχους ως δικαιολογία για το καθεστώς του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν να χρησιμοποιήσει τις εξαγωγές φυσικού αερίου για να τιμωρήσει την Ευρώπη για την υποστήριξή της στην Ουκρανία..
Ένα πλήρες κλείσιμο του Nord Stream θα αναγκάσει τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να επιταχύνουν την ώθησή τους να γίνουν ανεξάρτητες από το ρωσικό φυσικό αέριο πριν από τους χειμερινούς μήνες και θα μπορούσε να τις αναγκάσει να μεριμνήσουν για την ενέργεια – μια κίνηση που θα έβλαπτε τις βιομηχανικές εταιρείες και θα οδηγήσει την ήδη εύθραυστη οικονομία της ηπείρου σε ύφεση .
«Με την περαιτέρω μείωση των παραδόσεων φυσικού αερίου, η Ρωσία σφίγγει τις βίδες στην ΕΕ», δήλωσε ο Janis Kluge, ειδικός για τη Ρωσία στο Γερμανικό Ινστιτούτο Διεθνών Υποθέσεων και Ασφάλειας. «Η Ευρώπη θα πρέπει τώρα να αυξήσει τις προσπάθειές της για να εξοικονομήσει περισσότερο φυσικό αέριο».
Ταυτόχρονα, η κίνηση στερεί από τη Μόσχα την πιο ισχυρή οικονομική της μόχλευση στην ήπειρο και θα μπορούσε να εξαλείψει τυχόν εναπομείνασες αμφιβολίες στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες σχετικά με την επιβολή κυρώσεων στη Μόσχα λόγω του φόβου τιμωρίας.
«Μέχρι να επισκευαστεί, η μεταφορά φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream έχει σταματήσει εντελώς», δήλωσε η Gazprom την Παρασκευή.
Η Μόσχα και η Δύση έχουν εμπλακεί σε έναν οικονομικό πόλεμο από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο . Οι δυτικές δημοκρατίες έχουν επιβάλει οικονομικές και οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία και η Μόσχα προσπάθησε να πνίξει την πρόσβαση των μη φιλικών χωρών στο φυσικό της αέριο, το οποίο η Ευρώπη χρησιμοποιεί για θέρμανση και παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
Η ArcelorMittal SA, μία από τις μεγαλύτερες χαλυβουργίες στον κόσμο, ήταν ο τελευταίος βιομηχανικός κολοσσός που δήλωσε ότι μειώνει την ευρωπαϊκή παραγωγική ικανότητα εν μέσω της ενεργειακής κρίσης. Η εταιρεία ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι θα κλείσει δύο από τα εργοστάσιά της στη Γερμανία εν μέσω ραγδαίας αύξησης του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας.
Η χαλυβουργία είναι ιδιαίτερα ενεργοβόρα, παράλληλα με άλλες βιομηχανίες όπως η παραγωγή λιπασμάτων και χημικών προϊόντων και η παραγωγή γυαλιού .
Οι χώρες της G-7 δήλωσαν την Παρασκευή ότι θα επιβάλουν ανώτατο όριο στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου . Ο μηχανισμός θα αναγκάσει τους αγοραστές που επιδιώκουν να ασφαλίσουν την αποστολή τους μέσω ασφαλιστών που βρίσκονται σε χώρα της G-7 ή της Ευρωπαϊκής Ένωσης να τηρούν το όριο τιμής στις αγορές τους. Το ανώτατο όριο, το επίπεδο του οποίου θα καθοριστεί σε μελλοντική συνάντηση, προήλθε από πρωτοβουλία των ΗΠΑ και συζητείται εδώ και μήνες.
Η Ρωσία έχει πει ότι οι χώρες που επιβάλλουν ανώτατο όριο δεν θα λαμβάνουν ρωσικό πετρέλαιο. Οι πωλήσεις πετρελαίου αποτελούν πολύ μεγαλύτερο μερίδιο των ρωσικών κρατικών εσόδων από τις πωλήσεις φυσικού αερίου.
Ώρες πριν από την ανακοίνωση της Gazprom για το Nord Stream, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ επαίνεσε την απόφαση της G-7, λέγοντας ότι «η Ρωσία παράγει μεγάλα κέρδη από τις εξαγωγές εμπορευμάτων όπως το πετρέλαιο, κάτι που πρέπει να πιέσουμε δυναμικά».
Το ανώτατο όριο, πρόσθεσε, θα βοηθήσει στην καταπολέμηση του πληθωρισμού στην ΕΕ.
Η Ρωσία θα έχει αρκετή χωρητικότητα μέσω άλλων αγωγών φυσικού αερίου προς την Ευρώπη για να αντισταθμίσει το έλλειμμα του Nord Stream. Ωστόσο, οι ροές μέσω αυτών των άλλων οδών μειώθηκαν μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.
Η Ουκρανία διέκοψε μία διαδρομή διέλευσης φυσικού αερίου τον Μάιο, κατηγορώντας τις ρωσικές δυνάμεις. Οι παραδόσεις μέσω ενός άλλου, που ονομάζεται Yamal, το οποίο παραδοσιακά μετέφερε φυσικό αέριο από τη Ρωσία στην Ευρώπη, σταμάτησαν φέτος λόγω των κυρώσεων που επέβαλε η Ρωσία στον Πολωνό συνιδιοκτήτη.
Ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ, δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι η χώρα δεν μπορεί να υπολογίζει στον Nord Stream κατά τη διάρκεια του χειμώνα.
Σε αντίδραση στο κλείσιμο του Nord Stream, εκπρόσωπος του υπουργείου δήλωσε την Παρασκευή ότι η Γερμανία ήταν πολύ καλύτερα προετοιμασμένη από ό,τι πριν από λίγους μήνες.
«Έχουμε ήδη δει την αναξιοπιστία της Ρωσίας τις τελευταίες εβδομάδες, και ως εκ τούτου συνεχίσαμε αταλάντευτα και με συνέπεια τα μέτρα μας για να ενισχύσουμε την ανεξαρτησία μας από τις ρωσικές εισαγωγές ενέργειας», είπε η εκπρόσωπος.
Ο Klaus Müller, επικεφαλής της ρυθμιστικής αρχής ενέργειας της Γερμανίας, είπε ότι η χώρα θα πρέπει να ενισχύσει τις εισαγωγές φυσικού αερίου από άλλους προμηθευτές, να συνεχίσει να γεμίζει αποθήκες φυσικού αερίου και να μειώσει την κατανάλωση φυσικού αερίου.
«Είδαμε δηλώσεις της Gazprom σχετικά με σχέδια για διακοπή της ροής φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω του Nord Stream 1 λόγω υποτιθέμενης διαρροής πετρελαίου», δήλωσε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. «Οι ενέργειες της Ρωσίας συνεχίζουν να αποδεικνύουν ότι δεν είναι αξιόπιστος προμηθευτής ενέργειας».
Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι περίμεναν ότι το Κρεμλίνο θα χρησιμοποιούσε τις ροές φυσικού αερίου για να κρατήσει τις αγορές και τις κυβερνήσεις σε αιχμή και να διαβρώσει την υποστήριξη προς την Ουκρανία μεταξύ των δυτικών ψηφοφόρων.
Το κλείσιμο της Nord Stream από την Gazprom «με ψευδή προσχήματα είναι άλλη μια επιβεβαίωση της αναξιοπιστίας της ως προμηθευτή», έγραψε στο Twitter ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Έρικ Μάμερ.
Ανώτερος διευθυντής μιας γερμανικής εταιρείας φυσικού αερίου που ελεγχόταν στο παρελθόν από την Gazprom δήλωσε την Παρασκευή ότι αναμένει από τους τοπικούς εισαγωγείς φυσικού αερίου που διοχετεύεται μέσω του Nord Stream να σταματήσουν να πληρώνουν για τις συμβατικές τους υποχρεώσεις με την Gazprom.
Οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν σπάσει ρεκόρ τις τελευταίες εβδομάδες εν μέσω της ενεργειακής κρίσης, αν και μειώθηκαν επίσης απότομα τις προηγούμενες ημέρες, με ορισμένους αναλυτές να πιστώνουν την ταχύτητα με την οποία οι Ευρωπαίοι γεμίζουν τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης αερίου τους το καλοκαίρι.
Οι αναλυτές της Goldman Sachs δήλωσαν ότι η διακοπή του Nord Stream θα προκαλέσει εκ νέου άνοδο των τιμών. Η απόφαση της Gazprom «θα αναζωπυρώσει την αβεβαιότητα της αγοράς σχετικά με την ικανότητα της περιοχής να διαχειριστεί την αποθήκευση κατά τη διάρκεια του χειμώνα, οδηγώντας σε ένα σημαντικό ράλι», ανέφερε η τράπεζα σε σημείωμα προς τους πελάτες.
Η Gazprom άρχισε να περιορίζει τις ροές φυσικού αερίου τον Ιούνιο, επικαλούμενη τεχνικά προβλήματα με τους στρόβιλους. Η εταιρεία επιμένει ότι ένας βασικός στρόβιλος δεν μπορούσε να σταλεί στη Ρωσία αφού διατηρήθηκε στον Καναδά λόγω των διεθνών κυρώσεων στη Μόσχα. Αλλά η Γερμανία, όπου βρισκόταν ο στρόβιλος, είπε ότι δεν υπάρχουν εμπόδια και ότι η Μόσχα εμπόδιζε στην πραγματικότητα την επιστροφή του στροβίλου στη Ρωσία.
Την Παρασκευή, η Gazprom είπε ότι βρήκε διαρροή πετρελαίου σε έναν στρόβιλο στο σταθμό συμπίεσης του αγωγού. Η Gazprom είπε ότι παρόμοια προβλήματα είχαν εντοπιστεί και με άλλους τουρμπίνες αυτό το καλοκαίρι που οδήγησαν στη μείωση των ροών φυσικού αερίου.
Η Gazprom είπε ότι ειδοποίησε τη γερμανική εταιρεία Siemens Energy AG , η οποία συντηρεί τους τουρμπίνες, για τη νέα διαρροή. Η Gazprom είπε ότι οι απαραίτητες επισκευές θα μπορούσαν να γίνουν μόνο σε μια εξειδικευμένη εγκατάσταση επισκευής. Προηγουμένως, ορισμένες τουρμπίνες για τον αγωγό είχαν επισκευαστεί από τη Siemens Energy στον Καναδά.
Η Siemens Energy είπε ότι η ανακοίνωση της Gazprom δεν ήταν τεχνικός λόγος για τη διακοπή της λειτουργίας. «Τέτοιες διαρροές συνήθως δεν επηρεάζουν τη λειτουργία μιας τουρμπίνας και μπορούν να σφραγιστούν επί τόπου. Είναι μια διαδικασία ρουτίνας κατά τις εργασίες συντήρησης», ανέφερε η εταιρεία. Είπε ότι δεν έχει ανατεθεί επί του παρόντος για εργασίες συντήρησης, αλλά είναι έτοιμο να βοηθήσει.
Η Ευρώπη προετοιμάζεται για μια πιθανή διακοπή φυσικού αερίου από τη Ρωσία, με τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης αερίου της ΕΕ να γεμίζουν ταχύτερα από το αναμενόμενο αυτό το καλοκαίρι, σε ποσοστό άνω του 80%.
Ωστόσο, εάν το Nord Stream παραμείνει κλειστό, τα καταστήματα φυσικού αερίου της Ευρώπης θα τελειώσουν τον χειμώνα στο 26% της χωρητικότητάς τους, κάτι που θα περιπλέξει την κατάσταση της Ευρώπης τον επόμενο χειμώνα, δήλωσε ο Massimo Di Odoardo, αντιπρόεδρος έρευνας για το φυσικό αέριο και το υγροποιημένο φυσικό αέριο στην εταιρεία συμβούλων ενέργειας Wood Mackenzie. έγραψε αυτή την εβδομάδα.
Η Γερμανία, η οποία λάμβανε περισσότερο από το ήμισυ του φυσικού της αερίου από τη Ρωσία πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία, αγωνίζεται να διαφοροποιήσει τον εφοδιασμό της σε φυσικό αέριο και να εγκαταστήσει πλωτούς τερματικούς σταθμούς υγροποιημένου φυσικού αερίου για μεταφορά φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ και αλλού. Τους τελευταίους μήνες, οι εισαγωγές φυσικού αερίου της Γερμανίας από τη Νορβηγία, το Βέλγιο και την Ολλανδία έχουν υπερβεί κατά πολύ τις μειωμένες ρωσικές ροές.
Η χώρα πλησιάζει στην επίτευξη του στόχου αποθήκευσης φυσικού αερίου του 85%, που είχε αρχικά τεθεί για την 1η Οκτωβρίου. Οι Γερμανοί αξιωματούχοι, ωστόσο, έχουν προειδοποιήσει ότι η επίτευξη του επόμενου ορόσημου του 95% έως την 1η Νοεμβρίου θα ήταν πρόκληση, εκτός εάν οι εταιρείες και τα νοικοκυριά μειώσουν την κατανάλωση.
Ο αγωγός Nord Stream μήκους 760 μιλίων άνοιξε για πρώτη φορά το 2011. Η Ρωσία και μια κοινοπραξία ευρωπαϊκών ενεργειακών εταιρειών κατασκεύασαν έναν δεύτερο αγωγό, τον Nord Stream 2, που τρέχει παράλληλα με τον αρχικό, ο οποίος θα είχε διπλασιάσει τη χωρητικότητα. Όμως η γερμανική κυβέρνηση πάγωσε το έργο τον Φεβρουάριο λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.
Πηγή: wsj.com (Σε μετάφραση)