Προς την τελευταία του κατοικία στην Κρήτη οδεύει ο Μίκης Θεοδωράκης, καθώς η σορός του θα ταφεί την Πέμπτη στον Γαλατά Χανιών, όπως ο ίδιος επιθυμούσε.
Η σορός του μεγάλου μας μουσικοσυνθέτη έφτασε με το πλοίο της γραμμής από τον Πειραιά στον τόπο καταγωγής του, το πρωί της Πέμπτης
Παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, η οποία και θα παραστεί στην εξόδιο ακολουθία στον ιερό ναό Αγίου Νικολάου στο χωριό Γαλατάς, τα Χανιά και η Κρήτη, αποχαιρετούν σήμερα τον μεγάλο Έλληνα συνθέτη και αγωνιστή της δημοκρατίας, Μίκη Θεοδωράκη.
Η σορός του Μίκη Θεοδωράκη έφτασε το πρωί με το πλοίο της γραμμής στο λιμάνι της Σούδας, και με μια ενδιάμεση στάση στην πλατεία της δημοτικής αγοράς της πόλης θα μεταφερθεί στον Μητροπολιτικό Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου για λαϊκό προσκύνημα .
Η μεταφορά της σορού από την πλατεία της αγοράς στην Μητρόπολη Χανίων θα γίνει με τα πόδια με συνοδεία βρακοφόρων και της φιλαρμονικής μπάντας του δήμου Χανίων .
Στις 13:00 θα μεταφερθεί στο χωριό του τον Γαλατά και στον ναό του Αγίου Νικολάου όπου και θα τελεστεί η εξόδιος ακολουθία σε στενό κύκλο και με αυστηρή τήρηση του πρωτοκόλλου για την δημόσια υγεία.
Η ταφή του θα γίνει στο κοιμητήριο του χωριού, όπως εκείνος επιθυμούσε, για να βρίσκεται δίπλα στον πατέρα του και τον αδελφό του.
Κατά τη διάρκεια της κηδείας τόσο στην πόλη των Χανίων, όσο και στο χωριό Γαλατάς θα ισχύσουν έκτακτα κυκλοφοριακά μέτρα ενώ σε ένδειξη πένθους θα παραμείνουν κλειστές όλες οι δημοτικές υπηρεσίες.
Τριήμερο λαϊκό προσκύνημα στον Οικουμενικό Έλληνα
Από το πρωί μέχρι και το βράδυ της Τετάρτης μέσα σε βαρύ πένθιμο κλίμα χιλιάδες πολίτες, καταξιωμένοι καλλιτέχνες και η πολιτική ηγεσία της χώρας αποχαιρέτησε τον «Οικουμενικό Έλληνα» για μία τελευταία φορά, με το τριήμερο λαϊκό προσκύνημα στη Μητρόπολη και τη νεκρώσιμη ακολουθία να ολοκληρώνονται μέσα σε μεγάλη συναισθηματική φόρτιση.
Πολύς ήταν ο κόσμος που περίμενε στο λιμάνι του Πειραιά για να αποχαιρετήσει μία τελευταία φορά τον σπουδαίο μουσικό πριν η σορός του επιβιβαστεί στο πλοίο. Κάποιοι περίμεναν ακόμα και 5 ώρες μέχρι τελικά να αποχωρήσει το πλοίο.
Σε μία πολύ συγκινητική στιγμή, ενώ η μπουκαπόρτα του πλοίου έκλεινε εκατοντάδες άνθρωποι, κάθε ηλικίας, τραγουδούσαν το «Ένα το χελιδόνι», θέλοντας να αποδώσουν έναν τελευταίο φόρο τιμής στον Μίκη Θεοδωράκη, τα τραγούδια του οποίου σημάδεψαν τις ζωές των Ελλήνων. Την ώρα που το πλοίο απομακρυνόταν εκείνοι χειροκροτούσαν και φώναζαν «αθάνατος» ενώ το παρατεταμένο πένθιμο σφύριγμα της κόρνας σήμανε την αποχώρηση της σορού του Μίκη Θεοδωράκη από την Αττική Γη.
Μίκης Θεοδωράκης (wikipedia)
Ο Μίκης (Μιχαήλ) Θεοδωράκης (Χίος, 29 Ιουλίου 1925 – Αθήνα, 2 Σεπτεμβρίου 2021) ήταν Έλληνας συνθέτης και πολιτικός, κρητικής και μικρασιάτικης καταγωγής.[13] Θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους Έλληνες μουσικοσυνθέτες και ως μια από τις επιδραστικές προσωπικότητες της Ελλάδας στο δεύτερο μισό του 20ού αιώνα. Ως πολιτικός υπήρξε υπουργός και τέσσερις φορές εκλεγμένος βουλευτής του ελληνικού κοινοβουλίου, τις τρεις με το Κ.Κ.Ε[14] και μία ως ανεξάρτητος με το ψηφοδέλτιο της Ν.Δ,[15] ενώ παράλληλα ήταν ακτιβιστής τιμημένος με το Βραβείο Ειρήνης Λένιν το 1983.[16] Μέχρι τον θάνατό του, θεωρούταν ως ο καλύτερος εν ζωή συνθέτης της Ελλάδας.[17]
Είχε ασχοληθεί με πολλά είδη της μουσικής, ενώ είχε συνθέσει τον ίσως πιο αναγνωρίσιμο ελληνικό ρυθμό διεθνώς, το Συρτάκι για την κινηματογραφική ταινία Ζορμπάς ο Έλληνας (Zorba the Greek, 1964). Επίσης είχε ασχοληθεί με την κλασική μουσική γράφοντας συμφωνίες, ορατόρια, μπαλέτα, όπερες και μουσική δωματίου.
Συνθέσεις του έχουν ερμηνευτεί από καλλιτέχνες παγκοσμίου φήμης, όπως οι Beatles, η Σίρλεϊ Μπάσεϊ, η Τζόαν Μπαέζ και η Εντίθ Πιάφ, ενώ έχει γράψει μουσική για γνωστές ταινίες όπως: Φαίδρα (1962), Αλέξης Ζορμπάς (1964), Ζ (1969) και Σέρπικο (1973). Το 1970, για τη μουσική στη ταινία Ζ, του απονεμήθηκε το βραβείο BAFTA για πρωτότυπη μουσική, ενώ ήταν υποψήφιος στην ίδια κατηγορία του 1974, για την ταινία State of Siege,[18] και το 1975, για την ταινία Serpico.[19] Επίσης ήταν υποψήφιος για Γκράμι το 1966 και το 1975 για το μουσικό θέμα των ταινιών Ζορμπάς και Serpico αντίστοιχα.[20]
Το 2000 προτάθηκε για βραβείο Νόμπελ Ειρήνης.[21]
Το πιο σημαντικό του έργο θεωρείται η μελοποιημένη ποίηση, χρησιμοποιώντας ως στίχους ποιήματα βραβευμένων ποιητών ελληνικής και ξένης καταγωγής, όπως οι Γιάννης Ρίτσος (Βραβείο Ειρήνης Λένιν 1976), Γιώργος Σεφέρης (Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας 1963), Πάμπλο Νερούδα (Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας 1971), Οδυσσέας Ελύτης (Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας 1979). Ήταν βασική φωνή κατά της Χούντας των Συνταγματαρχών η οποία τον φυλάκισε και απαγόρευσε τα τραγούδια του.
Έφυγε από την ζωή στις 2 Σεπτεμβρίου 2021 σε ηλικία 96 ετών.[22]