Την υποχρεωτική μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας κατά 5% τις ώρες αιχμής θα προτείνει η Κομισιόν σύμφωνα με προσχέδιο της πρότασης που έχει στην κατοχή της η EURACTIV.
Συγκεκριμένα, το έγγραφο αναφέρει ότι στοχεύει ειδικά τις ακριβότερες ώρες κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας (όταν το φυσικό αέριο καθορίζει γενικά την οριακή τιμή).
«Η Επιτροπή προτείνει έναν υποχρεωτικό στόχο μείωσης τουλάχιστον 5% της ακαθάριστης κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας κατά τις επιλεγμένες ώρες αιχμής» από Δευτέρα έως Παρασκευή, αναφέρει το έγγραφο, κάνοντας λόγο για μέσο όρο 3 έως 4 ωρών την εβδομάδα, που κανονικά θα αντιστοιχούσαν σε ώρες αιχμής.
Κοινοτικές πηγές υπογράμμισαν ότι το μέτρο προτείνεται να ισχύσει για τις καθημερινές καθώς τα σαββατοκύριακα δεν λειτουργεί η βιομηχανία άρα η πίεση στο δίκτυο ηλεκτροδότησης δεν είναι μεγάλη.
Ακόμη, ώρες αιχμής θεωρούνται είτε νωρίς το πρωί είτε νωρίς το απόγευμα είτε τις ώρες που οι ΑΠΕ δεν συμβάλλουν στην παραγωγή φθηνής ενέργειας – όπως πχ τα φωτοβολταϊκά που σταματούν όταν πέφτει ο ήλιος.
«Μείωση 5% για τα νοικοκυριά σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούν ενεργοβόρες συσκευές όπως πχ πλυντήρια ή κουζίνα, θερμοσίφωνα», τόνισε πηγή με γνώση στο θέμα.
Δεν είναι, ωστόσο, βέβαιο ότι τα κράτη μέλη θα συμφωνήσουν με την υποχρεωτικότητα του μέτρου, δεδομένου ότι στην τελευταία συνάντηση των Ευρωπαίων υπουργών ενέργειας το ζήτημα τους είχε διχάσει.
Συγκεκριμένα, την υποχρεωτική μείωση ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας στήριξαν Αυστρία, Γερμανία, Ολλανδία, Σλοβενία, Σλοβακία, Ιρλανδία, Σουηδία, Φινλανδία, Δανία ενώ αντιτάχθηκαν Κύπρος και Μάλτα.
Η Ελλάδα από την πλευρά της, εξέφρασε επιφύλαξη.
Πλαφόν στα υπερκέρδη των παρόχων ενέργειας
Σύμφωνα με την Κομισιόν, πρέπει να επιβληθεί πλαφόν στα 180 EUR/MWh και και θα αφορά μόνο στους παραγωγούς φθηνής ενέργειας (υδροηλεκτρικά, ΑΠΕ, άνθρακας) και όχι στο φυσικό αέριο.
Η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας έχει αυξηθεί από τις υψηλές τιμές του φυσικού αερίου, συνεπώς οι εταιρείες που χρησιμοποιούν άλλες πηγές στη θεωρία φθηνότερες, όπως ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και πυρηνική για την παραγωγή ενέργειας, έχουν υπερβολικά έσοδα.
Από τα έσοδα αυτού του μέτρου, τα κράτη καλούνται να συνεχίσουν να στηρίζουν τα ευάλωτα νοικοκυριά.
«Ωστόσο, είναι επίσης σημαντικό να αναγνωριστεί ότι ορισμένοι καταναλωτές μπορεί να βρίσκονται ήδη κοντά στο ελάχιστο απαραίτητο επίπεδο κατανάλωσης που είναι απαραίτητο για τη διασφάλιση της ευημερίας τους», αναφέρει το έγγραφο.
Αδιέξοδο για πλαφόν στο φυσικό αέριο
Αναφορικά με την επιβολή πλαφόν στην τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου, το έγγραφο της Κομισιόν δεν κάνει καμία αναφορά.
Στην τελευταία συνάντηση των Ευρωπαίων υπουργών ενέργειας, την πρόταση της Κομισιόν στήριξαν Γαλλία, Δανία, Ισπανία, Ολλανδία.
Κατά του μέτρου τάχθηκαν οι Αυστρία, Σλοβακία, Ουγγαρία, Ιταλία, Ελλάδα και Λουξεμβούργο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα κράτη που αντιτίθενται να μπει πλαφόν στο ρωσικό φυσικό αέριο, τονίζουν ότι πρόκειται για «τιμωρητικό» μέτρο και συνεπώς ζητούν να μπει στο πλαίσιο του 7ου πακέτου κυρώσεων κατά της Μόσχας – συνεπώς θα χρειαστεί ομοφωνία.
«Ζητούν να μπει στις κυρώσεις διότι θα πρέπει να το εγκρίνουν ομόφωνα τα κράτη σε σύνοδο κορυφής, κοινώς θα το μπλοκάρουν», ανέφερε πηγή κοντά στο θέμα, εκτιμώντας ότι για αυτό το λόγο η Κομισιόν δεν θα ρισκάρει να απορριφθεί η πρότασή της.