Στην Ολομέλεια προς ψήφιση το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για την δευτεροβάθμια περίθαλψη.
Αποφασισμένοι οι υγειονομικοί να μην περάσει το νομοσχέδιο-ταφόπλακα για τη δημόσια περίθαλψη. Σε τροχιά μετωπικής σύγκρουσης με την κυβέρνηση κινούνται με όλες τους τις δυνάμεις οι υγειονομικοί με στόχο να μην περάσει το νομοσχέδιο του Υπουργείο Υγείας για τη δημόσια περίθαλψη. Αντιπροσωπείες της ΟΕΝΓΕ και της ΕΙΝΑΠ συναντήθηκαν με τον υπουργό Υγείας Θ. Πλεύρη ο οποίος εμφανίστηκε αμετακίνητος στο αίτημα των γιατρών για απόσυρση του νομοσχεδίου, επιβεβαιώνοντας ότι πρόκειται για στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης να προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση του συστήματος υγείας.
«Η κατάθεση του νομοσχεδίου εκτρώματος, παρά την καθολική καταδίκη του από χιλιάδες νοσοκομειακούς γιατρούς και τα συλλογικά τους όργανα, την ΟΕΝΓΕ, τις μεγαλύτερες Ενώσεις Νοσοκομειακών Γιατρών, της Αθήνας-Πειραιά, της Θεσσαλονίκης, της Αχαΐας, της Ηπείρου, όλων των Ενώσεων της Κρήτης και της Βορείου Ελλάδας, από τα Γρεβενά και την Καστοριά ως τη Θράκη, της Θεσσαλίας, της Αιτωλοακαρνανίας, της Βοιωτίας, των νησιών του Αιγαίου, δείχνει ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να περάσει δια πυρός και σιδήρου την πολιτική στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων της Υγείας. Την πολιτική που ιδιωτικοποιεί πλήρως τα δημόσια νοσοκομεία, μετατρέπει την υγεία του λαού σε ακόμα πιο ακριβό εμπόρευμα και προνόμιο για λίγους και καταδικάζει τη συντριπτική πλειοψηφία του λαού σε ακόμα πιο υποβαθμισμένες υπηρεσίες υγείας. Αυτό υπηρετεί το νομοσχέδιο και όχι τη δήθεν βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας, την κάλυψη των κενών και την αύξηση του εισοδήματος των γιατρών. Aυτό υπηρετεί η κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης για τους γιατρούς του ΕΣΥ, οι οποίοι σύμφωνα με το νομοσχέδιο θα μπορούν να ασκούν και ιδιωτικό έργο», αναφέρει χαρακτηριστικά η ΟΕΝΓΕ, αναδεικνύοντας τον καταστροφικό χαρακτήρα των διατάξεων του νομοσχεδίου.
Υπενθυμίζεται ότι τα ξημερώματα της Τρίτης οι υγειονομικοί προχώρησαν σε μια αναβαθμισμένη δράση με συμβολική κατάληψη του Υπουργείου Υγείας μέχρι το μεσημέρι, οπότε υπήρξε προγραμματισμένη κινητοποίηση έξω από κτίριο. Η κυβέρνηση έσπευσε να περικυκλώσει τους αγωνιζόμενους υγειονομικούς με ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, όμως εκείνοι δεν αποχώρησαν από το κτίριο μέχρι το μεσημέρι.
Στο άρθρο 7 προβλέπεται η προκήρυξη θέσεων γιατρών ΕΣΥ με καθεστώς μερικής απασχόλησης. Συγκεκριμένα, στο νομοσχέδιο αναφέρονται τα εξής: «Ο υπουργός Υγείας, μετά από αιτιολογημένη εισήγηση του Διοικητή του νοσοκομείου ή του Διοικητή της οικείας ΔΥΠΕ, δύναται να εγκρίνει την προκήρυξη θέσεων μερικής απασχόλησης ειδικευμένων ιατρών κλάδου ΕΣΥ στον βαθμό του Επιμελητή Α».
Το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας με τίτλο “Δευτεροβάθμια περίθαλψη, ιατρική εκπαίδευση, μισθολογικές ρυθμίσεις για τους ιατρούς και οδοντιάτρους του Εθνικού Συστήματος Υγείας”, δίνει μεταξύ άλλων τη δυνατότητα απασχόλησης γιατρών του ΕΣΥ στον ιδιωτικό τομέα (άρθρο 10), και προβλέπει την προκήρυξη θέσεων γιατρών Ε.Σ.Υ., με καθεστώς μερικής απασχόλησης (άρθρο 7).
Γκάγκα: Στόχος μας ένα ενδυναμωμένο ΕΣΥ
Απαντώντας στις επικρίσεις που δέχεται το νομοσχέδιο η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ασημίνα Γκάγκα δήλωσε ότι στόχος μας είναι ένα ενδυναμωμένο ΕΣΥ.
«Επιδιώκουμε ένα ΕΣΥ που θα δουλεύει περισσότερες ώρες, που θα είναι πιο ελκυστικό για τους γιατρούς που θα μπορούν να φροντίσουν τους ασθενείς καλύτερα», είπε η κ. Γκάγκα.
Αναφερόμενη στην κριτική για τις διατάξεις που προβλέπουν τη δυνατότητα απασχόλησης γιατρών του ΕΣΥ στον ιδιωτικό τομέα (άρθρο 10), και την προκήρυξη θέσεων γιατρών ΕΣΥ, με καθεστώς μερικής απασχόλησης (άρθρο 7) είπε ότι «δεν είστε προοδευτικοί. Είστε οπισθοδρομικοί. Θέλετε να πάτε σε ένα σύστημα Υγείας που οργανώθηκε 40 χρόνια πριν. Σε ένα σύστημα υγείας που ήταν σε έναν άλλον κόσμο, με ασθενείς που είχαν άλλες ανάγκες, άλλη τεχνολογία και άλλες δυνατότητες».
Ακολούθως και αφού αναφέρθηκε στα πεπραγμένα της κυβέρνησης για τη δημόσια Υγεία, είπε ότι η ίδια έχει ήδη πάει σε 102 νοσοκομεία «και τις περισσότερες φορές κλαίω. Πάω στη Νίκαια και οι δομές είναι αδιανόητες. Σε πάρα πολλά νοσοκομεία, πραγματικά οι συνθήκες και για την εργασία των υγειονομικών, [..] και κυρίως για την νοσηλεία των πολιτών είναι απαράδεκτες για ένα κράτος ευρωπαϊκό, του 2022».
Για τις αντιδράσεις των φορέων των νοσοκομειακών γιατρών, είπε ότι η πρόεδρος της ΟΝΓΕ, κ. Ρέντζιου, μίλησε στην αρμόδια επιτροπή από το γραφείο του ΚΚΕ και ότι η σχετική απεργία είχε συμμετοχή έως 3%. Σημείωσε, δε, ότι οι δύο μεγαλύτερες ενώσεις ασθενών της Ελλάδος «στηρίζουν τη δυνατότητα επιλογής στο εθνικό σύστημα υγείας».