Ένα οικουμενικό γεγονός, που θα φέρει τη Δήλο στο κέντρο του κόσμου σε ζωντανή μετάδοση θα συμβεί σήμερα τη νύχτα, στέλνοντας μήνυμα από το νησί που γεννήθηκε ο Απόλλων και η Άρτεμη για την προστασία του πλανήτη και την αξία Τέχνης και Τεχνολογίας.
Ο ήχος και η μνήμη του τόπου, της εδώ και αιώνες ακατοίκητης Δήλου, του ιερού νησιού της αρχαιότητας θα ξυπνήσουν το βράδυ της 30ης Μάη, τη νύχτα που μόλις θα έχει βγει στον ουρανό το νέο φεγγάρι. Εκεί θα συναντηθεί η Ορχήστρα Νέων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με την αρχαία λύρα όπως θα ακουστεί από τα χέρια του Σωκράτη Σινόπουλου, με Ρώσους και Ουκρανούς μουσικούς να συνυπάρχουν κάτω από ένα κοινό μήνυμα. Ένα μήνυμα υπέρ του ανθρώπου, ένα μήνυμα για την επείγουσα ανάγκη να σώσουμε τον πλανήτη και ταυτόχρονα να στραφούμε ξανά προς το διάστημα, να συνομιλήσουμε με τις τεράστιες δυνατότητες που μας προσφέρει. Την ίδια ώρα που αυτά θα συμβαίνουν στο νησί, τεράστιες οθόνες θα προβάλουν την συναυλία από το νησί στην Μύκονο, τον κήπο του Μεγάρου Μουσικής, τη Βενετία και αλλού, ενώ το μεγαλύτερο κανάλι κλασικής μουσικής στον κόσμο, το ARTE θα το προβάλλει ζωντανά από τον διαδικτυακό του τόπο.
Alpha Mission Delos και NASA
Αυτή η καθαρόαιμη τελετουργική διαδικασία πάνω στη Δήλο, στη συνάντησή της με την πλέον επείγουσα ανάγκη του πλανήτη, είναι η πρώτη επίσημη «έξοδος» στον κόσμο του Alpha Mission Delos, που οραματίστηκε, σχεδίασε και υλοποιεί το World Human Forum της Αλεξάνδρας Μητσοτάκη, σε συνεργασία με κορυφαίους φορείς από όλο τον κόσμο -ακόμα και με τη NASA. Bλέπετε, η ιδέα για αυτή την οικουμενική συναυλία που θα εκπέμψει σε όλο τον κόσμο, ξεκίνησε όταν έγινε γνωστό ότι η NASA αποφάσισε να επιστρέψει στη Σελήνη, με μια αποστολή όπου για πρώτη φορά θα είναι επικεφαλής μια γυναίκα αστροναύτης. Ετσι με το Apollo, είναι η ώρα για την αποστολή Artemis, όπως σοφά την ονόμασε η NASA.
Οι δυο θεοί που γεννήθηκαν στη Δήλο – ο μόνος τόπος που έδωσε άσυλο στην κυνηγημένη από την Ηρα ερωμένη του Δία, την Λητώ, προκειμένου να γεννήσει τον Απόλλωνα και την Αρτεμη- έδωσαν την ονομασία στις ιστορικές αποστολές. Ετσι, τώρα η Δήλος θα λάμψει σαν το μοναδικό επί γης αστέρι, θα στείλει την μουσική και το μήνυμα του ανθρωπισμού στο διάστημα, μέσα από αυτή τη συναυλία, που αφιερώθηκε στη μνήμη του Βαγγέλη Παπαθανασίου. Του σπουδαίου δημιουργού, της συμπαντικής μουσικής, που συνομιλούσε με το διάστημα και το σύμπαν και που ήταν υποστηρικτής τoυ World Human Forum.
Συνέντευξη με την Αλεξάνδρα Μητσοτάκη
Είναι αρνητικά εντυπωσιακό ότι η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων δεν γνωρίζει ότι η Δήλος, ένα παγκόσμιου ενδιαφέροντος ανοιχτό μουσείο, και τα αρχαία μνημεία εκεί ήδη πλήττονται από την άνοδο της στάθμης του νερού.
Η Δήλος είναι ένας χώρος δύσκολος, γιατί ενώ είναι απέναντι στη Μύκονο και στην Τήνο, ο καιρός που την χαρακτηρίζει πολλές φορές το κάνει δύσκολο να την πλησιάσεις. Και έτσι κάπου έχει μείνει λίγο σαν «Ωραία Κοιμωμένη». Πιστεύω στην ιδέα που έχουμε να ξαναξυπνήσει η Δήλος και να στείλει ένα μήνυμα σε ολόκληρο τον κόσμο. Φέτος αυτό το μήνυμα το έχουμε συνδέσει με την καινούργια αποστολή της NASA με την οποία θα πάει πάλι στο φεγγάρι το 2025 και χρησιμοποιεί το όνομα «Άρτεμις», της θεάς που γεννήθηκε στη Δήλο. Σε αυτήν την αποστολή θα περπατήσει η πρώτη γυναίκα στο φεγγάρι. Μέσα από όλα αυτά που κάνουμε και θα συνεχίσουμε να κάνουμε στην Δήλο, θέλουμε να θυμίσουμε ότι αυτός ο ιερός τόπος κινδυνεύει. Μέσα από αυτή τη δυσκολία που αντιμετωπίζει η Δήλος ως αρχαιολογικός και εμβληματικός πολιτιστικός χώρος, πρέπει να θυμηθούμε ότι η κλιματική αλλαγή και η άνοδος της στάθμης του νερού αφορά και πολλούς άλλους τόπους στη χώρα μας, και στον υπόλοιπο κόσμο. Μας αφορά όλους.
Οι «4 εποχές» του Βιβάλντι «πειραγμένες» αφού θα υπάρξει μια αλγοριθμική ανασύνθεση του «Φθινοπώρου», που θα παιχτούν στην Δήλο, προφανώς έχουν έναν συμβολισμό που θέλετε να δοθεί.
Η μουσική είναι επιλεγμένη για να στείλει ένα τέτοιο μήνυμα. Οι περίφημες «4 εποχές», οι οποίες όμως θα παιχτούν σε μία διασκευή που λέγεται «οι (αβέβαιες) 4 εποχές», γιατί όλοι ξέρουμε ότι πλέον σχεδόν δεν βλέπουμε εποχές. Σε αυτή τη συναυλία αβέβαιο θα είναι ιδιαίτερα το φθινόπωρο, όπου η μουσική του Βιβάλντι παίζεται με άλλο τρόπο, μοιάζει πιο πολύ με techno μέσα από αλγόριθμους που έχουν φτιάξει επιστήμονες. Αυτή τη μουσική θα την ακούσουμε από την ορχήστρα νέων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δηλαδή τα νέα παιδιά της Ευρώπης από δεκαοκτώ χώρες, τα οποία θα συνοδεύονται από τον Σωκράτη Σινόπουλο με τη λύρα του. Στην ιστορική αυτή συναυλία θα βρίσκεται και η Ουκρανή Diana Tishchenko, πολύ σημαντική καλλιτέχνης στο κλασσικό βιολί. Και τι ωραία σύμπτωση, το Diana σημαίνει Άρτεμις. Να πω ότι στη Δήλο το βράδυ της επόμενης Δευτέρας θα βρίσκονται μόνο οι μουσικοί.
Είναι πολύ ενδιαφέρον όλο αυτό το φαινομενικά ετερόκλητο μείγμα, αρχαίων μνημείων και μυθολογίας με τη σύγχρονη τεχνολογία και την επιστήμη που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη.
Είναι η εποχή του Artificial Intelligence, της τεχνητής νοημοσύνης, όμως χρειαζόμαστε και την προγονική νοημοσύνη που στα αγγλικά είναι Ancestral Intelligence. Οπότε τα δύο A.I.’s, η Τεχνητή και η Προγονική Νοημοσύνη πρέπει να συναντηθούν, όχι γιατί ακούγεται ωραίο αλλά γιατί οι προκλήσεις της εποχής μας είναι τέτοιες που μόνο αν χρησιμοποιήσουμε και τις δυο νοημοσύνες μαζί θα μπορέσουμε να τις αντιμετωπίσουμε. Το μήνυμά της Δήλου είναι αυτό.
Η συναυλία θα μεταδοθεί ζωντανά στις 20:30 από την ΕΡΤ και θα προβληθεί σε γιγαντοοθόνη στον Κήπο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών -ώρα προσέλευσης 20:00- στο site και τα social media του Μεγάρου. Θα μεταδοθεί ζωντανά και από το ARTE, σε πόλεις της Ευρώπης.
Η συναυλία είναι συμπαραγωγή του World Human Forum και του ARTE σε σύμπραξη με την Europa Nostra, το Ελληνικό Κέντρο Διαστήματος, το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος», το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, και τον διευθυντή Δημήτρη Αθανασούλη. Καλλιτεχνικός εταίρος της εκδήλωσης είναι η ΕΕΥΟ.
Πηγή: από athensvoice.gr