Η 193-μελής Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ξεκίνησε τη συνεδρίαση για την κρίση στην Ουκρανία τη Δευτέρα, ενόψει της ψηφοφορίας αυτή την εβδομάδα για την απομόνωση της Ρωσίας, εκφράζοντας τη λύπη της για την «επιθετικότητά της κατά της Ουκρανίας» και απαιτώντας από τα ρωσικά στρατεύματα να σταματήσουν τις μάχες και αποσυρθούν.
Η Γενική Συνέλευση θα ψηφίσει αυτή την εβδομάδα για ένα σχέδιο ψηφίσματος παρόμοιο με ένα κείμενο που ασκήθηκε βέτο από τη Ρωσία στο 15μελές Συμβούλιο Ασφαλείας την Παρασκευή. Καμία χώρα δεν έχει δικαίωμα αρνησικυρίας στη Γενική Συνέλευση και οι δυτικοί διπλωμάτες αναμένουν ότι το ψήφισμα, το οποίο χρειάζεται υποστήριξη των δύο τρίτων, θα εγκριθεί.
Ενώ τα ψηφίσματα της Γενικής Συνέλευσης δεν είναι δεσμευτικά, έχουν πολιτικό βάρος. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοι βλέπουν τη δράση στα Ηνωμένα Έθνη ως ευκαιρία να δείξουν ότι η Ρωσία είναι απομονωμένη λόγω της εισβολής της στη γειτονική Ουκρανία.
Το σχέδιο ψηφίσματος έχει ήδη τουλάχιστον 80 συνυποστηρικτές, δήλωσαν διπλωμάτες τη Δευτέρα. Περισσότερες από 100 χώρες πρόκειται να μιλήσουν πριν από τις ψηφοφορίες της Γενικής Συνέλευσης.
Ο Γάλλος πρεσβευτής του ΟΗΕ Νικολά ντε Ριβιέρ είπε: «Κανείς δεν μπορεί να αποτρέψει το βλέμμα του, η αποχή δεν είναι επιλογή».
Οι συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός μεταξύ Ρώσων και Ουκρανών αξιωματούχων δεν κατάφεραν να σημειώσουν σημαντική πρόοδο τη Δευτέρα.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες είπε ότι ελπίζει ότι οι συνομιλίες θα «παρήγαγαν όχι μόνο μια άμεση διακοπή των μαχών, αλλά και μια πορεία προς μια διπλωματική λύση».
Περιέγραψε την απόφαση του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν την Κυριακή να θέσει το ρωσικό πυρηνικό αποτρεπτικό μέσο σε κατάσταση συναγερμού ως «ανατριχιαστική εξέλιξη», λέγοντας στη Γενική Συνέλευση ότι η πυρηνική σύγκρουση είναι «αδιανόητη».
Ο πρεσβευτής της Ουκρανίας στον ΟΗΕ Sergiy Kyslytsya χαρακτήρισε την εντολή του Πούτιν να τεθούν σε επιφυλακή οι ρωσικές πυρηνικές δυνάμεις ως «τρέλα».
«Αν θέλει να αυτοκτονήσει, δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσει πυρηνικό οπλοστάσιο, πρέπει να κάνει ό,τι έκανε ο τύπος στο Βερολίνο σε ένα καταφύγιο το 1945», είπε ο Kyslytsya στη Γενική Συνέλευση, αναφερόμενος στην αυτοκτονία του Αδόλφου Χίτλερ.
Ο Γκουτέρες προειδοποίησε επίσης για τις επιπτώσεις της σύγκρουσης στους αμάχους και είπε ότι θα μπορούσε να γίνει η χειρότερη ανθρωπιστική και προσφυγική κρίση στην Ευρώπη εδώ και δεκαετίες.
«Παρόλο που τα ρωσικά πλήγματα στοχεύουν σε μεγάλο βαθμό τις ουκρανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις, έχουμε αξιόπιστες αναφορές για κτίρια κατοικιών, κρίσιμες αστικές υποδομές και άλλους μη στρατιωτικούς στόχους που έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές», είπε.
Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ Βασίλι Νεμπένζια δήλωσε ότι οι ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία «διαστρεβλώνονται». Είπε στη Γενική Συνέλευση: «Ο ρωσικός στρατός δεν αποτελεί απειλή για τους αμάχους της Ουκρανίας, δεν βομβαρδίζει περιοχές αμάχων».
Η Ρωσία αποκαλεί τις ενέργειές της στην Ουκρανία «ειδική επιχείρηση» που λέει ότι δεν έχει σχεδιαστεί για να καταλάβει εδάφη αλλά για να καταστρέψει τις στρατιωτικές δυνατότητες του νότιου γείτονά της και να συλλάβει αυτούς που θεωρεί επικίνδυνους εθνικιστές.
Ο επικεφαλής της βοήθειας του ΟΗΕ Μάρτιν Γκρίφιθς ενημέρωσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αργότερα τη Δευτέρα για την ανθρωπιστική κατάσταση στην Ουκρανία. Η Γαλλία έχει δηλώσει ότι σχεδιάζει να υποβάλει σχέδιο ψηφίσματος του Συμβουλίου για την πρόσβαση σε βοήθεια και την προστασία των αμάχων.
«Το μέγεθος των απωλειών αμάχων και οι ζημιές στις μη στρατιωτικές υποδομές, ακόμη και αυτές τις πολύ πρώτες μέρες, είναι ανησυχητικές», είπε ο Γκρίφιθς στο συμβούλιο. «Παιδιά, γυναίκες και άνδρες πολιτών τραυματίστηκαν και σκοτώθηκαν».
Ο επικεφαλής του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες Φίλιπο Γκράντι δήλωσε ότι η υπηρεσία του ΟΗΕ σχεδιάζει να φιλοξενήσει έως και 4 εκατομμύρια πρόσφυγες τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες.