Οι Έλληνες αποδεικνύεται όχι μόνον πως δεν είναι ευχαριστημένοι από την αντιμετώπιση της πανδημίας και την οικονομική κατάσταση της χώρας, αλλά εμφανίζονται ως οι πλέον απογοητευμένοι από όλους τους Ευρωπαίους
Κόλαφος για την κυβέρνηση το Ευρωβαρόμετρο, που υποδεικνύει μια ιδιαίτερα ζοφερή κατάσταση..
Σύμφωνα με όσα αποκαλύπτει η έρευνα, το 80% των Ελλήνων θεωρεί εντελώς κακή τη γενικότερη κατάσταση που επικρατεί αυτήν τη στιγμή στη χώρα.
Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό δυσαρέσκειας από τους πολίτες ανάμεσα στις 27 χώρες της ΕΕ.
*Next Generation EU: Πακέτο οικονομικής ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την υποστήριξη των κρατών μελών που έχουν επηρεαστεί αρνητικά από την πανδημία του COVID-19.
- Σκεπτόμενος το προσωπικό εισόδημα, ποιο από τα δύο αυτές οι δηλώσεις πλησιάζουν περισσότερο στο τρέχον σας κατάσταση? (% – ΕΕ27)
-Πάνω από τρεις στους δέκα Ευρωπαίους λένε ότι η κρίση ήδη επηρέασε το εισόδημά τους. Το 26% προβλέπει ότι η πανδημική θέληση θα επηρεάσει το εισόδημά τους στο μέλλον και 42% ότι δεν θα έχει επίπτωση.
2. Σκεφτείτε το προσωπικό σας εισόδημα, ποιο από τα δύο αυτές οι δηλώσεις πλησιάζουν περισσότερο στο τρέχον σας κατάσταση? (% – Η πιο αναφερόμενη απάντηση από Χώρα)
-Σε οκτώ χώρες οι περισσότεροι οι ερωτηθέντες λένε ότι το προσωπικό τους εισόδημα έχει ήδη επηρεαστεί από την πανδημία. Σε άλλες τρεις χώρες οι περισσότεροι ερωτηθέντες πιστεύουν ότι η πανδημία θα επηρεάσει το εισόδημά τους στο μέλλον.
3. Ποια συναισθήματα περιγράφουν καλύτερα τα τρέχοντα συναισθηματικά σας κατάσταση? (ΜΕΓ. 4 απαντήσεις) (% – ΕΕ27)
-Όταν πρόκειται για τη συναισθηματική κατάσταση, οι περισσότεροι από τους ερωτηθέντες (45%) ισχυρίστηκαν ότι νιώθουν «αβεβαιότητα». Το 37% δήλωσε ότι αισθάνεται «ελπίδα».
4. Ποια συναισθήματα περιγράφουν καλύτερα το ρεύμα σας συναισθηματική κατάσταση; (% – Τα πιο αναφερόμενα απάντηση ανά χώρα)
-Η «αβεβαιότητα» είναι η κορυφαία απάντηση σε 17 Κράτη μέλη, η «ελπίδα» είναι η κορυφή απαντήσει σε 6 κράτη μέλη, ενώ Η «απογοήτευση» βρίσκεται στην κορυφή της λίστας σε πέντε Πολιτείες – μέλη.
5. Έχετε πρόσφατα ακούσει, δει ή διαβάσει σχετικά με τα μέτρα ή τις ενέργειες που έχουν ξεκινήσει από την Η ΕΕ να απαντήσει στον κορωνοϊό πανδημία? (% – ΕΕ27)
-Ξέρω τι έκανε η ΕΕ από το περασμένο καλοκαίρι: Σχεδόν οι μισοί (48%) των ερωτηθέντων έχουν ακούσει, δει ή διαβάσει σχετικά με μέτρα/δράσεις από την ΕΕ ως απάντηση στον COVID-19 πανδημία και ξέρει ποια είναι αυτά τα μέτρα.
6. Το άκουσες πρόσφατα, είδες, διάβασες για μέτρα ή ενέργειες που ξεκίνησε από την ΕΕ για να ανταποκριθεί η πανδημία του κορωνοϊού; (% )
-Το μεγαλύτερο ποσοστό των ερωτηθέντων που γνωρίζουν ποια είναι τα μέτρα, προέρχονται από τη Σλοβενία (71%), Γερμανία (63%) και Φινλανδία (60%). Αντίθετα, τα μερίδια αυτά είναι τα χαμηλότερα στη Γαλλία (37%) και τη Δανία (19%).
7. Σε γενικές γραμμές, πόσο ικανοποιημένοι είστε με τα θεματικά μέτρα που λαμβάνονται για την καταπολέμηση της πανδημίας του κορωνοϊού από την Ευρωπαϊκή Ένωση? (% – ΕΕ)
– Σχεδόν οι μισοί ερωτηθέντες (48%) είναι πολύ ικανοποιημένοι ή μάλλον ικανοποιημένοι με το μέτρα που έλαβε η ΕΕ για την καταπολέμηση της πανδημία.
8. Σε γενικές γραμμές, η ΕΕ σας “βγάζει” πολύ θετική, αρκετά θετική, ουδέτερη, αρκετά αρνητική ή πολύ αρνητική εικόνα; (% ΕΕ)
-Η πλειοψηφία των πολιτών της ΕΕ έχουν θετική εικόνα της ΕΕ. Αν και ελαφρύ πτώση από τον Δεκέμβριο του 2020, η θετική εικόνα της ΕΕ παραμένει στο υψηλότερο επίπεδο εδώ και πάνω από μια δεκαετία.
9. Σε ποιο βαθμό συμφωνείτε με την παρακάτω δήλωση ότι η ΕΕ πρέπει να έχει περισσότερο ικανότητες για την αντιμετώπιση κρίσεων όπως η Πανδημία κορωνοϊού? (% ΕΕ)
– Περίπου τα τρία τέταρτα (74%) συμφωνούν με αυτό δλδ ότι η ΕΕ πρέπει να έχει περισσότερες αρμοδιότητες για την αντιμετώπιση κρίσεων παρόμοιες με την τρέχουσα πανδημία.
10. Σε ποιο βαθμό συμφωνείτε με το ακόλουθη δήλωση: η ΕΕ θα πρέπει έχει περισσότερες ικανότητες να αντιμετωπίσει κρίσεις όπως ο κορωνοϊός (%)
– Σε όλα τα κράτη μέλη, η μεγάλη πλειοψηφία των ερωτηθέντων συμφωνούν σε κάποιο βαθμό ότι η Ε.Ε θα πρέπει να έχει περισσότερες ικανότητες να ασχοληθεί με κρίσεις παρόμοιες με την πανδημία του COVID-19.
11. Ποια από τα παρακάτω θέματα σας αρέσει να αντιμετωπίζεται κατά προτεραιότητα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο; Πρώτα? Και μετά? (Μέγ. 4 απαντήσεις) (% – ΕΕ27)
– Περίπου οι μισοί από τους ερωτηθέντες πιστεύουν ότι η «δημόσια υγεία» θα πρέπει να είναι στην κορυφή της ευρωπαϊκής κατάλογος προτεραιοτήτων του Κοινοβουλίου. «Μέτρα για την καταπολέμηση της φτώχειας και κοινωνικός αποκλεισμός». με «μέτρα στήριξης οικονομία μας και να δημιουργήσουμε νέα θέσεις εργασίας» ήρθαν δεύτερα 39% των απαντήσεων, ακολουθούμενες από «κλιματική αλλαγή» (34%).
12. Ποιο από τα παρακάτω θέματα σας αρέσει να αντιμετωπίζει κατά προτεραιότητα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο; Πρώτα? Και τότε? (Μέγ. 4 απαντήσεις) (% – Η απάντηση που αναφέρθηκε περισσότερο ανά χώρα)
-Σε 11 κράτη μέλη η δημόσια υγεία είναι η πιο πολλές απαντήσεις. Μέτρα στήριξης για την οικονομία και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας έρχεται πρώτο σε 8 κράτη και η κλιματική αλλαγή σε 7.
13. Ποια διαδικτυακά κοινωνικά δίκτυα έχετε χρησιμοποιήσει τις τελευταίες 7 ημέρες για οποιοδήποτε σκοπό; (Πολλαπλούς πιθανές απαντήσεις) (%- EU27)
-Ανάμεσα στα αναφερόμενα κοινωνικά δίκτυα αυτά που χρησιμοποιήθηκαν πιο ευρέως την τελευταίο εβδομάδα είναι: WhatsApp (60%), Facebook (56%) και YouTube (49%).
14. Πώς χρησιμοποιήσατε τα κοινωνικά δίκτυα στο τελευταίο διάστημα 7 ημέρες? (Δυνατότητα πολλαπλών απαντήσεων) (%- EU27)
-Έως και το 78% των ερωτηθέντων έχουν χρησιμοποιήσει τα κοινωνικά δίκτυα για να στείλουν μηνύματα σε φίλους και οικογένεια, το 57% τα χρησιμοποιεί για να παρακολουθήσει περιεχόμενο φωτογραφιών και βίντεο. Κάθε δεύτερος πολίτης (53%) θα χρησιμοποιούσε τα κοινωνικά δίκτυα για να παρακολουθείτε ειδήσεις και τρέχοντα γεγονότα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, το 91% των Ελλήνων έχει αρνητική εικόνα για την οικονομία της χώρας μας.
Γεγονός στο οποίο ίσως οφείλεται και η κατά οκτώ ποσοστιαίες μονάδες πτώση της εμπιστοσύνης στην ευρωπαϊκή οικονομική και νομισματική ενοποίηση, παρά το γεγονός ότι οι Έλληνες συνεχίζουν να τη στηρίζουν σε ποσοστό μεγαλύτερο από αυτό του ευρωπαϊκού μέσου όρου.
Πάντως την ίδια ώρα οι Έλληνες δεν απορρίπτουν το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα και τους περιορισμούς της συμμετοχής στην Ευρωζώνη.
Οι Έλληνες στηρίζουν την ευρωπαϊκή οικονομική και νομισματική ενοποίηση σε ποσοστό 74%, περισσότερο από τον μέσο όρο της ΕΕ και από τους πολίτες χωρών όπως η Αυστρία ή η Ιταλία.
Εμπιστοσύνη για την κατανομή των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης
Σε άλλη έρευνα, βλέπουμε τους Έλληνες πολίτες να δίνουν προτεραιότητα στην προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων και δημοκρατία με 60% και στην ελευθερία του λόγου με 53%.
-Κατά τη γνώμη σας, ποιες τρεις από τις παρακάτω τιμές είναι πιο σημαντικές; (%)
Πηγή: www.europarl.europa.eu