Σήμερα η αξιολόγηση από τους θεσμούς
Η επιτάχυνση των πλειστηριασμών από τις τράπεζες, αλλά και αλλαγή της νομοθεσίας ώστε να επιτρέπονται πλειστηριασμοί και από τα funds είναι το κύριο «πιάτο» του μενού των θεσμών κατά τη νέα αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας.
Στη σημερινή αξιολόγηση, θα ελεγχθεί η πρόοδος σε 22 προαπαιτούμενα που έπρεπε να ολοκληρωθούν, ώστε να αποδεσμευτεί η δόση των 750 εκατ. ευρώ και να καταργηθεί το πέναλτι 2% στο επιτόκιο για το δάνειο που λάβει η χώρα από τον EFSF τα 2012, που σημαίνει μείωση των τόκων.
Ωστόσο, το βασικό ζήτημα για την τρόικα είναι η απόφαση του Αρείου Πάγου (822/2022) , η οποία πάγωσε τους πλειστηριασμούς κατοικιών από τα funds, που ανατρέπει τη διαδικασία λήψης αναγκαστικών μέτρων κατά όσων δεν μπορούν να αποπληρώσουν το στεγαστικό τους δάνειο.
Αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση της απόφασης, τόσο τα funds όσο και οι τράπεζες διαμήνυσαν στο υπουργείο Οικονομικών ότι πρέπει να αλλάξει η νομοθεσία, στα σημεία που κρίθηκε αντισυνταγματική από το Ανώτατο Δικαστήριο και να απελευθερωθούν οι πλειστηριασμοί κατοικιών.
Το «μήνυμα» έλαβαν και οι θεσμοί, οι οποίοι στις σημερινές συναντήσεις που θα έχουν με τους αρμόδιους υπουργούς της κυβέρνησης θα απαιτήσουν την άρση των «νομοθετικών εμποδίων» για τους πλειστηριασμούς.
Και έκδοση ομολόγων
Συγχρόνως, οι θεσμοί θα επιμείνουν στην έκδοση των ομολόγων MREL από τις τράπεζες, μέχρι το τέλος του 2022, για την ενίσχυση της κεφαλαιακής του επάρκειας, παρά την εκρηκτική άνοδο των επιτοκίων.
Η έκδοση των MREL είναι μια διαδικασία που οι τράπεζες θα ήθελαν να αναβάλλουν έως την ομαλοποίηση της επιτοκιακής αγοράς, αλλά οι θεσμοί εκτιμούν ότι λόγω της τρέχουσας κρίσης, οι τράπεζες θα δεχθούν ισχυρότερες πιέσεις και η κεφαλαιακή τους επάρκεια θα πιεστεί περαιτέρω.
Στο πλαίσιο αυτό ζητούν την άμεση έκδοση των συγκεκριμένων ομολόγων με την πρώτη δόση εντός του 2022 η οποία θα είναι ύψους 0,5 έως 1 δισ. ευρώ, επί συνόλου εκδόσεων ύψους 11 δις. ευρώ, που πρέπει να εκδοθούν έως το τέλος του 2025.
Πηγή: sofokleousin