Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται αργότερα την Παρασκευή να συζητήσουν την απαγόρευση της Ρωσίας από το δίκτυο πληρωμών Swift, το οποίο είναι ζωτικής σημασίας για την ομαλή συναλλαγή χρημάτων παγκοσμίως.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η κίνηση εξετάζεται ως μέρος ενός τρίτου πακέτου κυρώσεων στη Μόσχα μετά την εισβολή στην Ουκρανία.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymy Zelensky είπε ότι η απαγόρευση θα πρέπει να είναι άμεση για να σφίξει η βίδα στη Μόσχα. Όμως αρκετές χώρες διστάζουν να δράσουν.
Η απαγόρευση της Ρωσίας από το σύστημα – που χρησιμοποιείται από χιλιάδες χρηματοπιστωτικά ιδρύματα – θα έπληττε το τραπεζικό δίκτυο της χώρας και την πρόσβαση σε κεφάλαια. Ωστόσο, θα υπάρξει πλήγμα σε άλλες χώρες και εταιρείες επειδή, για παράδειγμα, η αγορά πετρελαίου και φυσικού αερίου από τη Ρωσία θα διαταραχθεί.
Ο υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας πίεσε για απαγόρευση, λέγοντας στο BBC την Παρασκευή: “Η Βρετανία θέλει να απενεργοποιηθεί το σύστημα Swift για τη Ρωσία. Αλλά δυστυχώς το σύστημα Swift δεν είναι στον έλεγχό μας. Δεν είναι μονομερής απόφαση.”
Ωστόσο, πριν από τη συνάντηση της Παρασκευής, η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Annalena Baerbock, είπε ότι το Βερολίνο δεν πιστεύει ότι ο αποκλεισμός της Μόσχας από το Swift ήταν το σωστό αυτή τη στιγμή.
Είπε στους δημοσιογράφους: «Μπορώ να καταλάβω – νιώθω το ίδιο – ότι σε αυτά τα λεπτά, σε αυτές τις ώρες, τα συναισθήματα πέφτουν στα ύψη και ότι λέξεις όπως «Συμφωνία Swift» ακούγονται πολύ, πολύ δυνατά, αλλά σε αυτές τις στιγμές πρέπει να το κάνεις. .. κράτα ψύχραιμο κεφάλι».
Νωρίτερα την Παρασκευή, ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μπρούνο Λεμέρ δήλωσε ότι η κύρωση της Swift θα χρησιμοποιηθεί μόνο ως έσχατη λύση.
Τι είναι το Swift;
Το Swift είναι η παγκόσμια οικονομική αρτηρία που επιτρέπει την ομαλή και ταχεία μεταφορά χρημάτων εκτός συνόρων. Αντιπροσωπεύει το Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication.
Δημιουργήθηκε το 1973 και εδρεύει στο Βέλγιο, η Swift συνδέει 11.000 τράπεζες και ιδρύματα σε περισσότερες από 200 χώρες.
Αλλά το Swift δεν είναι η παραδοσιακή σας τράπεζα High Street. Είναι ένα είδος συστήματος ανταλλαγής άμεσων μηνυμάτων που ενημερώνει τους χρήστες πότε έχουν αποσταλεί και φτάσει οι πληρωμές.
Στέλνει περισσότερα από 40 εκατομμύρια μηνύματα την ημέρα, καθώς τρισεκατομμύρια δολάρια αλλάζουν χέρια μεταξύ εταιρειών και κυβερνήσεων.
Πάνω από το 1% αυτών των μηνυμάτων πιστεύεται ότι αφορούν πληρωμές από τη Ρωσία.
Ποιος κατέχει και ελέγχει το Swift;
Το Swift δημιουργήθηκε από αμερικανικές και ευρωπαϊκές τράπεζες, οι οποίες δεν ήθελαν ένα μόνο ίδρυμα να αναπτύξει το δικό τους σύστημα και να έχει μονοπώλιο.
Το δίκτυο ανήκει πλέον από κοινού σε περισσότερες από 2.000 τράπεζες και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.
Επιβλέπεται από την Εθνική Τράπεζα του Βελγίου, σε συνεργασία με μεγάλες κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο – συμπεριλαμβανομένης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ και της Τράπεζας της Αγγλίας.
Η Swift βοηθά στο να καταστήσει εφικτό το ασφαλές διεθνές εμπόριο για τα μέλη της και δεν υποτίθεται ότι παίρνει θέση σε διαφορές.
Ωστόσο, το Ιράν αποκλείστηκε από το Swift το 2012, ως μέρος των κυρώσεων για το πυρηνικό του πρόγραμμα. Έχασε σχεδόν το ήμισυ των εσόδων της από τις εξαγωγές πετρελαίου και το 30% του εξωτερικού εμπορίου.
Η Swift λέει ότι δεν έχει καμία επιρροή στις κυρώσεις και οποιαδήποτε απόφαση για την επιβολή τους ανήκει στις κυβερνήσεις.
Πώς θα την επηρέαζε η απαγόρευση της Ρωσίας από τη Swift;
Οι ρωσικές εταιρείες θα έχαναν την πρόσβαση στις κανονικές ομαλές και άμεσες συναλλαγές που παρέχει η Swift. Οι πληρωμές για την πολύτιμη ενέργεια και τα γεωργικά προϊόντα της θα διαταράσσονταν σοβαρά.
Οι τράπεζες πιθανότατα θα πρέπει να συναλλάσσονται άμεσα η μία με την άλλη, προσθέτοντας καθυστερήσεις και επιπλέον κόστη και, τελικά, κόβοντας τα έσοδα για τη ρωσική κυβέρνηση.
Η Ρωσία είχε απειληθεί με απέλαση του Swift πριν – το 2014 όταν προσάρτησε την Κριμαία. Η Ρωσία είπε ότι η κίνηση θα ισοδυναμούσε με κήρυξη πολέμου.
Οι δυτικοί σύμμαχοι δεν προχώρησαν, αλλά η απειλή ώθησε τη Ρωσία να αναπτύξει το δικό της, πολύ νεοσύστατο, σύστημα διασυνοριακών μεταφορών.
Για να προετοιμαστεί για μια τέτοια κύρωση, η ρωσική κυβέρνηση δημιούργησε ένα Εθνικό Σύστημα Καρτών Πληρωμών, γνωστό ως Mir, για την επεξεργασία πληρωμών με κάρτα. Ωστόσο, λίγες ξένες χώρες το χρησιμοποιούν αυτήν τη στιγμή.
Γιατί η Δύση διχάζεται για τη Swift ;
Η απομάκρυνση της Ρωσίας θα έβλαπτε τις εταιρείες που προμηθεύουν αγαθά και αγοράζουν από τη Ρωσία, ιδιαίτερα τη Γερμανία.
Η Ρωσία είναι ο κύριος προμηθευτής πετρελαίου και φυσικού αερίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η εύρεση εναλλακτικών προμηθειών δεν θα είναι εύκολη. Με τις τιμές της ενέργειας ήδη να εκτοξεύονται, η περαιτέρω αναταραχή είναι κάτι που πολλές κυβερνήσεις θέλουν να αποφύγουν.
Οι εταιρείες που χρωστούσαν χρήματα από τη Ρωσία θα έπρεπε να βρουν εναλλακτικούς τρόπους πληρωμής. Ο κίνδυνος διεθνούς τραπεζικού χάους είναι πολύ μεγάλος, λένε ορισμένοι.
Ο Alexei Kudrin, πρώην υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας, πρότεινε ότι η αποκοπή από τη Swift θα μπορούσε να συρρικνώσει την οικονομία της Ρωσίας κατά 5%.
Υπάρχουν όμως αμφιβολίες σχετικά με τις μόνιμες επιπτώσεις στην οικονομία της Ρωσίας. Οι ρωσικές τράπεζες ενδέχεται να διοχετεύουν πληρωμές μέσω χωρών που δεν έχουν επιβάλει κυρώσεις, όπως η Κίνα, η οποία έχει το δικό της σύστημα πληρωμών.
Υπάρχει κάποια πίεση από τους αμερικανούς νομοθέτες για απαγόρευση, αλλά ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν λέει ότι προτιμά άλλες κυρώσεις, κυρίως λόγω του πλήγματος σε άλλες οικονομίες και χώρες.
Και μια απόφαση να σταματήσει η πρόσβαση της Ρωσίας θα χρειαζόταν ακόμα την υποστήριξη από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, πολλές από τις οποίες είναι απρόθυμες λόγω της πιθανότητας να βλάψουν τις δικές τους οικονομίες.
Πηγή: bbc.com