Οι εργασίες του συνεδρίου αρχίζουν το απόγευμα στο κλειστό γήπεδο του Φαλήρου.
Ο Αλέξης Τσίπρας θα δώσει το στίγμα της επανεκκίνησης καλώντας τους 5.000 συνέδρους σε εκστρατεία ενημέρωσης της κοινωνίας για το πρόγραμμα του κόμματος απέναντι στις μεγάλες προκλήσεις της εποχής που έχουν οδηγήσει σε ανασφάλεια τους πολίτες.
Η χώρα βρίσκεται σε βαθιά και πολύπλευρη κρίση και είναι ανάγκη να απαλλαγεί από τον καταστροφικό εναγκαλισμό με την κοινωνική ιδιοτέλεια, τη διαφθορά, την καταστολή που επιχειρεί να επιβάλει με όρους καθεστώτος η κυβέρνηση Μητσοτάκη, θα τονίσει στο μήνυμά του ο Αλέξης Τσίπρας και θα σημάνει την ώρα της Αριστεράς για την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους και των δικαιωμάτων των πολιτών.
Οι προσυνεδριακές διαδικασίες έχουν αποτιμηθεί θετικά. Τα μέλη από το προηγούμενο Συνέδριο του 2016 έχουν τριπλασιαστεί -από 24.000 έχουν φτάσει τις 61.600- και 40.500 μέλη προσήλθαν στις οργανώσεις μελών για την ανάδειξη των συνέδρων.
Η πρόταση για τον αριθμό της νέας ΚΕ είναι για 300 μέλη και η εκλογή της θα γίνεται ανά περιφέρεια. Η πλειοψηφούσα πρόταση είναι να εκλέγονται μόνο από τα μέλη της αντίστοιχης περιφέρειας.
Το απόγευμα του Σαββάτου οι σύνεδροι θα ψηφίσουν για τον τρόπο εκλογής της ΚΕ και του προέδρου από τη βάση, όπως προτείνει ο Αλέξης Τσίπρας ή από το Συνέδριο.
Εφόσον εγκριθούν οι προτάσεις του Αλέξη Τσίπρα, η εκλογή του προέδρου και των 300 μελών της Κεντρικής Επιτροπής θα γίνει στις 15 Μαΐου. Η πρόταση για την Κεντρική Επιτροπή μιλά για δικαίωμα ψήφου στα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ που εγγράφηκαν έως τις 21 Μαρτίου, ενώ για την εκλογή προέδρου να μπορούν να ψηφίσουν ακόμη και τα μέλη που θα εγγραφούν την ημέρα της κάλπης.
Με απώτερο στόχο την καθαρή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στην κάλπη της απλής αναλογικής, η ώρα είναι τώρα για καθαρές αποφάσεις, συγκεκριμένο πρόγραμμα και μια μεγάλη κοινωνική αντιπολίτευση με μπροστάρη την κοινωνία. Άλλωστε, «ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες» και ο «φόβος» να προκηρυχθούν εκλογές σε χρόνο αμεσότερο από τον προβλεπόμενο επιτάσσει ένα κόμμα με σταθερό και συγκροτημένο βηματισμό και με «παγωμένες» τις διάφορες εσωκομματικές αντιθέσεις.